U bent hier

Coronamaatregelen Binnenstad

In verband met het coronavirus zijn er maatregelen noodzakelijk op alle plekken waar mensen samenkomen om bezoekers de ruimte te geven om 1,5 meter uit elkaar te kunnen blijven, volgens de richtlijnen van het RIVM.  

Laatst gewijzigd: donderdag 8 april 2021

Uitgaansgebied

De volgende maatregelen gelden voor eet- en drinkgelegenheden.

  • Alle eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten.
  • Afhalen en laten bezorgen blijft wel mogelijk.

Voetgangers

  • Borden, lijnen en mededelingen op de bestrating wijzen u op de maatregelen die moeten zorgen voor veiligheid en bereikbaarheid. Stewards zijn aanwezig om u hierop te wijzen, uitleg te geven en vragen te beantwoorden.
  • Er mogen in winkelstraten in de binnenstad geen obstakels staan, zoals geparkeerde fietsen en uitstallingen.

Fietsers

In de binnenstad stalt u de fiets in de fietsenrekken en de aangewezen vakken. De gemeente heeft hiervoor extra rekken geplaatst in het centrum. Parkeren in deze rekken is gratis. Daarbuiten kan de fiets verwijderd worden. Hiermee maken we meer ruimte voor de bezoekers in de binnenstad, zodat we 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. 

  • Fiets niet naast elkaar en haal andere fietsers niet in.
  • Fietsers krijgen vaker groen licht op de drukkere fietsroutes.

Tijdelijke afsluitingen

Tijdens de warenmarkt worden enkele straten afgesloten om marktkramen en voetgangers voldoende ruimte te bieden. Het gaat om: 

  • Vismarkt Noordzijde op dinsdag, vrijdag en zaterdag.
  • A-kerkhof op zaterdag.

De Folkingestraat wordt tijdens drukke momenten afgesloten.

  • Tijdens deze afsluitingen mag u hier met de fiets aan de hand lopen. In de Folkingestraat zijn geen fietsvakken en geen fietsenrekken. Gestalde fietsen kunnen worden verwijderd.
  • Bezorgers, zorgmedewerkers en mensen met een handicap die afhankelijk zijn van hun fiets, mogen deze straten wel in met een fiets. U kunt dit melden bij de mensen die bij de afsluitingen staan. Zij hebben de instructie gekregen om hier soepel mee om te gaan. 

Extra fietsenrekken en fietsparkeerverbod 

In een aantal winkelgebieden en smalle straten hebben we meer ruimte gemaakt voor de bezoekers, zodat iedereen 1,5 meter afstand kan houden.

Fietsen mogen daar niet los op straat worden gezet. De gemeente heeft extra fietsenrekken geplaatst op een aantal plekken in de binnenstad. Daar kunt u uw fiets gratis stallen. Fietsen die buiten de fietsenrekken of de duidelijk aangegeven fietsvakken zijn geplaatst, kunnen worden verwijderd. Dit geldt ook voor de fietsen van bewoners.

Er geldt een fietsparkeerverbod buiten de fietsenrekken en fietsenvakken in de volgende straten: 

Westerkade, Brugstraat, A-Kerkhof Noordzijde en deel van Zuidzijde, Stoeldraaiersstraat, Kromme Elleboog, deel Turftorenstraat, deel Kijk in ’t Jatstraat, Zwanestraat, Guldenstraat, Vismarkt, Herestraat, Grote Markt, Poelestraat, Peperstraat, deel Oosterstraat vanaf de Carolieweg, Carolieweg, Kleine Pelsterstraat en Folkingestraat. 

Kaart met fietsparkeerplekken en straten met fietsparkeerverbodExtra fietsparkeerplekken

Ossenmarkt, A-Kerkhof Zuidzijde, Haddingestraat, Kantoor Gemeente Groningen (Gedempte Zuiderdiep 98, tegenover Folkingestraat), Gedempte Zuiderdiep, Rademarkt, Oosterstraat, Gedempte Kattendiep, Martinikerk, fietsenstalling Nieuwe Markt.

Klik op het kaartje voor een grotere weergave (2,42 MB)

Fiets verwijderd

Fietsen die verwijderd worden, gaan naar de stalling op de Ossenmarkt. U kunt daar uw fiets ophalen.

Auto parkeren

Opheffen parkeerplaatsen

Om voetgangers en fietsers de ruimte te bieden voor het houden van 1,5 meter afstand, is het soms nodig om tijdelijk een aantal autoparkeerplaatsen op te heffen in de binnenstad.

Bezoekers

Bezoekers kunnen een parkeerplaats vinden in één van de parkeergarages.

Bewoners

Als bewoners van de binnenstad moeilijk een parkeerplek kunnen vinden als gevolg van de corona-maatregelen, kunnen ze met Loket Parkeren contact opnemen over een mogelijk alternatief.