U bent hier

Coronamaatregelen Binnenstad

Vanwege het coronavirus willen we iedereen ruimte geven. Daarom zijn maatregelen genomen in de binnenstad van Groningen.

Ga voor de meest actuele informatie naar de website van de Rijksoverheid.

Laatst gewijzigd: maandag 11 oktober 2021

Uitgaansgebied

Vanaf 10 juli is de horeca onder voorwaarden tot 00:00 uur geopend. Nachtclubs en discotheken zijn vanaf 10 juli weer gesloten. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.

Polsbandjes

De gemeente Groningen voert vanaf zaterdag 9 oktober op verzoek van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Groningen in een deel van de binnenstad polsbandjes in als coronatoegangsbewijs. Bezoekers van de horeca in de aangewezen straten hoeven daardoor maar één keer per dag hun QR-code te laten scannen en hun legitimatiebewijs laten zien. De polsbandjes zijn op woensdag tot en met zaterdag te gebruiken bij horeca in de Gelkingestraat, Grote Markt, Poelestraat en de Peperstraat.

De polsbandjes maken het voor horecazaken makkelijker om te controleren wie er een coronatoegangsbewijs heeft. Daardoor zijn er minder wachtrijen en hoeft er minder personeel ingezet te worden. Bezoekers aan horeca buiten dit gebied moeten hun QR-code wel laten scannen bij elke horecagelegenheid die ze bezoeken. Uiteraard kunnen de bezoekers zonder polsbandje nog steeds gebruik maken van hun QR-code in de genoemde straten. De polsbandjes zijn alleen op de dag uitgifte geldig en hebben elke dag een andere kleur.

De polsbandjes zijn af te halen op de Grote Markt vlakbij de poffertjeskraam en is geopend op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 – 22.00 uur.

Druktespreiding

In de binnenstad staan slimme sensoren die meten hoe druk het is met voetgangers en fietsers. Dit kan u helpen om in te schatten welke straten u het beste kunt mijden. Bekijk de actuele drukte op de druktekaart.

Voetgangers

 • Borden, lijnen en mededelingen op de bestrating wijzen u op de maatregelen die moeten zorgen voor veiligheid en bereikbaarheid. Stewards zijn aanwezig om u hierop te wijzen, uitleg te geven en vragen te beantwoorden.
 • Er mogen in winkelstraten in de binnenstad geen obstakels staan, zoals geparkeerde fietsen en uitstallingen.

Fietsers

In de binnenstad stalt u de fiets in de fietsenrekken en de aangewezen vakken. De gemeente heeft hiervoor extra rekken geplaatst in het centrum. Parkeren in deze rekken is gratis. Daarbuiten kan de fiets verwijderd worden. Hiermee maken we meer ruimte voor de bezoekers in de binnenstad. 

 • Fiets niet naast elkaar en haal andere fietsers niet in.
 • Fietsers krijgen vaker groen licht op de drukkere fietsroutes.

Tijdelijke afsluitingen

Tijdens de warenmarkt worden enkele straten afgesloten om marktkramen en voetgangers voldoende ruimte te bieden. Het gaat om: 

 • Vismarkt Noordzijde op dinsdag, vrijdag en zaterdag.
 • A-kerkhof op zaterdag.

De Folkingestraat wordt tijdens drukke momenten afgesloten.

 • Tijdens deze afsluitingen mag u hier met de fiets aan de hand lopen. In de Folkingestraat zijn geen fietsvakken en geen fietsenrekken. Gestalde fietsen kunnen worden verwijderd.
 • Bezorgers, zorgmedewerkers en mensen met een handicap die afhankelijk zijn van hun fiets, mogen deze straten wel in met een fiets. U kunt dit melden bij de mensen die bij de afsluitingen staan. Zij hebben de instructie gekregen om hier soepel mee om te gaan. 

Extra fietsenrekken en fietsparkeerverbod 

In een aantal winkelgebieden en smalle straten hebben we meer ruimte gemaakt voor de bezoekers.

Fietsen mogen daar niet los op straat worden gezet. De gemeente heeft extra fietsenrekken geplaatst op een aantal plekken in de binnenstad. Daar kunt u uw fiets gratis stallen. Fietsen die buiten de fietsenrekken of de duidelijk aangegeven fietsvakken zijn geplaatst, kunnen worden verwijderd. Dit geldt ook voor de fietsen van bewoners.

Er geldt een fietsparkeerverbod buiten de fietsenrekken en fietsenvakken in de volgende straten: 

Westerkade, Brugstraat, A-Kerkhof Noordzijde en deel van Zuidzijde, Stoeldraaiersstraat, Kromme Elleboog, deel Turftorenstraat, deel Kijk in ’t Jatstraat, Zwanestraat, Guldenstraat, Vismarkt, Herestraat, Grote Markt, Poelestraat, Peperstraat, deel Oosterstraat vanaf de Carolieweg, Carolieweg, Kleine Pelsterstraat en Folkingestraat. 

Kaart met fietsparkeerplekken en straten met fietsparkeerverbodExtra fietsparkeerplekken

Ossenmarkt, A-Kerkhof Zuidzijde, Haddingestraat, Kantoor Gemeente Groningen (Gedempte Zuiderdiep 98, tegenover Folkingestraat), Gedempte Zuiderdiep, Rademarkt, Oosterstraat, Gedempte Kattendiep, Martinikerk, fietsenstalling Nieuwe Markt.

Klik op het kaartje voor een grotere weergave (2,13 MB)

Fiets verwijderd

Fietsen die verwijderd worden, gaan naar het tijdelijke depot op het Damsterplein.

 • Losgeknipte fietsen zijn door ons met een kettingslot vastgezet. Die fietsen kunnen worden opgehaald van maandag t/m vrijdag van 08:00 - 19:00 uur en in het weekend van 12:00 - 19:00 uur. Op deze tijden zijn medewerkers aanwezig om kettingen los te maken.
 • Niet-losgeknipte fietsen kunnen ook buiten deze tijden worden opgehaald. Het terrein is niet afgesloten.
 • Fietseigenaren moeten met hun fietssleutel kunnen aantonen dat zij de eigenaar zijn.
 • Aan het ophalen van de fietsen zijn voorlopig nog geen kosten verbonden.
 • Na 12 dagen worden de fietsen afgevoerd naar het AFAC fietsdepot Groningen aan de Travertijnstraat. Bereikbaar op 050 579 75 74.

Auto parkeren

Opheffen parkeerplaatsen

Om voetgangers en fietsers de ruimte te bieden, is het soms nodig om tijdelijk een aantal autoparkeerplaatsen op te heffen in de binnenstad.

Bezoekers

Bezoekers kunnen een parkeerplaats vinden in één van de parkeergarages.

Bewoners

Als bewoners van de binnenstad moeilijk een parkeerplek kunnen vinden als gevolg van de corona-maatregelen, kunnen ze met Loket Parkeren contact opnemen over een mogelijk alternatief.