Sigrid

Eetbare haag in speeltuin Lewenborg

14 maart 2023
Nieuws

De groene vingers, een hoofd vol ideeën en een flinke dosis enthousiasme van buurtbewoonster Sigrid Kingma zorgen ervoor dat er in Lewenborg steeds meer verschillende planten groeien. Naast een zelfaangelegde pluktuin voor de buurt is ze nu ook bezig met een eetbare haag voor in de speeltuin. “Er staat nu een esdoornhaag rondom de speeltuin aan de Lichtboei, maar die is op veel plekken onderbroken en draagt niet echt bij aan de biodiversiteit”, vertelt Sigrid.

Stem van Groningen

Vandaar dat Sigrid vorig jaar een plan indiende bij de Stem van Groningen om gebruik te maken van het Wijkbudget Lewenborg. Met het Wijkbudget kunnen bewoners door ideeën in te dienen zelf bepalen hoe ze hun wijk mooier, veiliger, duurzamer en socialer maken. “Ik kwam met het idee om een eetbare haag te planten. Met veel verschillende soorten bessenstruiken. Leuk en educatief voor de kinderen want zo kunnen ze proeven van de haag en het is ook goed voor de biodiversiteit.”

Stekken

De buren en andere wijkbewoners waren direct enthousiast over het idee. Via Stem van Groningen stemden veel inwoners op het idee van Sigrid en daardoor kreeg ze toestemming van de gemeente en honderd euro om het idee uit te voeren. “Het aanleggen van een haag of pluktuin hoeft helemaal niet duur te zijn. Van één moederplant haal ik meerdere stekken.”

Vruchten plukken

De tuin van Sigrid staat vol met stekken: van kruisbes, tot rode bes, zwarte bes, wijnbes en gojibes. De stekjes beginnen in kleine potjes en als ze groot genoeg zijn, dan mogen ze verder groeien in haar eigen tuin of de pluktuin. “Ze moeten groot genoeg zijn zodat mensen ze herkennen en er niet zomaar overheen lopen. Na twee of drie jaar kun je al vruchten plukken van een stekje”, vertelt ze enthousiast.

Policultuur

Zowel de door Sigrid aangelegde pluktuin als de haag plant ze volgens de policultuur. “Dat betekent dat je planten bij elkaar zet die bij elkaar passen. Zo heb ik bijvoorbeeld hier de zwarte bes bij de aardbeien staan, daar zet ik rozemarijn en salie bij. Die helpen bij de bestuiving. Ook maak ik gebruik van planten die slakken uit de weg gaan: een herkenbaar probleem voor tuinierend Lewenborg.”

Lezen en YouTube

Iedere plant heeft een bepaalde omgeving nodig waardoor deze beter groeit. “Ik lees veel en kijk video’s op YouTube om hierover te leren. Kijken hoe anderen fouten maken zodat ik ze niet hoef te maken”, grinnikt ze. “Ook plant ik bloemen voor de bijen. Dat zorgt ervoor dat andere planten sneller bestoven worden.”

Onderhoud

Het planten en onderhouden kost veel tijd, maar dat vindt Sigrid helemaal niet erg. “Ik vind het heerlijk om buiten bezig te zijn, zelfs een beetje therapeutisch. Helemaal in contrast met mijn kantoorbaan. Na een dagje tikken op het toetsenbord vind ik het fijn om met mijn handen in de modder te zitten. Ik zoek ook altijd wel planten uit die niet gaan woekeren. En voor de eetbare haag kies ik bijvoorbeeld alleen maar planten die niet vaker dan één keer per jaar gesnoeid moeten worden.”

Met de buren

In het najaar gaat Sigrid met een aantal enthousiaste buurtbewoners de eetbare haag bij de speeltuin aan Lichtboei planten. “We maken er dan een leuke dag van, met een lekker kopje pompoensoep erbij uit de pluktuin. Tot die tijd pas ik goed op alle stekjes en zijn de buren van harte welkom in de pluktuin. Die staat straks in het voorjaar weer vol met aardbeien, tulpen en andere bloemen en planten.”

Stem van Groningen

Voor het Wijkbudget is in 2023 25.000 euro beschikbaar. Afgelopen jaar was de eerste keer dat bewoners ideeën konden indienen. Heb jij net als Sigrid ook een idee voor je wijk? Kijk dan op www.stemvan.groningen.nl. Hier kun je jouw idee achterlaten en in gesprek gaan over onderwerpen die jij belangrijk vindt.