Boomfeestdag

Boomfeestdag in Meerstad groot succes

16 november 2022
Nieuws

Vandaag is het Nationale Boomfeestdag! Ruim 150.000 basisschoolkinderen in heel Nederland planten honderdduizenden bomen en struiken. Ook in de gemeente Groningen wordt de Boomfeestdag uitbundig gevierd. Leerlingen uit groep vijf en zes van Samenwerkingsschool Meeroevers in Meerstad waren al vroeg uit de veren om bomen te planten aan de Vossenburglaan.

Dat de regen met bakken uit de hemel viel, mocht de pret niet drukken. De leerlingen waren dolenthousiast om bomen te planten in ‘hun’ Meerstad. “De Boomfeestdag wordt ieder jaar georganiseerd. Het doel is om kinderen meer kennis over de natuur bij te brengen”, legt Kitty Polman van Natuur- en Duurzaamheidseducatie Groningen uit.

Belang van bomen

En dat is goed gelukt. Op de vraag waarom het planten van bomen zo belangrijk is gaan er veel vingers de lucht in. “Omdat bomen CO2 opnemen en ons zuurstof weer teruggeven”, vertelt één van de leerlingen dapper. “En omdat ze wind tegenhouden en zorgen voor schaduw”, vult een klasgenootje aan.

Blij van bomen

De leerlingen hebben een week eerder al een les gehad over het belang van bomen. “Die informatie is goed blijven hangen”, vertelt Kitty met een lach. “Naast de dingen die kinderen al hebben genoemd zijn bomen ook belangrijk bij de opvang van regenwater en zorgt het voor een stevige bodem.” Maar bovenal vinden de kinderen de Boomfeestdag heel leuk. Met de handen in de modder en spetteren in de plassen. “En van bomen word je blij”, roept een van de kinderen.

CO2

Tijdens de Boomfeestdag hebben de leerlingen van de basisschool tientallen bomen geplant. “Dit is een nieuwe wijk in Meerstad en die kon nog wel wat bomen gebruiken”, zegt Kitty. “Het zijn nu nog kleine boompjes, maar over een jaar of twintig zijn het flinke bomen. En die vangen heel wat CO2 op."