Aanleg gemeentelijke laadpaal Ten Boer

Eerste gemeentelijke laadpaal voor elektrische auto’s geplaatst

21 december 2023
Nieuws

Aan de Fazanthof In Ten Boer is woensdag 20 december de eerste door de gemeente zélf geëxploiteerde laadpaal voor elektrische auto’s geplaatst. Het netwerk van openbare laadpalen wordt de komende drie jaar met zo’n drie- tot vijfhonderd palen uitgebreid.

Door het plaatsen van laadpalen zelf te regelen kiest de gemeente voor meer regie op levering en plaatsing.  Wethouder Broeksma van Energietransitie: “Wat ons betreft gaat de pauzeknop eraf en gaan we meer en sneller palen plaatsen waardoor de overstap naar een elektrische auto makkelijker wordt.”

Dekkend netwerk

In de Visie Openbare Laadinfrastructuur Groningen 2025 heeft de gemeente zich uitgesproken voor een snelle transitie naar emissievrij vervoer. Belangrijke voorwaarde is een dekkend netwerk van openbare laadpalen in woonwijken en op bedrijventerreinen.

Commerciële partij

Voorheen werden de laadpalen geplaatst door een commerciële partij,  maar de gemeente is begin dit jaar van dit concessiemodel afgestapt. Sindsdien zijn er bij de gemeente 200 aanvragen voor een laadpaal binnengekomen, waarvan er 150 voldoen aan de voorwaarden. Daarbovenop komen nog 40 palen die door de voormalige concessiehouder geplaatst zouden worden, zoals aan de Fazanthof. Deze palen worden met voorrang geplaatst.

Aanvragen

Het aanvragen van een openbare laadpaal kan eenvoudig via de website van de gemeente.

Groei elektrisch rijden

Op dit moment rijden er naar schatting zo'n 335.000 elektrische auto’s in Nederland. Naar verwachting zullen dat er bijna 1,9 miljoen zijn in 2030, volgens de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) waarin overheden, kennisinstellingen en netbeheerders samenwerken.