U bent hier

Coronavirus: gezondheid en ondersteuning

Waar kunt u terecht met uw vragen over gezondheidszorg en hulp tijdens de coronacrisis?

Gezondheidsvragen

GGD

Vragen over het coronavirus kunt u stellen aan de GGD Groningen. Veel antwoorden kunt u al vinden op de website van de GGD Groningen.

RIVM

Op de website van het RIVM vindt u een actuele lijst met vragen en antwoorden.

Telefoonnummer

Hebt u vragen over het coronavirus? Bel het publieksinformatienummer: 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Vanuit het buitenland: +31 20 205 1351.

WIJ Groningen

Hebt u vragen over bijvoorbeeld beschermd wonen, dagbesteding, psychische problemen of jeugdhulp? Voor hulp en advies kunt u terecht bij de WIJ-teams van WIJ Groningen. Maar in verband met het coronavirus zijn alle WIJ-locaties gesloten. U kunt uw vragen wel via de telefoon of via de mail stellen. Bekijk de contactgegevens van de WIJ-teams. Houdt wij.groningen.nl in de gaten voor meer nieuws. Op deze pagina van WIJ vindt u informatie over hulpacties door vrijwilligers.

Zorg over kwetsbare mensen

  • Bent u ongerust over gezinnen of kinderen in uw buurt? Dan kunt u contact opnemen met WIJ Groningen.
  • Maakt u zich heel erg zorgen over de veiligheid van kinderen (kindermishandeling), verwaarlozing, huiselijk geweld, seksueel geweld? Neem dan contact op met Veilig Thuis Groningen (0800 - 2000).
  • Maakt u zich zorgen over dak- en thuislozen? Neem dan contact op met het Meldpunt Overlast en Zorg.

Taxi-vervoer (WMO)

De tijden van het Wmo-vervoer zijn gewijzigd. Het reserveren en de ritten kunnen alleen tussen 07:00 en 21:00 uur.

  • Maak alleen gebruik van het vervoer als u echt de deur uit moet. En reis dan alleen.
  • Als u niet zelfstandig in en uit kunt stappen, dan is een eigen begeleider noodzakelijk. Die regelt u zelf of de instelling waar u verblijft. Dit geld niet voor rolstoelgebruikers.
  • Er kan geen gebruik meer worden gemaakt van de voorste stoel of voorbank. Dit geldt ook als u een voorin-indicatie heeft. In personenauto’s mogen maximaal 2 reizigers en in een busje maximaal 4 reizigers.
  • Uw bagage mag mee (zoals bijvoorbeeld een rollator). Een scootmobiel kan helaas niet mee.
  • Een mondkapje is verplicht wanneer er minder dan 1,5 meter afstand is tussen de chauffeur en u én tussen u en de overige reizigers. Zorg dus dat u altijd een niet medisch mondkapje bij u heeft.
  • U kunt niet contant betalen. Met uw vervoerder kunt u een automatische incasso afspreken.

De chauffeurs werken volgens aangepaste richtlijnen van het KNV (Koninklijk Nederlands Vervoer). Zij houden zich aan de richtlijnen van het RIVM. Wij vragen hetzelfde van u. Voor reserveringen en vragen over de aangepaste richtlijnen kunt u contact opnemen met uw vervoerder.

Rode Kruis hulplijn

Zit u in quarantaine of thuisisolatie? U kunt erover praten met de Rode Kruis hulplijn (070 - 44 55 888). Ook kunt u de Rode Kruis hulplijn bellen voor extra hulp of advies.

Mantelzorg

Hebt u vragen als mantelzorger, dan staan de medewerkers van het steunpunt Mantelzorg voor uw klaar op telefoonnummer 050 - 312 60 00 of mip.groningen@humanitas.nl.

Information in English

Read about health and assistance in English.