U bent hier

Coronavirus: gezondheid en ondersteuning

Waar kunt u terecht met uw vragen over gezondheidszorg en hulp tijdens de coronacrisis?

Laatst gewijzigd: maandag 25 januari

Gezondheidsvragen

GGD

Vragen over het coronavirus kunt u stellen aan de GGD Groningen. Veel antwoorden kunt u al vinden op de website van de GGD Groningen.

RIVM

Op de website van het RIVM vindt u een actuele lijst met vragen en antwoorden.

Telefoonnummer

Hebt u vragen over het coronavirus? Bel het publieksinformatienummer: 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Vanuit het buitenland: +31 20 205 1351.

WIJ Groningen

Hebt u vragen over bijvoorbeeld beschermd wonen, dagbesteding, psychische problemen of jeugdhulp? Voor hulp en advies kunt u terecht bij de WIJ-teams van WIJ Groningen. In verband met het coronavirus zijn 4 WIJ-locaties alleen op afspraak open. Bekijk de contactgegevens van de WIJ-teams. Houdt wij.groningen.nl in de gaten voor meer nieuws. Op deze pagina van WIJ vindt u informatie over hulpacties door vrijwilligers.

Zorg over kwetsbare mensen

 • Bent u ongerust over gezinnen of kinderen in uw buurt? Dan kunt u contact opnemen met WIJ Groningen.
 • Maakt u zich heel erg zorgen over de veiligheid van kinderen (kindermishandeling), verwaarlozing, huiselijk geweld, seksueel geweld? Neem dan contact op met Veilig Thuis Groningen (0800 - 2000).
 • Maakt u zich zorgen over dak- en thuislozen? Neem dan contact op met het Meldpunt Overlast en Zorg.

Taxivervoer (Wmo)

Met de invoering van de avondklok gelden er extra maatregelen voor de dienstverlening. Voor het Wmo-vervoer zijn de belangrijkste richtlijnen om te reizen:

 • Maak alleen gebruik van het Wmo-vervoer als het echt nodig is en u geen ander vervoer heeft.
 • Het is verplicht om een mondkapje te hebben in het taxivervoer.
 • Hebt u klachten die mogelijk wijzen op een besmetting met het coronavirus? Dan kunt u geen gebruik maken van het Wmo-vervoer. De chauffeur kan de reiziger bij zichtbare klachten weigeren.
 • De vervoerstijden van de Wmo-taxi zijn vanaf 23 januari 2021 van 06.00 uur tot 21.00 uur.
 • Reis bij voorkeur buiten de spitstijden, deze zijn van 07:00 uur tot 09:00 uur en van 14:00 uur tot 16:00 uur.
 • Boek uw reis bij voorkeur 24 uur van te voren.
 • Betaling kan alleen via automatische incasso/machtiging/(bij voorkeur gepaste) contante betaling en indien aanwezig (contactloze) pinbetaling. 
 • Uw bagage mag mee, zoals bijvoorbeeld een rollator.
 • U kunt uw scootmobiel meenemen in de Wmo-taxi. 
 • Uw vervoerder kan u vragen om uw reistijden indien mogelijk aan te passen. Dit vanwege het aantal beschikbare voertuigen en chauffeurs.
 • Voor reserveringen en vragen over de aangepaste richtlijnen kunt u contact opnemen met uw vervoerder. 

Uitzonderingen op de vervoerstijden

Tijdens de avondklok is het, zonder geldige reden, voor niemand toegestaan om te reizen. Het Wmo-vervoer en de hubtaxi blijven tot 01.00 uur rijden voor reizigers die een noodzakelijke reis moeten maken. U bepaalt zelf wanneer een reis noodzakelijk is. U moet in dit geval in het bezit zijn van een Eigen verklaring avondklok. Als u reist voor uw werk moet u ook in het bezit zijn van een “Werkgeversverklaring”. De werkgeversverklaring kun u aanvragen bij uw eigen werkgever.

Helaas is het zo dat er door de coronacrisis minder chauffeurs en voertuigen beschikbaar zijn. Hierdoor kunnen we niet altijd rijden zoals u dat gewend was. De chauffeurs doen alles wat ze kunnen, maar moeten het ook doen met de mogelijkheden die er zijn. Dat vinden we heel vervelend. Maar in deze onzekere tijden hebben we ook uw hulp en begrip nodig. Lees meer op de site van Publiek Vervoer

Rode Kruis hulplijn

Zit u in quarantaine of thuisisolatie? U kunt erover praten met de Rode Kruis hulplijn (070 - 44 55 888). Ook kunt u de Rode Kruis hulplijn bellen voor extra hulp of advies.

Mantelzorg

De avondklok heeft ook gevolgen voor mantelzorgers. U kunt met de Eigen verklaring avondklok over straat als u noodzakelijke mantelzorg moet verlenen na 21.00 uur.

Hebt u vragen als mantelzorger, dan staan de medewerkers van het steunpunt Mantelzorg voor uw klaar op telefoonnummer 050 - 312 60 00 of mip.groningen@humanitas.nl.

Information in English

Read about health and assistance in English.