Wethouder Inge Jongman overhandigt hulpmiddelen aan Project Winning Wheels

winning weels

Wethouder Inge Jongman was donderdag 16 januari bij Medipoint Groningen aanwezig voor het project Winning Wheels. Hier overhandigde zij hulpmiddelen aan Saïd Bensellam van Stichting Karam die samen met Indaad en Multipluszorg initiatiefnemer is van Winning Wheels.

Met het project in Groningen wordt een tweede leven gegeven aan afgeschreven hulpmiddelen. De hulpmiddelen worden opgeknapt en verscheept naar landen waar mensen met een beperking ze hard nodig hebben. De gemeente Groningen werkt hieraan mee, net als vele andere partners zoals: de gemeente Amsterdam, de Heutink Groep, Zadkine (MBO-school in Rotterdam), Cordaan (zorginstelling in Amsterdam), Klaas Puul Marokko en Reclassering Nederland.

Mooie nieuwe bestemming

Inge Jongman benadrukte het belang van het project Winning Wheels: ‘het geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om werkervaring op te doen door het herstellen van de afgeschreven hulpmiddelen. En uiteindelijk krijgen deze hulpmiddelen een mooie nieuwe bestemming voor hulpbehoevenden die het echt nodig hebben.’

Eigenaar

De gemeente Groningen heeft een koopovereenkomst met Medipoint Groningen voor wat betreft de hulpmiddelen. Dit betekent dat de gemeente Groningen eigenaar is van de hulpmiddelen die Medipoint uitgeeft en beheert. De hulpmiddelen die niet zijn uitgegeven staan in het depot van Medipoint. Daar waar mogelijk worden deze hulpmiddelen opnieuw verstrekt en anders gebruikt voor onderdelen. De afgeschreven hulpmiddelen in het depot die niet nodig zijn voor onderdelen maar ook niet meer kunnen worden verstrekt, krijgen een tweede leven via het project Winning Wheels.

Zinvolle invulling

Het maatschappelijk effect van Winning Wheels is veelzijdig. Afgeschreven hulpmiddelen krijgen een tweede leven, mensen in ontwikkelingslanden worden mobiel gemaakt en krijgen op die manier ook een tweede leven. Jongeren die geen werk en geen zinvolle invulling van hun dag hebben worden geactiveerd en studenten op technische opleidingen leren een vak en creëren maatschappelijk bewustzijn door het werken met de rolstoelen en mobiele hulpmiddelen.

20 zeecontainers

Winning Wheels is een project waarin sinds 2004 rolstoelen en andere hulpmiddelen worden opgehaald, gerepareerd en gratis worden verstrekt aan hulpbehoevenden met een fysieke beperking in landen als Marokko, Jordanië en Suriname. Alleen al in 2019 zijn meer dan 20 zeecontainers met hulpmiddelen verstuurd met honderden rolstoelen, rollators, verpleeghuisbedden, schoolmeubilair, kleding en schoeisel.