U bent hier

Zware tijden voor sportend Groningen

Henk Kemper voor leeg zwembad

Grote gevolgen door gedeeltelijke lockdown.

De gedeeltelijke lockdown heeft grote gevolgen voor sportend Groningen. Door de extra coronamaatregelen van vorige week zijn zelfs alle zwembaden tijdelijk dicht.  Ondertussen kunnen mensen nog slechts beperkt schaatsen, iets dat in het begin tot veel onbegrip leidde. Verder gaan sportverenigingen het volgens Sport050 moeilijk krijgen. De gemeente kijkt of hier, waar nodig, een mouw aan valt te passen.

Minister Hugo de Jonge zegt in de landelijke media ervan uit te gaan dat de zwembaden op 19 november weer open mogen. Tot opluchting van de overkoepelende werkmaatschappij Sport050 van de gemeente. Op de vraag of hoofd zwembaden Henk Kemper had verwacht dat alle zwembaden twee weken dicht moesten, antwoordt hij: “Absoluut niet. In mei gingen de zwembaden als één van de eerste sportgelegenheden weer open en pas veel later de sportscholen. Nu is het andersom, daar zit geen logica in.”

Geen pretpark

Directeur Sport050 Marijke Gelling: “Wij waren heel verbaasd over de sluiting. Een zwembad is een sportgelegenheid, geen pretpark. Bovendien desinfecteert het chloor in het water het virus en hadden we het goed georganiseerd met beperkte aantallen bezoekers en vooraf reserveren.” Henk: “Het enige wat ik me kan voorstellen is dat het kabinet het aantal reisbewegingen wilde verminderen.”

Kinderen

Marijke vermoedt dat het bij deze twee weken sluiting blijft. “Zwemmen is belangrijk voor de gezondheid, óók voor kinderen. Als zij in december diplomazwemmen, moeten ze toch oefenen.” “Ik denk dat we vanaf 19 november teruggaan naar hoe het was”, zegt ook Henk. En dat is de wereld van de op 13 oktober afgekondigde gedeeltelijke lockdown. “Voor ons betekenden die maatregelen dat we veel minder mensen konden herbergen, 18 per uur. Daarvóór lieten we weer meer bezoekers komen. Dat vonden sommige mensen minder leuk, ze raakten gewend aan de luxe van een leeg bad.”

Medewerkers

Door de verscherpte maatregelen plonst er nu helemaal niemand meer in zwembad Kardinge, De Parrel en het Helperbad. Wat doen de medewerkers? “Die zitten zit in principe allemaal thuis. Dat vinden ze best lastig, want de meesten zijn doeners. Waar nodig roepen we hen op voor een MS Teams vergadering en her en der vindt wat scholing plaats. Ook doen we opruimwerkzaamheden en klusjes. We houden de temperatuur van het water op peil. Als we dat nu naar beneden brengen, zijn we straks nog langer bezig voordat de zwembaden weer open kunnen”, aldus Henk.

Uitleggen

Terug naar de toestand van 13 oktober houdt ook in dat de gemeentelijke zwembaden moeilijke maatregelen moeten uitleggen aan mensen. Henk: “Wat ik lastig vind, is dat ouders hun kinderen wel mogen afleveren maar vervolgens zelf het gebouw uit moeten. Aan de ene kant is daar wat voor te zeggen doordat er dan minder contactmomenten zijn, aan de andere kant hebben we wel de ruimte om de 1,5 meter afstand goed te organiseren. Als ouders niet bij het diplomazwemmen van hun zoon of dochter mogen zijn, nemen ze dat niet allemaal makkelijk op.”

Schaatsen Kardinge

Woede

Dit onbegrip bleek ook toen Sport050 na de maatregelen van 13 oktober nog maar 30 schaatsers tegelijk mocht toelaten op beide ijsbanen van Kardinge. Daarvóór waren dat er 250 op zowel de ijshockeybaan als de 400 meter baan. Marijke: “Er kwamen in het begin heftige reacties op, mensen waren boos dat ze niet meer konden schaatsen. De woede die sommige mensen voelden over de coronamaatregelen merkte je dus ook bij schaatsers, hoewel ze als relaxed bekend staan. Daarom huurden we beveiliging in. Bij de ingang attendeerde een gastheer mensen op de maatregelen. Hebt u gereserveerd? En: zou u een mondkapje willen opzetten als u naar binnen gaat?” Nu is het publiek op de hoogte en blijkt de beveiliging niet meer nodig. “We kennen mensen die de wekker zetten om te reserveren.”

Roosters

Over de reactie van het zwembadpubliek zegt Henk: “Er zijn wat incidentjes geweest, maar ik vind de mensen zeer gedisciplineerd. Ik kreeg zelfs een doosje Merci van een bezoeker die zei: complimenten dat jullie dit voor ons regelen.” En dat is geen a-b-c’tje. “Na elke persconferentie staat bij ons op woensdagochtend de telefoon roodgloeiend. Maar we hebben tijd nodig om het organisatorisch te regelen. Dat betekent: alles weer omgooien en nieuwe roosters maken. Het is ingewikkeld om die rond te krijgen als medewerkers met klachten moeten thuisblijven. Veel ziekte betekent dat andere mensen moeten inspringen om de boel draaiende te houden”, vertelt Marijke.

Geen competitie

Sport050 is ook beheerder van een groot aantal sportparken en sportzalen. “Na de maatregelen van 13 oktober mogen mensen alleen nog sporten in groepjes van twee. Kinderen tot 18 jaar kunnen nog wel trainen, maar de competities liggen stil.” Daarmee is een ander probleem goeddeels van de baan: “Verenigingen vonden het lastig om de regel te handhaven dat er bij wedstrijden geen ouders langs de lijn mochten staan. We hebben overwogen ook hier iets te doen met gastheren.”

Jeugdvoetballers

Compensatie

Met het beperken van de groepsgrootte voor sportende volwassenen huren minder verenigingen accommodaties. “Binnensportverenigingen kunnen de huur opzeggen. We hebben geld gekregen van het kabinet. Daarmee krijgen verenigingen de huur terug die ze afgelopen voorjaar aan de gemeente betaalden. Voor de huidige periode is een steunpakket aangekondigd. Dat is waarschijnlijk niet genoeg om de gehele huur te compenseren”, weet Marijke.

Kantines

Tegelijk moeten sinds eind september ook de kantines dicht blijven. “Dat is één van de grootste inkomstenbronnen. We controleren daar ook op, samen met de BOA’s. Er zijn clubs geweest die toch een feestje hielden of de biertap openzetten. We spreken hen daar op aan en proberen het in de rede op te lossen. Er zijn hiervoor nog geen boetes uitgedeeld.”

Inkomstenverlies

Het inkomstenverlies van de verengingen baart Sport050 wel zorgen. “We krijgen nog geen signalen dat verenigingen op omvallen staan. Maar ze gaan het financieel heel moeilijk krijgen. Als clubs zich bij ons melden met financiële problemen, gaan we samen door de boeken. We willen voorkomen dat verenigingen omvallen en kijken dan of we er een mouw aan kunnen passen door bijvoorbeeld tijdelijk financiële steun te verlenen. Ook de inkomsten van Sport050 gaan gigantisch achteruit, maar ons bestaan staat niet op het spel. Dat ligt voor de verenigingen anders”, besluit Marijke.

Bovenste foto: Henk Kemper voor een leeg zwembad