U bent hier

Energie besparen door bedrijven

Besparing op energie kan uw bedrijf winst opleveren. Maar het is ook goed voor het milieu en draagt bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. De overheid stimuleert bedrijven om op energie te besparen. Dat gebeurt door subsidie of financiering aan te bieden, maar ook door verplichtingen op te leggen.

Wat u moet weten

  • Heeft uw bedrijf, concern of organisatie meer dan 250 medewerkers of een omzet hoger dan 50 miljoen euro en is het balanstotaal hoger dan 43 miljoen euro? Dan bent u verplicht om een energie-audit uit te voeren.
  • Heeft uw bedrijf een jaarverbruik hoger dan 50.000 kWh aan elektriciteit of 25.000 m3 aan gas? Dan bent u verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die u binnen 5 jaar kunt terugverdienen. Hiervoor levert u een plan van aanpak in bij de gemeente.
  • Heeft uw bedrijf een jaarverbruik lager dan 50.000 kWh aan elektriciteit of 25.000 m3 aan gas? Dan bent u niet verplicht om op energie te besparen. Maar u kunt wel gebruik maken van de Milieubarometer. Voor bedrijven in de gemeente Groningen is dit het eerste jaar gratis.
  • Mogelijk kunt u subsidie krijgen voor investeringen in energiebesparing.

Meer informatie