Coronavirus: gevolgen voor de dienstverlening

De dienstverlening van de gemeente Groningen blijft beschikbaar voor inwoners en bedrijven. Wel zijn er vanwege het coronavirus aanpassingen.

Laatst gewijzigd: woensdag 14 april 2021

Openingstijden loketten

Alle bezoekadressen en openingstijden van alle loketten.

Afval

Milieustraten geannuleerd

De Milieustraten in de Rivierenbuurt, Zeeheldenbuurt, Kostverloren, Suikerbuurt en Froukemaheerd zijn tot nader bericht geannuleerd. De contactpersonen zijn inmiddels op de hoogte gebracht.

Chemokar

De chemokar voor het inleveren van Klein Chemisch Afval komt tot (minstens) 28 april 2021 niet in uw buurt of wijk. U kunt uw KCA inleveren op het afvalbrengstation aan de Duinkerkenstraat of de Electronstraat.

Winkels/markten

Kijk op de site van de Rijksoverheid voor de regels.

Ruimere opzet warenmarkt

Vanwege het Coronavirus zijn de warenmarkten in Groningen ruimer opgezet. De kraampjes staan verder uit elkaar.

De warenmarkt blijft tijdens de lockdown geopend voor levensmiddelen. Andere kramen (non-food) zijn niet toegestaan.

• Kom alleen naar de markt.
  • Blijf niet te lang i.v.m. drukte.
  • Houdt 1,5 meter afstand.
  • Geen (brom) fietsen en fietskarren op de markt.
  • Betaal zoveel mogelijk met pin.

Voor ondernemers

Ondersteuning ondernemers tijdens coronacrisis

Diverse ondernemers ondervinden de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus. Ga naar Ondersteuning ondernemers tijdens coronavirus voor de Tozo-regeling, de ondersteuningsmaatregelen van de gemeente Groningen, contactgegevens KvK-loket, diverse landelijke regelingen en andere relevante informatie.

Middelbare scholen en het middelbaar beroepsonderwijs gaan weer open

Vanaf maandag 1 maart gaan de middelbare scholen en mbo-instellingen voor alle leerlingen weer open. Alle leerlingen en studenten gaan minimaal 1 dag per week fysiek naar school. Voor het hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs blijven de klaslokalen en collegezalen tot in ieder geval 31 maart 2021 gesloten. Dit geldt ook voor alle overige onderwijs-, trainings- en educatieve activiteiten.

Er zijn extra maatregelen getroffen om risico van verspreiding van het virus op scholen verder te beperken. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Kinderopvang open

De kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar is vanaf 8 februari 2021 weer open.

Buitenschoolse opvang gesloten

De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten. Groepen kinderen op de bso zijn niet gelijk aan die op school, waardoor het openen van de bso tot extra besmettingen kan leiden. De mogelijkheid tot noodopvang blijft mogelijk. Bijvoorbeeld voor kinderen waarvan de ouders een cruciaal beroep hebben of voor kwetsbare kinderen in een onveilige omgeving.

Kijk voor meer informatie over kinderopvang en het coronavirus op de website van de Rijksoverheid.

Leerlingenvervoer

Vanaf 8 februari 2021 starten we het leerlingenvervoer weer op. We starten volgens het routeschema van week 50 2020. Aanpassingen aan de route meldt de vervoerder aan de ouders.
Gaat een basisschoolleerling niet mee met het leerlingenvervoer? Dan moeten ouders dit melden bij de vervoerder.

Vanaf 8 februari gelden er nieuwe regels voor het Leerlingenvervoer:

• Niet-medische mondkapjes zijn verplicht voor leerlingen van het voortgezet (speciaal) onderwijs. Overige kinderen hoeven geen mondkapje te dragen.
  • Kinderen en jongeren moeten zoveel mogelijk zelf in- en uitstappen en de gordel omdoen. Waar nodig kan de chauffeur helpen.
  • Leerlingen van de basisschool van 13 jaar of ouder gaan zo ver als mogelijk van de chauffeur zitten.
  • De chauffeur desinfecteert zijn/haar handen als deze een kind heeft geholpen bij het in- en uitstappen of bij het vastzetten van de rolstoel.
  • De chauffeur maakt de contactpunten extra schoon.

Contactgegevens vervoerders

Heeft u toestemming nodig van de gemeente? Of wilt u ons een vraag stellen? Dan kunt u kunt ons bereiken door een mail te sturen naar leerlingenvervoer@groningen.nl Actuele richtlijnen en vervoersprotocollen vindt u op de website van Publiekvervoer

Sport en cultuur

Sport050 is het sportloket van de gemeente Groningen.

Lees op sport050.nl de actuele coronamaatregelen die gelden voor sport en financiële regelingen voor sportclubs en overige sportaanbieders.

Lees ook de veelgestelde vragen over het coronavirus en sport op rijksoverheid.nl.

Cultuur

SPOT Groningen

Alle culturele activiteiten zijn vanwege de lockdown opgeschort tot woensdag 21 april 2021. Zie SPOT Groningen.

Vragen over gezondheid, zorg en hulp

Ga naar Coronavirus: gezondheid en ondersteuning.

Information in English

Read about the consequences for municipal services in English.