​Woonwagenbewoners blij met unieke huizen (zonder wielen)

De gemeente Groningen is de een van weinige gemeenten die huizen heeft laten bouwen speciaal voor bewoners van het woonwagenkamp De Kring.

Bijzonder is dat ze hier in samenspraak met bewoners zijn gebouwd door woningbouwcorporatie Wierden en Borgen. Twintig jaar geleden zijn de eerste huizen gerealiseerd op het kamp bij Hoogkerk. Inmiddels staan er 51 huizen. Tientallen kampbewoners staan op de wachtlijst voor een huis of een vak voor een wagen en de huisbewoners missen hun wielen niet.

Meedenken

Clara Pots woont al 14 jaar in een huurhuis op het woonwagenkamp. Toen ze hoorde van de bouw was ze eerst wat terughoudend, dat verdween toen ze de tekeningen zag. Zelf mochten de bewoners meedenken. Verhuizen ging op vrijwillige basis. Woonwagenbewoners hebben andere woonbehoeften dan “burgers”. Clara leidt ons rond: “Kijk, hier komen we binnen, door de achterdeur. De schoenen doet iedereen hier uit, in het klompenhok, net als in een woonwagen.” Van daaruit neemt ze ons mee naar de keuken en woonkamer. “Dat moest een open keuken zijn. Zo hou je als je kookt contact met gasten of familie aan de keukentafel of de zithoek.”

Beheerder

Jan Rouwkema woont zijn hele leven op het kamp. Hij is er al jaren beheerder, in dienst van de gemeente. Hij houdt samen met zijn Bertus Possemis een oogje in het zeil: “Dat het hier goed gaat, dat mensen niet zomaar een stuk aan hun huis bouwen. Dat het een beetje netjes blijft.” Inmiddels zijn de andere bewoners gewend aan zijn rol. Mede dankzij Jan zijn er weinig problemen tussen de kampbewoners en de gemeente.

Rijtjeshuis

Het huis van Clara lijkt aan de buitenkant op een normaal rijtjeshuis. De huizen in het kamp hebben weinig groen eromheen. De bewoners houden van betegelde voor- en achter- “tuinen”. Binnen is een van de grootste verschillen met reguliere woningen, dat de badkamer beneden is. “Dan kan je lekker als je gedoucht hebt zo de woonkamer in. Dat bezoekers dan in je badkamer naar de wc gaan, dat maakt ons niet uit,” verduidelijkt Clara. Ook hierin lijkt het huis meer op een woonwagen. Zelf geïnteresseerd in zo’n woning? Helaas, ze zijn alleen bedoeld voor mensen uit de woonwagencultuur.

Twee verdiepingen

Op het kamp laat Jan het verschil tussen verschillende wagens zien. Het gaat van een traditionele kleine woonwagen tot immense gevaartes met twee verdiepingen. Die kosten tonnen. Dat is lastig te financieren, want je krijgt er geen hypotheek voor. Ook daarom bieden de gemeentelijke huurhuizen uitkomst. Bovendien zijn alle staplaatsen langs de cirkelvormige weg (vandaar: De Kring) bezet. De bewoners van De Kring staan te springen om meer plekken of huizen.

Leeg

Clara heeft haar huis bijna leeg, omdat ze is ingetrokken bij haar geliefde. Meerdere mensen hebben zich al gemeld bij de gemeente om in het huis te mogen trekken. “Als we het huis vrij zouden geven, dan zit er binnen een dag een nieuwe bewoner in,” zegt Jan. “Er is een groot tekort aan woningen op het kamp. Alle plaatsen zijn bezet met wagens en er is voorlopig geen ruimte om een nieuwe reeks woningen te bouwen. De wachtlijst voor bestaande woningen en plaatsen is lang en daar staan alleen inwoners van De Kring op. Mede daardoor blijven de meeste kinderen hier veel langer bij hun ouders wonen.