U bent hier

Coronavirus: gevolgen voor de dienstverlening

De dienstverlening van de gemeente Groningen blijft beschikbaar voor inwoners en bedrijven. Wel zijn er vanwege het coronavirus aanpassingen.

Laatst gewijzigd: donderdag 22 oktober 11:25 uur

Openingstijden loketten

Loketten Burgerzaken

Alleen de loketten Burgerzaken op de locaties Kreupelstraat, Haren en Ten Boer zijn op afspraak geopend. U kunt er voor een afspraak terecht op maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur. De loketten op de locaties Hoogkerk en Lewenborg zijn tijdelijk dicht.

Alleen op afspraak

Voor Kreupelstraat en Haren maakt u online een afspraak. In dringende gevallen kunt u via 14 050 voor dezelfde dag nog een afspraak maken. Voor afspraken in Ten Boer belt u ook 14 050. Hebt u gezondheidsklachten (verkouden, hoesten, koorts), dan vragen we u om uw afspraak met de gemeente uit te stellen.

RNI-inschrijvingen

Voor inschrijvingen Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) geldt: groepen mogen niet groter zijn dan 5 personen.

Loketten Harm Buiterplein

 • Er is geen vrije inloop in verband met de coronamaatregelen. Wilt u wel langskomen? Bel dan eerst 050 367 5000.

Horecaloket

Vanwege het coronavirus vervalt het inloopspreekuur. Tijdens kantooruren kunt u bellen met 14 050. U kunt uw vraag ook sturen naar horecaloket@groningen.nl

Afval

Milieustraten geannuleerd

De Milieustraten in de Rivierenbuurt, Zeeheldenbuurt, Kostverloren, Suikerbuurt en Froukemaheerd zijn tot nader bericht geannuleerd. De contactpersonen zijn inmiddels op de hoogte gebracht.

Markten

Ruimere opzet warenmarkt

Vanwege het Coronavirus zijn de warenmarkten in Groningen ruimer opgezet. De kraampjes staan verder uit elkaar.

 • Kom alleen naar de markt.
 • Blijf niet te lang i.v.m. drukte.
 • Houdt 1,5 meter afstand.
 • Geen (brom) fietsen en fietskarren op de markt.
 • Betaal zoveel mogelijk met pin.

Voor ondernemers

Ondersteuning ondernemers tijdens coronacrisis

Diverse ondernemers ondervinden de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus. Ga naar Ondersteuning ondernemers tijdens coronavirus voor de Tozo-regeling, de ondersteuningsmaatregelen van de gemeente Groningen, contactgegevens KvK-loket, diverse landelijke regelingen en andere relevante informatie.

Onderwijs

Basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs

De scholen voor (speciaal) basisonderwijs en voortgezet (speciaal) onderwijs zijn weer open. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Kinderopvang

De kinderdagopvang en de gastouderopvang zijn volledig open. Kinderen kunnen weer op hun normale vertrouwde dagen op de buitenschoolse opvang (BSO) terecht.

 • Krijgt u kinderopvangtoeslag? De Sociale Verzekeringsbank heeft inmiddels de eigen bijdrage vergoed die u heeft doorbetaald.
 • Maakt u gebruik van kinderopvang met een subsidie van de gemeente Groningen? Dan vergoedt de gemeente de eigen bijdrage aan de kinderopvangorganisatie. De vergoeding dekt de periode van 16 maart tot 8 juni. De kinderopvangorganisatie verrekent de ouderbijdrage met u.

Kijk voor meer informatie over kinderopvang en het coronavirus op de website van de Rijksoverheid.

Leerlingenvervoer

Het leerlingenvervoer voor het speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en regulier basisonderwijs rijdt weer. De vervoerders werken volgens de richtlijnen van het RIVM en de branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV).

Hoe ziet het vervoer eruit?

 • Voor de rit vindt er een gezondheidscheck plaats
 • Leerlingen hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te bewaren, maar moeten wel zoveel mogelijk afstand houden van de chauffeur
 • Als de 1,5 meter in acht te nemen is, zijn geen aanvullende maatregelen nodig
 • De chauffeur draagt een chirurgisch mondkapje
 • Kinderen en jongeren hoeven geen mondkapje te dragen
 • Er geldt geen maximale bezetting in de voertuigen, alle zitplaatsen kunnen worden gebruikt

Ritplanning

 • De school van uw kind hanteert weer het 'normale' rooster:
  Het Leerlingenvervoer gaat volgens de ritplanning zoals deze voor de sluiting van de scholen ook gereden is. Dit betekent dat uw kind gehaald en gebracht wordt volgens de bestaande afspraken en roosters.
 • De school heeft een aangepast rooster:
  Geeft uw school les met een aangepast rooster en/of afwijkende tijden? Dan geven zij dit door aan de vervoerder, zodat die de ritplanning kunnen aanpassen om ervoor te zorgen dat uw kind op tijd naar school en naar huis wordt gebracht. Uw vervoerder zal dan met u contact opnemen om de nieuwe ophaal- en brengtijden af te stemmen.

Wijzigingen in uw persoonlijke situatie

Wijzingen geeft u zelf door, zoals u al gewend was. Als uw kind ziek is of om een andere reden (tijdelijk) niet met het leerlingenvervoer meegaat, dan geeft u dat zelf door aan uw vervoerder. Zijn er definitieve wijzigingen, dan geeft u die door aan de gemeente. Stuur dan een mail via leerlingenvervoer@groningen.nl of gebruik het contactformulier.

Klachten?

Heeft uw kind verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden? Dan mag uw kind niet mee. Als de chauffeur twijfels heeft of uw kind wel klachtenvrij is, beslist de chauffeur of uw kind wel of niet mee kan. Als uw kind niet mee kan, dan neemt de vervoerder contact met u op.

Vragen?

Hebt u vragen over de uitvoering van het vervoer? Neem dan contact op met de vervoerder. Voor overige vragen kunt u een mail sturen naar leerlingenvervoer@groningen.nl of door contact op te nemen met 14 050.

Sport en cultuur

Sport

Lees op sport050.nl de actuele coronamaatregelen die gelden voor sport.

Lees ook de veelgestelde vragen over het coronavirus en sport op de website van de Rijksoverheid.

Cultuur

Vanaf 1 juli zijn er 2 categorieën voor (culturele) activiteiten: activiteiten binnen en activiteiten buiten. De basisregels voor deze 2 categorieën vindt u op de website van de Rijksoverheid.

SPOT Groningen

Voor culturele activiteiten gelden verscherpte maatregelen - zie SPOT Groningen.

Fietsdepot Vinkhuizen

Bel voor een afspraak met het fietsdepot als u uw fiets moet ophalen.

Vragen over gezondheid, zorg en hulp

Ga naar Coronavirus: gezondheid en ondersteuning.

Information in English

Read about the consequences for municipal services in English.