U bent hier

Coronavirus: basisregels

Wat mag u wel en wat niet?

(Laatst gewijzigd: woensdag 15 juli 10:00 uur)

Basisregels voor iedereen

  1. Houd 1,5 meter afstand.
  2. Vermijd drukte
  3. Werk zoveel mogelijk thuis.
  4. Was vaak uw handen.
  5. Hebt u verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis. Bent u ook benauwd en/of hebt u koorts? Dan moeten alle huisgenoten thuisblijven.

Lees meer over deze basisregels in Veelgestelde vragen over het openbaar en dagelijks leven.

Maatregelen overheid

Vanaf 1 juni gelden er versoepelingen (bekendgemaakt op 9 mei door de overheid). Lees hierover op de website van de Rijksoverheid. De Rijksoverheid heeft de maatregelen ook in een handig overzicht gezet. 

Vanaf 1 juli gelden nieuwe versoepelingen (bekendgemaakt op 24 juni). Lees hierover op de website van de Rijksoverheid. De maatregelen staan in een handig overzicht. U kunt ook de poster met maatregelen downloaden (pdf 151 kB).

Noodverordening

Burgemeester Koen Schuiling heeft als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen een noodverordening ondertekend. Hierin staan maatregelen die het kabinet heeft afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De noodverordening is de juridische basis waarop politie en gemeentes kunnen handhaven.

Op 15 juli is de nieuwe noodverordening ingegaan. Deze noodverordening en het aanwijzingsbesluit staan op de website van de Veiligheidsregio Groningen.

Informatie voor buurt- en dorpshuizen

De coronamaatregelen worden geleidelijk afgebouwd. Er zijn wel eisen aan de versoepeling van de regels verbonden. Lees wat dit betekent voor de buurt- en dorpshuizen.