Buurtmoeders Lewenborg

Buurtmoeders Lewenborg actief voor veilige wijk

28 september 2022
Nieuws

Sinds mei 2022 is in Lewenborg een handvol moeders actief aan de wandel door de wijk onder de naam ‘buurtmoeders’. Vanuit het motto ‘Een warm hart voor de buurt’ houden ze een oogje in het zeil en spreken jongeren aan waar dat nodig is. “Soms heb je even een pittig gesprek en soms trap je een balletje mee”, vertellen Helena (53), Ruby(35) en Esther (53).

“Het idee ontstond toen onze initiatiefneemster Judith op Facebook las over een dergelijk initiatief in Amsterdam en Utrecht. Zij is toen eens gaan navragen en rondbellen wat het precies inhield. En daarna zijn wij via een Facebook oproep erbij betrokken en zijn we gaan kijken wat we nodig hadden”, vertelt Esther. Nadat er een actielijst was opgesteld zijn zes moeders gestart met lopen door de wijk.

Roze hesjes

“Op dat moment was er wat onrust onder jongeren hier in op straat in Lewenborg”, vervolgt ze. “We lopen twee keer per week s’ avonds over straat met twee of drie moeders, gewoon om een beetje een oogje in het zeil te houden. We zijn zéker geen politieagenten, maar we signaleren wel wat er gebeurt en zijn een aanspreekpunt.” Ruby vult aan: “Omdat ze ons inmiddels kennen, is het ‘spannende’ er inmiddels wel van af. In het begin moesten we even wat territorium afbakenen, maar nu zijn we met onze roze hesjes een vertrouwd gezicht in de wijk.”

Fenomeen

“Als moeders van kinderen met verschillende leeftijden, kennen we natuurlijk al een hoop gezichten”, vertelt Helena. “We lopen ook gewoon jongerencentrum Het Schip binnen, om een praatje te maken. En wanneer er iets wordt georganiseerd, zoals een buitenspeeldag, worden we gevraagd om mee te helpen. Daar staan we dan ook met onze roze hesjes, zodat we een beetje een bekend fenomeen worden in de wijk. Mensen zijn dan nieuwsgierig en vragen wat we doen.”

Sponsors

“Zowel het wijkteam, jeugdzorg en de politie staan achter ons. En voormalig wethouder Isabelle Diks is met ons in gesprek gegaan toen we net waren gestart. Ook zij vond het een te gek initiatief”, vertelt Esther trots. “Ook hebben we subsidie gekregen, waarmee we bijvoorbeeld de hesjes en wat promotiemateriaal konden aanschaffen. En met dank aan een geweldige donatie van TipTop Laptop, kregen we een gratis laptop gedoneerd! En wij niet alleen: als wij in de wijk signaleren dat er mensen het écht te krap hebben om een laptop aan te schaffen, terwijl dit bijvoorbeeld wel moet voor school, dan zorgen zij dat er eentje beschikbaar komt. Dat is natuurlijk goud waard, en we zouden ontzettend geholpen zijn met nog meer sponsors,” knipoogt ze subtiel.

Oma’s ook welkom

Niet alleen sponsors zijn welkom, ook extra moeders. “Of oma’s”, lacht Ruby. “Als we meer dames hebben kunnen we vaker rouleren, en vaker de straat op. Het kost maar weinig tijd, een kleine anderhalf uur per keer. En je hoeft er geen speciale kennis of achtergrond voor te hebben. We lopen altijd samen en wanneer je net begint, leer je vanzelf een beetje hoe het werkt.”
Helena vervolgt: “Ons voornaamste doel is dat we zichtbaar zijn. Kijk, soms spreek je jongeren aan die ruzie maken, ga je bemiddelen. Dan zien ze opeens dingen vanuit een ander perspectief. Zoals wanneer ze op het dak van een school zitten, en je ze vervolgens wijst op de kans dat ze de eerstvolgende keer dat het regent misschien wel een nat bureau hebben. Daar zijn ze zich dan gewoon niet van bewust. In een heel enkel geval signaleren we iets dat we doorgeven aan jeugdzorg, of de politie. Maar over het algemeen is het gewoon gezellig met elkaar én met de jongeren. Soms heb je een pittig gesprek en soms trap je een balletje mee.”

Of de dames verder nog wensen hebben? “Nou, niet alleen voor onszelf, maar hoe mooi zou het zijn wanneer in meer wijken in Groningen buurtmoeders actief worden? Daar hebben we allemaal wat aan. En dan komen wij wel vertellen hoe je dat moet aanpakken”, lacht Esther.

Interesse? Mail naar buurtmoederslewenborg@gmail.com of kijk op Facebook of Instagram onder ‘buurtmoeders Lewenborg’.