U bent hier

Coronamaatregelen Binnenstad

Vanwege het coronavirus willen we iedereen ruimte geven. Daarom zijn maatregelen genomen in de binnenstad van Groningen.

Laatst gewijzigd: maandag 17 januari 2022

Lockdown

  • In Nederland geldt ieder geval t/m dinsdag 25 januari 2022 een gedeeltelijke lockdown.
  • Niet-essentiële winkels, zoals bijvoorbeeld kledingwinkels en meubelzaken, zijn open tot 17:00 uur.

Markt

De weekmarkten mogen doorgaan.

Winkels

Essentiële winkels zijn open. Het gaat onder meer om supermarkten, drogisterijen, groentewinkels en apotheken. Zij mogen open zijn van 05:00 tot 20:00 uur.

Niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bijvoorbeeld kledingwinkels en meubelzaken. Het is wel toegestaan om bestellingen af te halen tot 17:00 uur.

Kijk voor meer informatie op de webpagina Ondersteuning voor ondernemers tijdens coronavirus of op de website van de Rijksoverheid

Horeca

Tijdens de lockdown kunt u niet naar het theater, de bioscoop, het museum of een concert. Ook cafés en restaurants, nachtclubs en discotheken zijn gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.

Druktespreiding

In de binnenstad staan slimme sensoren die meten hoe druk het is met voetgangers en fietsers. Dit kan u helpen om in te schatten welke straten u het beste kunt mijden. Bekijk de actuele drukte op de druktekaart.

Voetgangers

Op drukke dagen zijn stewards aanwezig. Zij wijzen u op de maatregelen die moeten zorgen voor veiligheid en bereikbaarheid, geven uitleg en beantwoorden vragen.

Fietsers

Fietsenrekken

In de binnenstad stalt u de fiets in de fietsenrekken en de aangewezen vakken. De gemeente heeft hiervoor extra rekken geplaatst in het centrum. Parkeren in deze rekken is gratis. Daarbuiten kan de fiets verwijderd worden. Hiermee maken we meer ruimte voor de bezoekers in de binnenstad. 

  • Fiets niet naast elkaar en haal andere fietsers niet in.
  • Fietsers krijgen vaker groen licht op de drukkere fietsroutes.

Extra fietsenrekken en fietsparkeerverbod 

In een aantal winkelgebieden en smalle straten hebben we meer ruimte gemaakt voor de bezoekers.

Fietsen mogen daar niet los op straat worden gezet. De gemeente heeft extra fietsenrekken geplaatst op een aantal plekken in de binnenstad. Daar kunt u uw fiets gratis stallen. Fietsen die buiten de fietsenrekken of de duidelijk aangegeven fietsvakken zijn geplaatst, kunnen worden verwijderd. Dit geldt ook voor de fietsen van bewoners.

Er geldt een fietsparkeerverbod buiten de fietsenrekken en fietsenvakken in de volgende straten: 

Westerkade, Brugstraat, A-Kerkhof Noordzijde en deel van Zuidzijde, Stoeldraaiersstraat, Kromme Elleboog, deel Turftorenstraat, deel Kijk in ’t Jatstraat, Zwanestraat, Guldenstraat, Vismarkt, Herestraat, Grote Markt, Poelestraat, Peperstraat, deel Oosterstraat vanaf de Carolieweg, Carolieweg, Kleine Pelsterstraat en Folkingestraat. 

Kaart met fietsparkeerplekken en straten met fietsparkeerverbodExtra fietsparkeerplekken

Ossenmarkt, A-Kerkhof Zuidzijde, Haddingestraat, Kantoor Gemeente Groningen (Gedempte Zuiderdiep 98, tegenover Folkingestraat), Gedempte Zuiderdiep, Rademarkt, Oosterstraat, Gedempte Kattendiep, Martinikerk, fietsenstalling Nieuwe Markt.

Klik op het kaartje voor een grotere weergave (2,13 MB)

Fiets verwijderd

Fietsen die verwijderd worden, gaan naar het tijdelijke depot op het Damsterplein.

  • Losgeknipte fietsen zijn door ons met een kettingslot vastgezet. Die fietsen kunnen worden opgehaald van maandag t/m vrijdag van 08:00 - 19:00 uur en in het weekend van 12:00 - 19:00 uur. Op deze tijden zijn medewerkers aanwezig om kettingen los te maken.
  • Niet-losgeknipte fietsen kunnen ook buiten deze tijden worden opgehaald. Het terrein is niet afgesloten.
  • Fietseigenaren moeten met hun fietssleutel kunnen aantonen dat zij de eigenaar zijn.
  • Aan het ophalen van de fietsen zijn voorlopig nog geen kosten verbonden.
  • Na 12 dagen worden de fietsen afgevoerd naar het AFAC fietsdepot Groningen aan de Travertijnstraat. Bereikbaar op 050 579 75 74.

Auto parkeren

Opheffen parkeerplaatsen

Om voetgangers en fietsers de ruimte te bieden, is het soms nodig om tijdelijk een aantal autoparkeerplaatsen op te heffen in de binnenstad.

Bezoekers

Bezoekers kunnen een parkeerplaats vinden in één van de parkeergarages.

Bewoners

Als bewoners van de binnenstad moeilijk een parkeerplek kunnen vinden als gevolg van de corona-maatregelen, kunnen ze met Loket Parkeren contact opnemen over een mogelijk alternatief.