U bent hier

Coronavirus: gevolgen voor de dienstverlening

De dienstverlening van de gemeente Groningen blijft beschikbaar voor inwoners en bedrijven. Wel zijn er vanwege het coronavirus aanpassingen.

(Laatst gewijzigd: donderdag 4 juni 08:05 uur)

Dienstverlening algemeen

 • Wij proberen al uw vragen te beantwoorden. Helaas kunnen wij niet altijd direct antwoord geven. Wij vragen hiervoor uw begrip en geduld.
 • Volg onze social media-kanalen voor de laatste informatie.
 • Als u bepaalde informatie niet kunt vinden op onze website, neem dan contact met ons op.

Voor ondernemers

Ondersteuning ondernemers tijdens coronacrisis

Diverse ondernemers ondervinden de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus. Ga naar Ondersteuning ondernemers tijdens coronavirus voor de Tozo-regeling, de ondersteuningsmaatregelen van de gemeente Groningen, contactgegevens KvK-loket, diverse landelijke regelingen en andere relevante informatie.

Horecaloket

Vanwege het coronavirus vervalt het inloopspreekuur. Tijdens kantooruren kunt u bellen met 14 050. U kunt uw vraag ook sturen naar horecaloket@groningen.nl

Tijdelijke sluiting beschut werken iederz

Iederz, het sociale werk-leerbedrijf van de gemeente Groningen, is sinds 30 maart 2020 tijdelijk dicht vanwege de huidige Corona-perikelen. Relaties zijn hiervan op de hoogte gebracht. Hebt u vragen? Dan kunt u contact opnemen via het informatienummer van de gemeente Groningen: 14 050.

Openingstijden loketten

Loketten Burgerzaken

Alleen de loketten Burgerzaken op de locaties Kreupelstraat, Haren en Ten Boer zijn op afspraak geopend. U kunt er voor een afspraak terecht op maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur. De loketten op de locaties Hoogkerk en Lewenborg zijn tijdelijk dicht.

Alleen op afspraak

Voor Kreupelstraat en Haren maakt u online een afspraak. In dringende gevallen kunt u via 14 050 voor dezelfde dag nog een afspraak maken. Voor afspraken in Ten Boer belt u ook 14 050. Hebt u gezondheidsklachten (verkouden, hoesten, koorts), dan vragen we u om uw afspraak met de gemeente uit te stellen.

Ophalen Paspoort, ID-kaart en rijbewijs

Paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen die al eerder zijn aangevraagd op de locaties Lewenborg of Hoogkerk, kunt u ophalen op de locatie Kreupelstraat (maandag t/m vrijdag, 09:00 - 17:00 uur). U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

RNI-inschrijvingen

Voor inschrijvingen Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) geldt: groepen mogen niet groter zijn dan 5 personen.

Loketten Harm Buiterplein dicht na 13:00 uur

Sinds 23 maart zijn alle loketten aan het Harm Buiterplein elke middag gesloten vanaf 13:00 uur.

Voor alle loketten aan het Harm Buiterplein geldt het volgende:

Horecaloket

Vanwege het coronavirus vervalt het inloopspreekuur. Tijdens kantooruren kunt u bellen met 14 050. U kunt uw vraag ook sturen naar horecaloket@groningen.nl

Afval, oud papier en textiel

Afvalbrengstations (langere wachttijden)

Verzoek om het storten van afval even uit te stellen. Vanwege het coronavirus werken veel mensen thuis en wordt er veel opgeruimd. Daardoor wordt er veel spul naar de afvalbrengstations gebracht. Houd rekening met langere wachttijden. We vragen u om begrip voor de situatie. Hierbij ook het verzoek om alleen te komen en u te houden aan de regels die er nu gelden.

Route particulieren Duinkerkenstraat gewijzigd

U moet niet het terrein oprijden, maar doorrijden tot de Duinkerkenbrug. Hier staan borden die u verder verwijzen naar de juiste containers waar u grofvuil kunt storten.

Wijkpost Ten Boer

De wijkpost Ten Boer is gesloten.

Zie ook de pagina Bezoekadressen en openingstijden.

Inzameling oud papier

Sinds maandag 6 april wordt het oud papier weer opgehaald. Kijk daarvoor op uw (digitale) afvalwijzer wanneer dit voor uw wijk geldt. U kunt het oud papier natuurlijk ook nog steeds kwijt in een openbare papiercontainer.

Compostdagen

De compostdagen waarop u gratis compost kunt halen, gaan dit jaar niet door.

Chemokar

Vanaf vrijdag 22 mei kunt u uw klein chemisch afval weer inleveren bij de chemokar. Op uw (digitale) afvalwijzer ziet u wanneer de chemokar in uw buurt is.

Kleding, textiel en schoenen

U kunt kleding, textiel en schoenen ook nu naar de daarvoor bestemde kledingbakken brengen. WerkPro en Goudgoed halen ook nog steeds kleding op. Kijk op uw (digitale) afvalwijzer wanneer dit voor uw straat het geval is. 

Markten en evenementen

Ruimere opzet warenmarkt

Vanwege het Coronavirus worden de warenmarkten in Groningen ruimer opgezet. 

 • De kraampjes staan verder uit elkaar.
 • Kom alleen naar de markt!
 • Blijf niet te lang i.v.m. drukte!
 • Houdt 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Geen (brom) fietsen en fietskarren op de markt
 • Betaal zoveel mogelijk met pin.

Evenementen

De evenementen die gepland stonden tot 1 september zijn afgelast. Organisatoren van evenementen hebben vrijdag 27 maart een brief van de gemeente ontvangen waarin zij ondersteunende maatregelen krijgen aangeboden. De brief staat op de pagina evenementenkalender.

Onderwijs

Kinderopvang en onderwijs

Sinds 11 mei zijn de kinderopvang, het speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en regulier basisonderwijs weer begonnen. De school van uw kind(eren) zal aan u doorgeven welk (aangepast) rooster er zal zijn.

Leerlingenvervoer

Het leerlingenvervoer voor het speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en regulier basisonderwijs rijdt weer. De vervoerders zullen het Leerlingenvervoer uitvoeren volgens de richtlijnen van het RIVM en de branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV).

Hoe ziet het vervoer eruit?

 • De school van uw kind hanteert weer het 'normale' rooster:
  Het Leerlingenvervoer gaat volgens de ritplanning zoals deze voor de sluiting van de scholen ook gereden is. Dit betekent dat uw kind gehaald en gebracht wordt volgens de bestaande afspraken en roosters.
 • De school heeft een aangepast rooster:
  Geeft uw school les met een aangepast rooster en/of afwijkende tijden? Dan geven zij dit door aan de vervoerder, zodat die de ritplanning kunnen aanpassen om ervoor te zorgen dat uw kind op tijd naar school en naar huis wordt gebracht. Uw vervoerder zal dan met u contact opnemen om de nieuwe ophaal- en brengtijden af te stemmen.

Nu het vervoer weer is opgestart, geeft u zelf uw eventuele wijzingen door - zoals u al gewend was. Als uw kind ziek is of om een andere reden (tijdelijk) niet met de taxi meegaat, dan geeft u dat zelf door aan uw vervoerder. Zijn er definitieve wijzigingen, dan geeft u die door aan de gemeente. Stuur dan een mail via leerlingenvervoer@groningen.nl of gebruik het contactformulier.

Update leerlingenvervoer voor het Voortgezet (Speciaal) Onderwijs.

Vorige week hebben wij u bericht dat het leerlingenvervoer voor het Voortgezet (Speciaal) Onderwijs is uitgesteld tot 8 juni. De reden hiervoor was dat er onvoldoende duidelijkheid was in de richtlijnen vanuit de ministeries voor het vervoeren van de leerlingen.

Herstart 8 juni

De richtlijnen voor het leerlingenvervoer zijn inmiddels duidelijk zodat uw kind per 8 juni weer naar school kan worden vervoerd. Het dragen van een niet medisch mondkapje is verplicht in de taxi. Dit is gelijk aan de richtlijnen van het Openbaar Vervoer voor kinderen vanaf 13 jaar. De chauffeur van de taxi draagt een chirurgisch mondkapje.

Klachten?

Heeft uw kind verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden dan kan ze niet worden vervoerd. Als de chauffeur twijfels heeft of uw kind wel klachtenvrij is, beslist de chauffeur of uw kind wel of niet mee kan. Als uw kind niet mee kan, dan neemt de vervoerder contact met u op.

Mondkapje

U bent als ouder/verzorger er voor verantwoordelijk dat uw kind een niet medisch mondkapje draagt voor de heen- en terugreis. Wij adviseren u dan ook om een herbruikbaar mondkapje aan te schaffen. Als uw kind geen mondkapje draagt mag hij/zij, gelet op de hygiëne maatregelen/protocol, niet worden vervoerd. U bent dan zelf verantwoordelijk voor het vervoer.

Hoe verder?

Wij verzoeken u uiterlijk op 5 juni 12.00 uur aan uw vervoerder door te geven als uw kind niet meegaat. Het Leerlingenvervoer zal weer opgestart worden volgens de ritplanning zoals deze voor de sluiting van de scholen ook gereden is. Dit betekent dat kinderen gehaald en gebracht worden volgens de bestaande afspraken en roosters. Heeft uw kind andere schooltijden dan voor 16 maart? Dan verzoeken wij u dit ook door te geven aan de vervoerder.

Vragen?

Hebt u vragen over de uitvoering van het vervoer? Neem dan contact op met de vervoerder. Voor overige vragen kunt u een mail sturen naar leerlingenvervoer@groningen.nl of door contact op te nemen met 14 050.

Noodopvang

Kinderen van ouders/verzorgers die werken in een cruciaal beroep mogen vanaf 11 mei nog steeds gebruik maken van de beschikbare noodopvang op school of op de kinderopvang. Verandert er iets in de ophaal- en brengtijden als gevolg van het weer opengaan van de scholen, geef dit dan zo snel mogelijk door aan de vervoerder en de gemeente. Ook wanneer uw kind geen gebruik meer hoeft te maken van deze opvang, dan geeft u dit door aan de vervoerder en de gemeente. Uiteraard stelt u ook de kinderopvang/school op de hoogte van deze wijzigingen.

Nieuwe aanmeldingen voor noodopvang na 11 mei:

Kinderen waarvan (één van) de ouders in een cruciaal beroep werken, mogen gebruik maken van de noodopvang op school of op de kinderopvang. Als deze kinderen niet zelfstandig of met behulp van het eigen netwerk naar school kunnen komen, dan is vervoer mogelijk.

 1. U werkt in een cruciaal beroep of vitaal beroep en weet dat uw school/kinderopvang noodopvang biedt. Als u normaal  al gebruik van het Leerlingenvervoer,  neem dan contact op met uw vervoerder.
 2. U werkt in een cruciaal beroep of vitaal beroep en weet dat uw school/kinderopvang noodopvang biedt. Als u normaal geen gebruik maakt van het Leerlingenvervoer, maar dat hebt u nu wel nodig? Stuur dan een mail naar de afdeling Leerlingenvervoer (leerlingenvervoer@groningen.nl) met uw contactgegevens. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om gebruik te kunnen maken van vervoer naar de noodopvang.
 3. U werkt in een cruciaal beroep of vitaal beroep en maakt normaal geen gebruik van opvang en leerlingenvervoer. Maar hebt nu wel vervoer nodig? Als u weet dat de gekozen locatie open is, stuur dan een mail naar de afdeling Leerlingenvervoer (leerlingenvervoer@groningen.nl) met uw contactgegevens. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om gebruik te kunnen maken van vervoer naar de noodopvang.


Wanneer mag een kind niet naar school en met het Leerlingenvervoer?

Kinderen met klachten moeten thuisblijven. Klachten zijn: hoesten en/of niezen en/of keelpijn en/of benauwdheid en/of koorts. Uw kind mag weer naar school als hij/zij minimaal 24 uur geen klachten meer heeft en/of wanneer andere gezinsleden minimaal 24 uur niet meer benauwd zijn of koorts hebben. U kunt contact met de school opnemen om te bekijken of online onderwijs in deze periode een mogelijkheid is. Ook als één van uw gezinsleden of andere mensen met wie u een huishouden deelt ziek is, moet iedereen zoveel mogelijk binnen blijven. Als iemand thuis meer dan 38 graden koorts heeft, moet iedereen binnen blijven.

Sport en cultuur

Sport

Meer informatie vindt u op sport050.nl/nieuws/coronavirus/

Let op: wilt u een sportactiviteit organiseren op een sportpark, in een zwembad, in de openbare ruimte of op privéterrein? Dan moet u dit vooraf melden.

Cultuur

Alle optredens, voorstellingen en concerten van SPOT Groningen tot 1 september 2020 zijn afgelast of verplaatst. Per evenement wordt bekeken of een vervangende datum mogelijk is. Kijk op Spot Groningen voor meer informatie en de laatste updates.

Fietsdepot Vinkhuizen gesloten

Het fietsdepot in Vinkhuizen is tot 1 juni beperkt open. Na 1 juni gelden weer de normale openingstijden. Bel voor een afspraak als u uw fiets moet ophalen: 050 579 75 74. Er worden momenteel geen fietsen die langer dan 12 dagen gestald zijn meegenomen naar het depot. Dit geldt ook voor fietsen die fout geparkeerd zijn.

Vragen over gezondheid, zorg en hulp

Ga naar Coronavirus: gezondheid en ondersteuning.

Information in English

Read about the consequences for municipal services in English.