U bent hier

‘Zonder ons ligt de Groningse binnenstad vol met saus en stukjes shoarma’

Plastic bekertjes, halflege bakjes patat, plassen knoflooksaus op de grond en in sommige straathoeken zelfs een flinke dot kots: zo ziet de Groningse binnenstad eruit voordat Martijn en Maarten van Team Hogedruk aan het werk gaan. Het team zorgt er zeven dagen in de week voor dat de hele binnenstad er iedere ochtend weer schoon en afvalvrij bij ligt.

De dag van de mannen begint al om 05:30 uur op de Duinkerkenstraat. “We moeten de binnenstad voor 07:30 uur schoon hebben, vandaar dat we in alle vroegte beginnen. We rijden nu direct naar de Grote Markt. Met de vrachtwagen spuiten we de straten en pleinen schoon. In de bus hebben we een hogedruk installatie, hiermee kunnen we handmatig de moeilijk bereikbare plekken schoonspuiten”, legt Maarten uit.

Dronken studenten
Eenmaal aangekomen op de Grote Markt komen de eerste dronken studenten al naar de mannen toegelopen. “Zijn jullie van de brandweer?”, vraagt een van hen. Hij refereert naar de brandweer-rode kleur van de auto’s en de waterslang die hij ziet liggen. “Zulke vragen of verhalen horen we iedere ochtend wel een keer”, grijnst Maarten. “Vooral na de nachten tussen woensdag en zaterdag, dan zijn de meeste studenten op pad.”

Kots en knoflooksaus
“Menig Stadjer heeft geen idee hoeveel zooi er wordt gemaakt in de binnenstad. Dat komt omdat wij het vóór 07:30 uur al moeten opruimen. Daardoor krijgen inwoners die op hun fiets naar het werk gaan de viezigheid helemaal niet mee”, vertelt Martijn. Na de Grote Markt, Vismarkt en omliggende straten is de Peperstraat aan de beurt.

Grillroom Cairo
Bij Grillroom Cairo doet een medewerkster het bestelluikje naar beneden en roept: “Je bent de beste, blij dat je er weer bent!”, tegen Martijn terwijl hij alle zooi voor de winkel wegspuit. “Tuurlijk zijn ze blij me ons, zonder ons zou de straat vol liggen met saus en stukjes shoarma”, lacht hij.

Graffiti
Als de hele binnenstad weer schoon en opgeruimd is beginnen de mannen met het verwijderen van graffiti. De eerste graffiti die verwijderd moet worden zit op de Museumbrug, tussen de Westerkade en de Praediniussingel. “Ik smeer het eerst in met een chemisch goedje, vervolgens laat ik het even intrekken en ga ik er dan met de hoge druk op”, legt Maarten uit. “Waarschijnlijk moet ik het wel meerdere keren insmeren, want graffiti is echt hardnekkig.”

Warmer
Na drie keer insmeren en afspuiten is de kleurplaat bijna helemaal weg. “Beter gaat het niet worden, want anders spuit ik de lak van het huisje af. Misschien probeer ik het later vandaag nog een keer, dan is het wat warmer. Dat chemische spul werkt beter als het wat warmer is.”

Calamiteiten
Naast het schoonspuiten van de binnenstad en het verwijderen van graffiti wordt het team ook opgeroepen bij calamiteiten. “Wanneer er bijvoorbeeld olie op de weg ligt, dan moeten wij daarheen. Daardoor zien onze dagen er altijd anders uit. Dat maakt het werk heel leuk, we krijgen veel vrijheid en dat vinden we heerlijk”, grijnzen de hogedrukkers.