U bent hier

WIJ Haren organiseert zomeractiviteiten speciaal voor jongeren tot 18 jaar

Er is voor jongeren in Haren niet zoveel te doen, merkte Stef Benes van WIJ Haren op. Nu ‘chillen’ ze op plekken waarbij bewoners overlast ervaren. Stef vroeg aan de jongeren wat ze wilden. Een vakantieprogramma, speciaal voor 13 tot en met 18 jarigen, is het gevolg. “Ik heb gezegd: dit ga ik voor jullie proberen. Maar kom dan wel gewoon!”

(Foto: Break-out Grunopark).

Sinds 1 december is Stef Benes in Haren actief als jongerenwerker. En hij merkte al snel: er zijn veel naschoolse activiteiten voor kinderen tot 12, maar weinig tot niks voor de groep 13 plus. “Ze zijn veel op straat. Na schooltijd en ’s avonds gaan ze op verschillende plekken een beetje hangen, balletje trappen, naar muziek luisteren.” Maar sommige bewoners ervaren overlast van te harde muziek en rijdende scooters. Stef legt contact met de jongeren. “Ze zijn gefrustreerd dat er niks te doen is. En ik geloof: als je uitgaat van wat zij willen, dan raken ze gemotiveerd.”

Waterskiën

En 90 procent van hun wensen bleek haalbaar. Stef ging het organiseren, samen met collega’s vanuit WIJ De Wijert en Sportcoach Haren. Resultaat: in de week van 12 tot en met 18 juli kunnen jongeren onder andere waterskiën, lasergamen, naar het belevenispark in Grolloo en Jump XL. Stef: “Ik zeg graag tegen deze jongeren: jullie zeggen dat er niks te doen valt? En jullie geven zélf aan dat dit leuke activiteiten zijn? Kom maar! Iedereen is welkom.” Het is met deze doelgroep natuurlijk een gok, erkent hij. “Als ze niet komen, dat kan ik ze dat ook teruggeven. Zij zijn aan zet.”

Afspraken maken

De vakantieactiviteiten zijn ook een begin om de relatie met bewoners te verbeteren. “Vanuit een informele setting kunnen we kijken hoe we met bewoners kunnen praten. We moeten samen afspraken maken, waar mag je wel en niet zijn, hoe laat moet de muziek uit, dat soort dingen. Bij bewoners zijn emoties soms hoog opgelopen. Dat moeten we doorbreken. Als we de bewoners en jongeren met elkaar in contact kunnen brengen, is dit voor iedereen een wenselijke situatie.”

Mooie plek voor jongeren

Ook kan er een begin worden gemaakt met de opzet voor een jeugdhonk/chillroom. “Mijn ideaal: een mooie plek waar iedereen heen kan en welkom is voor vragen, ontspanning of een goed gesprek.  Waar jongeren in het bestuur zitten, samen met ouders, verzorgers en bewoners. Jongeren geven zelf aan dat ze er behoefte aan hebben. En dit moet haalbaar zijn, er zijn meerdere locaties in Haren waar we een mooie plek voor ze kunnen maken. De ideale plek voor zo’n ruimte wil Stef samen met de jongeren zoeken. “Maar het initiatief moet wel uit henzelf komen. Ik wil helpen, meeschrijven, zorgen dat de aanvraag op de juiste plek terecht komt.”
In zijn fantasie zit Stef er al. “Hoe leuk zou het zijn om een PlayStationtoernooi in zo’n soos te organiseren? Dat is wat ik neer wil zetten, en dat is best realistisch.”

Meedenken

Jongeren, ouders, verzorgers: iedereen die hierover wil meedenken is welkom. Meld je aan bij Stef Benes via instagam: @jongerenwerkharen of via mail: stef.benes@wij.groningen.nl. Kijk voor het volledige vakantieprogramma op check-050.nl/haren. Voor andere wijken in Groningen, kun je ook op deze website terecht. Klik hiervoor op je wijk.

De foto is van Break-out Grunopark.