U bent hier

Coronamaatregelen Binnenstad

In verband met het coronavirus zijn er maatregelen noodzakelijk voor een veilige en bereikbare binnenstad. Hiermee kunnen we bezoekers voor winkels en horeca weer verwelkomen, maar ook de ruimte geven om 1,5 meter uit elkaar te kunnen blijven, volgens de richtlijnen van het RIVM.  

(Laatst gewijzigd: woensdag 1 juli 13:10 uur)

Voetgangers

 • Houd in de drukkere winkelstraten zoveel mogelijk rechts of volg de aangegeven routes.
 • Borden, lijnen en mededelingen op de bestrating wijzen u op de maatregelen die moeten zorgen voor veiligheid en bereikbaarheid. Stewards zijn aanwezig om u hierop te wijzen, uitleg te geven en vragen te beantwoorden.
 • Er mogen in drukke winkelstraten in de binnenstad geen obstakels staan, zoals geparkeerde fietsen en uitstallingen.

Fietsers

In de binnenstad stalt u de fiets in de fietsenrekken en de aangewezen vakken. De gemeente heeft hiervoor extra rekken geplaatst in het centrum. Parkeren in deze rekken is gratis. Daarbuiten kan de fiets verwijderd worden. Hiermee maken we meer ruimte voor de bezoekers in de binnenstad, zodat we 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. 

 • Fiets niet naast elkaar en haal andere fietsers niet in.
 • Fietsers krijgen vaker groen licht op de drukkere fietsroutes. De verkeerslichten bij de Ebbingebrug hebben we uitgezet.

LET OP!  Per 3 augustus 2020 wordt er in het stationsgebied weer gehandhaafd. Dit was in verband met corona even stilgelegd.
Handhaving betekent dat je in het Stationsgebied je fiets niet langer dan 12 dagen achter elkaar mag laten staan en dat je je fiets in de rekken moet plaatsen. Vanaf half juli zullen de fietsen weer een label krijgen, zodat ze na 12 dagen kunnen worden verwijderd en verplaatst naar het AFAC Fietsdepot in Vinkhuizen. Vanaf 1 juli is het AFAC weer geopend van maandag tot en met vrijdag van 14:00 - 18:00 uur.

Tijdelijke afsluitingen

Tijdens de warenmarkt worden enkele straten afgesloten om marktkramen en voetgangers voldoende ruimte te bieden. Het gaat om: 

 • Vismarkt Noordzijde op dinsdag, vrijdag en zaterdag.
 • A-kerkhof op zaterdag.

De Folkingestraat wordt tijdens drukke momenten afgesloten. Het gaat om zaterdag tussen 12:00 en 18:00 uur.

 • Tijdens deze afsluitingen mag u hier met de fiets aan de hand lopen. In de Folkingestraat zijn geen fietsvakken en geen fietsenrekken. Gestalde fietsen kunnen worden verwijderd.
 • Bezorgers, zorgmedewerkers en mensen met een handicap die afhankelijk zijn van hun fiets, mogen deze straten wel in met een fiets. U kunt dit melden bij de mensen die bij de afsluitingen staan. Zij hebben de instructie gekregen om hier soepel mee om te gaan. 

De Trompbrug staat open tijdens de brugbedieningstjden: dagelijks van 09:30 - 15:30 uur. U kunt er dan als fietser en voetganger niet langs.

De Werkmanbrug bij het Groninger Museum is vanaf maandag 15 juni weer open voor fietsers en voetgangers.

Extra fietsenrekken en fietsparkeerverbod 

In een aantal drukke winkelgebieden en smalle straten hebben we meer ruimte gemaakt voor de bezoekers, zodat iedereen 1,5 meter afstand kan houden.

Fietsen mogen daar niet los op straat worden gezet. De gemeente heeft extra fietsenrekken geplaatst op een aantal plekken in de binnenstad. Daar kunt u uw fiets gratis stallen. Fietsen die buiten de fietsenrekken of de duidelijk aangegeven fietsvakken zijn geplaatst, kunnen worden verwijderd. Dit geldt ook voor de fietsen van bewoners.

Er geldt een fietsparkeerverbod buiten de fietsenrekken en fietsenvakken in de volgende straten: 

Westerkade, Brugstraat, A-Kerkhof Noordzijde en deel van Zuidzijde, Stoeldraaiersstraat, Kromme Elleboog, deel Turftorenstraat, deel Kijk in ’t Jatstraat, Zwanestraat, Guldenstraat, Vismarkt, Herestraat, Grote Markt, Poelestraat, Peperstraat, deel Oosterstraat vanaf de Carolieweg, Carolieweg, Kleine Pelsterstraat en Folkingestraat. 

Kaart met fietsparkeerplekken en straten met fietsparkeerverbodExtra fietsparkeerplekken

Ossenmarkt, Hoge der Aa, Sluiskade, A-Kerkhof Zuidzijde, Haddingestraat, Gedempte Zuiderdiep 98, Gedempte Zuiderdiep, Rademarkt, Oosterstraat, Gedempte Kattendiep, Martinikerk, fietsenstalling Nieuwe Markt.

Klik op het kaartje voor een grotere weergave (2,42 MB)

Fiets verwijderd

Fietsen die verwijderd worden, gaan naar het tijdelijke depot op de Ossenmarkt.

 • Losgeknipte fietsen zijn door ons met een kettingslot vastgezet. Die fietsen kunnen worden opgehaald van maandag t/m vrijdag van 08:00 - 19:00 uur en in het weekend van 12:00 - 19:00 uur. Op deze tijden zijn medewerkers aanwezig om kettingen los te maken.
 • Niet-losgeknipte fietsen kunnen ook buiten deze tijden worden opgehaald. Het terrein is niet afgesloten.
 • Fietseigenaren moeten met hun fietssleutel kunnen aantonen dat zij de eigenaar zijn.
 • Aan het ophalen van de fietsen zijn voorlopig nog geen kosten verbonden.
 • Na 12 dagen worden de fietsen afgevoerd naar het AFAC fietsdepot Groningen aan de Travertijnstraat. Bereikbaar op 050 579 75 74.

Waar staat mijn fiets op de Ossenmarkt?

Op de Ossenmarkt staan gele borden op de hoeken. Hierop staat aangegeven waar de fietsen zijn weggehaald en de vakken waar ze zijn neergezet. Op deze manier kunnen eigenaren van de verwijderde fietsen zien op welk gedeelte van de Ossenmarkt hun fiets staat.

Auto parkeren

Opheffen parkeerplaatsen

Om voetgangers en fietsers de ruimte te bieden voor het houden van 1,5 meter afstand, is het soms nodig om tijdelijk een aantal autoparkeerplaatsen op te heffen in de binnenstad.

Bezoekers

Bezoekers kunnen een parkeerplaats vinden in één van de parkeergarages.

Bewoners

Als bewoners van de binnenstad moeilijk een parkeerplek kunnen vinden als gevolg van de corona-maatregelen, kunnen ze met Loket Parkeren contact opnemen over een mogelijk alternatief.

Terrassen

Extra terrassen

Samen met de horecaondernemers bekijkt de gemeente welke mogelijkheden er zijn om terrassen te openen. Zo wordt er onder andere gekeken naar Waagplein, Vismarkt, Martinikerkhof en Damsterplein, maar ook naar locaties buiten het centrum. Aan het Gedempte Zuiderdiep, tussen de Gelkingestraat en de Oosterstraat, wordt de ventweg een gedeelde ruimte voor fietsers en voetgangers. Hierdoor krijgen de terrassen meer ruimte. 

Wachtrijen

De gemeente zoekt samen met de ondernemers uit de binnenstad oplossingen voor praktische problemen, zoals het ontstaan van wachtrijen. Uitgangspunt is voorlopig dat het wachten binnen moet gebeuren. Kan dat niet, dan stelt de wachtrij zich strak langs de gevels op.