Coronavirus: gevolgen voor de dienstverlening

De dienstverlening van de gemeente Groningen blijft beschikbaar voor inwoners en bedrijven. Wel zijn er vanwege het coronavirus aanpassingen.

Laatst gewijzigd: 18 januari

Openingstijden loketten

Loketten Burgerzaken

Alleen de loketten Burgerzaken op de locaties Kreupelstraat, Haren en Ten Boer zijn op afspraak geopend. U kunt er voor een afspraak terecht op maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur. De loketten op de locaties Hoogkerk en Lewenborg zijn tijdelijk dicht.

Alleen op afspraak

Voor Kreupelstraat en Haren maakt u online een afspraak. In dringende gevallen kunt u via 14 050 voor dezelfde dag nog een afspraak maken. Voor afspraken in Ten Boer belt u ook 14 050. Hebt u gezondheidsklachten (verkouden, hoesten, koorts), dan vragen we u om uw afspraak met de gemeente uit te stellen.

RNI-inschrijvingen

Voor inschrijvingen Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) geldt: groepen mogen niet groter zijn dan 5 personen.

Loketten Harm Buiterplein

• Er is geen vrije inloop in verband met de coronamaatregelen. Wilt u wel langskomen? Bel dan eerst 050 367 5000.

Horecaloket

Vanwege het coronavirus vervalt het inloopspreekuur. Tijdens kantooruren kunt u bellen met 14 050. U kunt uw vraag ook sturen naar horecaloket@groningen.nl

Afval

Milieustraten geannuleerd

De Milieustraten in de Rivierenbuurt, Zeeheldenbuurt, Kostverloren, Suikerbuurt en Froukemaheerd zijn tot nader bericht geannuleerd. De contactpersonen zijn inmiddels op de hoogte gebracht.

Chemokar

De chemokar voor het inleveren van Klein Chemisch Afval komt t/m (minstens) 9 februari 2021 niet in uw buurt of wijk. U kunt uw KCA inleveren op het afvalbrengstation aan de Duinkerkenstraat of de Electronstraat.

Markten

Ruimere opzet warenmarkt

Vanwege het Coronavirus zijn de warenmarkten in Groningen ruimer opgezet. De kraampjes staan verder uit elkaar.

De warenmarkt blijft tijdens de lockdown geopend voor levensmiddelen. Andere kramen (non-food) zijn niet toegestaan.

• Kom alleen naar de markt.
  • Blijf niet te lang i.v.m. drukte.
  • Houdt 1,5 meter afstand.
  • Geen (brom) fietsen en fietskarren op de markt.
  • Betaal zoveel mogelijk met pin.

Voor ondernemers

Ondersteuning ondernemers tijdens coronacrisis

Diverse ondernemers ondervinden de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus. Ga naar Ondersteuning ondernemers tijdens coronavirus voor de Tozo-regeling, de ondersteuningsmaatregelen van de gemeente Groningen, contactgegevens KvK-loket, diverse landelijke regelingen en andere relevante informatie.

Onderwijs op afstand

De klaslokalen en collegezalen blijven t/m minimaal 7 februari gesloten voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar-en hoger beroepsonderwijs, wetenschappelijk onderwijs. Dit geldt ook voor alle overige onderwijs-, trainings- en educatieve activiteiten.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Kinderopvang

Kinderopvanglocaties zijn gesloten t/m minmaal 7 februari. Er is wel noodopvang geregeld voor kinderen van ouders met cruciale beroepen en kinderen in een kwetsbare positie.

Kijk voor meer informatie over kinderopvang en het coronavirus op de website van de Rijksoverheid.

Leerlingenvervoer

Het leerlingenvervoer rijdt niet t/m 7 februari. In sommige situaties is leerlingenvervoer wel nodig. Bijvoorbeeld voor:

• Leerlingen die naar praktijkonderwijs gaan (pro).
  • Leerlingen die naar het voortgezet speciaal onderwijs gaan (vso).
  • Leerlingen die stage lopen.
  • Leerlingen die examens, tentamens of toetsen hebben (examenleerlingen).
  • Leerlingen waarvan school nog open is.
  • Leerlingen waarvan de ouders in cruciale beroepen werken. Dit kan alleen na toestemming van de gemeente.
  • Kwetsbare leerlingen. Dit gaat in overleg met de school en de gemeente of ze wel of niet naar school gaan.

Contactgegevens vervoerders

Heeft u toestemming nodig van de gemeente? Of wilt u ons een vraag stellen? Dan kunt u kunt ons bereiken door een mail te sturen naar leerlingenvervoer@groningen.nl Actuele richtlijnen en vervoersprotocollen vindt u op de website van Publiekvervoer

Sport en cultuur

Sport050 is het sportloket van de gemeente Groningen.

Lees op sport050.nl de actuele coronamaatregelen die gelden voor sport en financiële regelingen voor sportclubs en overige sportaanbieders.

Lees ook de veelgestelde vragen over het coronavirus en sport op rijksoverheid.nl.

Cultuur

SPOT Groningen

Alle culturele activiteiten zijn vanwege de lockdown opgeschort t/m dinsdag 9 februari 2021. Zie SPOT Groningen.

Fietsdepot Vinkhuizen

Het fietsdepot is gesloten t/m (minstens) 9 februari 2021.

Vragen over gezondheid, zorg en hulp

Ga naar Coronavirus: gezondheid en ondersteuning.

Information in English

Read about the consequences for municipal services in English.