Bijstandsuitkering voor zelfstandigen

Loopt uw onderneming op dit moment niet goed? En hebt u tijdelijk extra geld nodig om uw bedrijf te redden of om van te leven en uw gezinsinkomen is beneden bijstandsniveau? Dan kunt u een beroep doen op bijstand voor zelfstandigen. Dat heet de Bbz-uitkering: Besluit bijstandverlening zelfstandigen. U kunt een lening (met rente) aanvragen of een bijstandsuitkering.

Deze uitkering is even hoog als de gewone bijstandsuitkering. Aan het einde van het jaar bekijkt de gemeente hoeveel winst uw bedrijf heeft gemaakt. Is dat minder dan uw uitkering? Dan betaalt u een deel of niets terug. Hebt u meer winst gemaakt dan uw uitkering hoog is? Dan betaalt u de uitkering terug.

Aanvragen

U kunt een uitkering gemakkelijk online aanvragen. U hebt hiervoor wel een DigiD  nodig. U moet bij een aantal vragen bewijzen (bewijsstukken) meesturen. Deze kunt u gemakkelijk bijvoegen. Het liefst als PDF-bestand. Een foto of een ander bestandstype mag ook. Zorgt u dan wel dat het document duidelijk leesbaar is.

Als we uw aanvraag hebben ontvangen houden we u op de hoogte. U krijgt bijvoorbeeld bericht wanneer we meer informatie nodig hebben. U krijgt dit per post en digitaal in Mijn Loket. In Mijn Loket  kunt u ook aanvullende bewijsstukken toevoegen als de gemeente dat van u vraagt. Ook krijgt u per mail bericht over de voortgang van de afhandeling. U kunt een rentedragende lening aanvragen als u geen geld kunt lenen bij een bank.

Bijstandsuitkering voor gevestigde ondernemer verlengen

Ontvangt u een bijstandsuitkering voor zelfstandigen? En wilt u deze uitkering verlengen? U dient dan eveneens online uw aanvraag in te dienen via Mijn Loket.

Hulp nodig?

Hebt u problemen met het doen van een digitale aanvraag? Of bent u een binnenschipper met uw woonadres in een andere gemeente? Dan kunt u geen digitale aanvraag doen. Stuur dan een e-mail naar: zelfstandigen@groningen.nl Wij nodigen u dan uit voor het doen van een digitale aanvraag op afspraak.

Voorwaarden

Gaat het tijdelijk financieel slecht met uw bedrijf? Dan kunt u maximaal 1 jaar een Bbz-uitkering ontvangen. De gemeente kan deze uitkering met maximaal 2 jaar verlengen als er andere problemen zijn, zoals ziekte of een ongeval. U betaalt meestal geen rente.
Algemene voorwaarden:

  • Uw gezinsinkomen is beneden bijstandsniveau
  • Uw financiële problemen zijn tijdelijk
  • U kunt uw financiële problemen niet anders oplossen, bijvoorbeeld met een lening.

Als u stopt met uw bedrijf

Wilt u stoppen met uw bedrijf en is uw gezinsinkomen beneden bijstandsniveau? Dan kunt u bij de gemeente terecht voor financiële steun.
Als u aan de voorwaarden voldoet, biedt de gemeente de volgende financiële hulp:

  • Bijstandsuitkering voor zelfstandigen (Bbz)
  • Bijstandsuitkering voor zelfstandigen van 55 jaar en ouder (IOAZ)

Ouder dan 55

Bent u 55+ en wilt u stoppen met uw bedrijf, maar kunt u nog niet met pensioen? Dan kunt u een IOAZ-uitkering krijgen. Deze uitkering moet u aanvragen voordat u met uw bedrijf stopt. U bent verplicht om te solliciteren.
Bent u zelfstandige en gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan kun u soms een IOAZ-uitkering krijgen.

Bijstandsuitkering voor 55-plussers

Bent u een ondernemer van 55 jaar of ouder, maar hebt u nog geen recht op AOW? Dan kunt u naast de Bbz-uitkering mogelijk ook een bedrijfskapitaal krijgen. Dit geld hoeft u niet terug te betalen. Neem voor meer informatie contact met ons op.
Algemene voorwaarden voor 55-plussers:

  • U bent tussen de 55 jaar tot aan de AOW-gerechtigde leeftijd
  • Uw gezinsinkomen (inclusief het inkomen uit uw bedrijf) ligt al een tijd beneden het niveau van de bijstand of dreigt daaronder te komen
  • U hebt al langer dan 10 jaar een bedrijf

Rentedragende lening

Kunt u geen geld lenen bij een bank? Dan kunt u een rentedragende lening aanvragen bij de gemeente Groningen. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Meer informatie

Kijk op de landelijke website st-ab.nl met regelgeving op het gebied van sociale zekerheid.

Contact

Kijk bij Bezoekadressen en Openingstijden.

Contactformulier Werk en Inkomen.