Ripperdahuis

Eerbetoon Dick Nanninga

04 november 2022
Nieuws

De Oosterparkwijk is een wijk vol met inwoners die zich verbonden voelen met hun wijk. Bij het verleden van de Oosterparkwijk hoort ook voetballer Dick Nanninga. Nanninga, die opgroeide in de Oosterparkwijk, is de enige Nederlander die ooit een velddoelpunt scoorde in een WK-Finale. Een trots van de Oosterparkwijk die tot op heden nog niet geëerd is. Andere (oud)voetballers hebben al wel een plek gekregen in de Oosterparkwijk en voor Nanninga gaat deze plek er ook komen.

Trots
Een petitie, waarin de oproep werd gedaan voor een eerbetoon, kon rekenen op brede steun. De petitie is getrokken door initiatiefnemers Tjeerd van Dekken en Sandra Beckerman. Tjeerd van Dekken: “Nu het bijna zo ver is keert een geboren en getogen voetballegende terug in de Oosterparkwijk. Dat is schitterend en ontroerend. We zijn er trots op”. Ook Sandra sluit aan met: “Dick Nanninga is een held. Trots dat hij eindelijk het eerbetoon krijgt wat hij hier verdient. In het hart van deze mooie wijk”. Dochter Petra benoemt: “Ik ben blij dat het eindelijk gaat gebeuren bijna 7 jaar na zijn overlijden. Hij is nog steeds de beste spits in Nederland, zelfs hier in België heb ik geen betere gezien. En hij is nog altijd topscorer bij Roda JC.”

Realisatie eerbetoon
Zowel de gemeente Groningen als de woningbouwcorporatie Nijestee hebben gehoor gegeven aan deze oproep en zijn gaan kijken naar de realisatie van dit eerbetoon in de vorm van een muurschildering. Dit eerbetoon dient een waardige plek te krijgen waarin Dick Nanninga zijn plek in de Oosterparkwijk terugkrijgt. De locatie voor de muurschildering is daarom het ‘Ripperdahuis’ gelegen aan de Zaagmuldersweg (foto in de bijlage). In samenwerking met streetart organisatie Writer’s Block is besloten dat de graffiti- en mural-kunstenaar Jack Lack de muurschildering gaat maken. Writer’s Block heeft al meer dan 150 muurschilderingen gerealiseerd in Nederland, waaronder drie grote muurschilderingen in Groningen. Jack Lack heeft al eerder een muurschildering in Groningen gemaakt en jaren gewoond en gewerkt in de stad. De werkzaamheden voor de muurschildering zijn inmiddels gestart. De onthulling vindt plaats op zaterdag 26 november.