U bent hier

Drank- en horecavergunning aanvragen

U begint een horecabedrijf of neemt een horecabedrijf over. U wilt er ook alcohol schenken. Dan hebt u dan een drank- en horecavergunning nodig. Dit is ook het geval als uw bedrijf een andere rechtsvorm krijgt.

Vergunning aanvragen

De drank- en horecavergunning vraagt u digitaal aan. De gevraagde documenten graag bijvoegen in het formulier. Bij voorkeur als pdf-bestand.

Let op! Als noodzakelijke aanvulling op uw vergunningaanvraag moet u onderstaande documenten opsturen naar: Gemeente Groningen, Economische Zaken (Horecaloket), postbus 7081, 9701 JB Groningen

U kunt de documenten ook inleveren tijdens het spreekuur Horeca.

Termijn

Normaal heeft u binnen 8 weken antwoord op uw aanvraag. U moet daarvoor wel een complete aanvraag indienen. Een eventuele verbouw van uw pand of een BIBOB-onderzoek kunnen ervoor zorgen dat de afhandeling van uw aanvraag langer duurt.

Liever naar het loket?

U kunt de aanvraag ook doen aan het loket tijdens het spreekuur Horeca. Neem mee wat u nodig heeft voor internetbankieren en de gevraagde documenten:

  • Arbeidscontract van alle nieuwe leidinggevenden.
  • De leidinggevenden moeten zijn ingeschreven in het SVH register.
  • BIBOB-formulier (pdf 220 kB) met gevraagde bijlagen.

Goed om te weten

Wanneer drank- en horecavergunning nodig

  • Als u bijvoorbeeld een café, restaurant, bedrijfsrestaurant, kantine of slijterij wilt starten of overnemen waar alcoholische dranken worden geschonken.
  • Als de ondernemingsvorm van het bedrijf verandert, bijvoorbeeld van een eenmanszaak in een BV.
  • Als het bedrijf een andere eigenaar krijgt.

Vergunning voor stichtingen en verenigingen

  • Ook een stichting of vereniging die alcohol schenkt, moet een drank- en horecavergunning hebben.
  • Er gelden dan wel andere regels die u kunt opvragen bij het spreekuur Horeca.
  • Een vereniging of stichting moet ook een goedgekeurd alcoholbestuursreglement hebben.

Wanneer geen drank- en horecavergunning nodig

Als u alcohol wilt schenken tijdens een evenement (alleen zwakhoudende dranken toegestaan), hebt u een ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet nodig.

Andere vergunningen nodig?

Als u een terras wilt exploiteren bij uw horecazaak, dan hebt u een terrasvergunning nodig of moet u een terrasmelding doen.

Als u een kansspelautomaat in uw zaak wilt plaatsen (maximaal 2), dan hebt u hiervoor een aanwezigheidsvergunning nodig. Het aanvraagformulier moet worden ingevuld door uzelf en door een automatenexploitant.

Kosten

Voor het in behandeling nemen van vergunningaanvraag, bent u legeskosten verschuldigd. Op dit moment verschillen de legestarieven in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer. Informatie hierover kunt u krijgen tijdens het horecaspreekuur.

Kosten drank- en horecavergunning
Beschrijving Prijs
Drank- en horecavergunning stad Groningen    € 410,00
1 automaat (voor 4 jaar) € 158,50
2 automaten (voor 4 jaar) € 294,50