Buurtbrandweerman Luc Oldenhof

Buurtbrandweerman Luc blij met rookmelderplicht: ‘Het redt levens’

01 juli 2022
Nieuws

Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder op elke etage van je woning wettelijk verplicht. “Een rookmelder redt levens”, zegt buurtbrandweerman Luc Oldenhof. In de gemeente Groningen richt Luc zich op het voorkomen van brand. “Mensen denken vaak ‘dat overkomt mij niet’, maar een brand kan iedereen overkomen. Daar wil ik mensen bewust van maken.”
Naast bewustwording geeft Luc ook advies over brandveiligheid. Hij is daarom ook blij dat sinds 1 juli er een rookmelderplicht is in heel Nederland. “Een rookmelder kan slachtoffers voorkomen. Een rookmelder blust geen brand, maar geeft je met een alarm meer tijd om jezelf in veiligheid te brengen.”

Direct alert

Een rookmelder signaleert brand namelijk al in een heel vroeg stadium. “Vaak binnen één minuut. Sommige mensen denken dat ze wel wakker worden van rook, maar dat is niet zo. Als je slaapt, dan slaapt je neus ook. De kans dat je dan pas wakker wordt als de vlammen al naast je bed staan is groot. Als je een rookmelder hebt, dan ben je direct alert. Je wordt wakker van het irritante geluid, dan weet je: er klopt iets niet.”

Kostbare tijd

Doordat een rookmelder je waarschuwt hou je kostbare tijd over om jezelf in veiligheid te brengen. Het kan daardoor veel ellende voorkomen. “Als we kijken naar de fatale woningbranden (waarbij slachtoffers zijn gevallen) in de afgelopen tien jaar, dan waren er in veel gevallen geen werkende rookmelders aanwezig. En was de helft daarvan was ook nog eens in de nacht.”

Kleine moeite

Los van de verplichting is er volgens Luc reden genoeg om een rookmelder op te hangen in huis. “Het is zo’n kleine moeite. Een rookmelder is niet alleen voor jezelf, maar ook voor de veiligheid van je huisgenoten, buren en iedereen die je lief is. Tegenwoordig gaan rookmelders tien jaar mee, om de kosten en moeite hoef je het dus niet te laten.”

Koop en plak rookmelders

Weten hoeveel rookmelders jij in huis nodig hebt en waar ze moeten hangen? Check rookmelders.nl. Binnen een paar minuten weet je dan precies hoeveel jij er nodig hebt in jouw thuissituatie. Koop ze online, in een bouwmarkt of elektronicawinkel en plak ze op. Zo zorg je voor jouw veiligheid én die van je dierbaren.