Zee van ruimte voor baantjestrekkers in aangepaste zwembaden

Op maandag 18 mei gaan De Parrel, het Helperbad en het zwembad in Sportcentrum Kardinge weer open voor het publiek. Alléén op reservering en mét aanpassingen door de coronamaatregelen. Vanwege de 1,5 meterregel kunnen er slechts 10 zwemmers tegelijk in het water, ze krijgen een half uur om baantjes te trekken.

“Wij zijn hartstikke blij dat we weer opengaan”, zegt directeur Marijke Gelling van Sport050, de werkmaatschappij waaronder de gemeentelijke zwembaden vallen. “Op de persconferentie van 6 mei werd niets gezegd over de binnenzwembaden. De ochtend daarna sijpelde het nieuws door. Er werd doodleuk gezegd dat de zwembaden op 11 mei weer open konden. Alsof het een kwestie is van een knop omdraaien. Terwijl wij ontzettend veel moesten regelen.”

Reserveren

“Want door de coronamaatregelen gelden allerlei restricties. De belangrijkste is de regel om 1,5 meter afstand te bewaren. Dat betekent dat slechts een beperkt aantal mensen tegelijk kan zwemmen, waarschijnlijk 10.” Het gaat dan alleen om baantjes trekken, recreatief spetteren en bijkletsen is er voorlopig niet bij. “We werken met tijdslots, je moet van tevoren online via de website van Sport050 een tijdstip reserveren van een halfuur, het uitgeprinte kaartje laat je aan de balie zien.” Dit geldt ook voor houders van abonnementen, hun abonnement blijft geldig en loopt door na de coronacrisis.

Zwemkleding thuis aan

Wie komt zwemmen, moet eerst thuis een lijstje afvinken. “We vragen mensen om thuis hun zwemkleding aan te doen, ze mogen zich in badhokjes in het zwembad verkleden. Verder verzoeken we iedereen om thuis van tevoren te douchen en naar de wc te gaan.” Ook het afdouchen na het baantjes trekken, doen de zwemmers thuis.

In- en uitgang

Bij de in- en uitgangen treft de gemeente eveneens maatregelen. “Een grote logistieke operatie”, volgens klantregisseur Fokko Aarts. “Wie naar buiten wil, moet geen last hebben van wachtende mensen bij de ingang. Hierop komt toezicht. We hebben ook looplijnen aangebracht met in Sportcentrum Kardinge statafels in het midden om contact te voorkomen tussen in- en uitgaand publiek.”

Extra chloor

Ook voegen de zwembaden extra chloor toe aan het water omdat het coronavirus daar niet goed tegen kan. Uiteraard krijgt ook het personeel instructies. “Zij moeten op 1,5 meter afstand blijven, vaak hun handen wassen, desinfectiemiddelen gebruiken en extra goed schoonmaken. Ook bieden we beschermingsmiddelen aan zoals een bril en mondkapje. Ze zijn niet verplicht zo’n mondkapje te dragen, maar dat heeft wel onze voorkeur, al kan dat weer niet als je instructies geeft.”

Indeling

Volgens Marijke is het “nog een heel gepuzzel” om te bepalen hoe je de zwemmers het best van elkaar scheidt. “Je kunt denken aan brede met lijntjes afgezette banen waarin je heen en terug zwemt. Of het onderverdelen van het bad in twee vakken waarin je achter elkaar aanzwemt. Misschien kunnen mensen ook in een vierkant het bad rondzwemmen. We kijken wat wel en niet kan.”

Zwemlessen

Het banenzwemmen gebeurt op de tijden van de recreatieve uren. “We gaan ook weer open voor zwemverenigingen, zwemlessen en doelgroepzwemmen.” Dat gaat niet als voorheen. “De zwemlessen voor de jongste kinderen vervallen omdat daarbij contact nodig is met zweminstructeurs. En 50 50-plussers kunnen ook niet tegelijk een les in aquajogging volgen.” Het golfzwembad met de glijbaan in Sportcentrum Kardinge blijft nog even een kinderdroom. “Voorlopig geen bommetje”, lacht Marijke.

Papiermolen

Ook liefhebbers van het openluchtbad De Papiermolen moeten nog tot half juni geduld uitoefenen. “Dat duurt wat langer dan het opengaan van de binnenzwembaden. We hadden al wat problemen met de coating die we eerst moeten afronden. Daarna beginnen we met schoonmaken en het vullen van de enorme bak met water. In het 50 meterbad van De Papiermolen kun je goed banen zwemmen. Verder denken we na over de mogelijkheid om compartimenten af te schermen. Zodat er naast het banen zwemmen ook zwemgelegenheid komt voor ouders met kleine kinderen en jonge kinderen. Het zou mooi zijn als je iets van een voorziening hebt bij grote hitte. Maar de 1,5 meter kost nog wel hoofdbrekens.”

Enthousiasme

“Onze mensen zijn heel blij dat ze weer aan het werk kunnen en vol enthousiasme om alles voor elkaar te krijgen. We werden een beetje energieloos en medewerkers zaten zich thuis wat te vervelen, medewerkers zeiden dat hun huis er nog nooit zo mooi had uitgezien. Het was ook al heel leuk om de koppies van de kinderen te zien nadat ze een paar weken geleden weer samen mochten sporten.”

Aanvragen

Sport050 speelt, juist nu, een belangrijke rol als het om georganiseerd sporten gaat. Fokko: “Toen bekend werd dat de jeugd weer mocht sporten, hebben we meteen verenigingen gebeld of ze al protocollen hadden klaarliggen. Dat bleek te vroeg. Maar sinds 1 mei kan iedereen op een formulier op de website van Sport050 melden wat ze willen gaan doen. Dat resulteerde in 170 aanvragen, van activiteiten in sportparken tot sporten in plantsoenen en bij meren. Zelfs hondensport kwam voorbij. De gemeente laat binnen drie dagen weten of de aanvraag aan alle corona-eisen voldoet.” Het aantal aanvragen steeg afgelopen week door naar ruim 400 nu ook volwassenen weer onder bepaalde voorwaarden georganiseerd buiten mogen sporten in groepen.

Radslagen

“Een geweldig mooi gezicht”, vindt Fokko het wanneer hij ziet hoe kinderen spelen in het zand op de beachvolleybalvelden in het Europapark. “Kijk hoe ze radslagen en flikflaks maken. En ook de volwassenen sporten weer met inachtneming van de regels, ik heb er vertrouwen in dat de zaken gaan als aangegeven.” Zo komt sportend Groningen weer in beweging, zelfs de borstcrawl of schoolslag kan dus bijna weer in het zwembad.