U bent hier

Wethouder Inge Jongman geeft startsein voor aanleg vergroening speelplaats Brinkhof in Haren

Inge Jongman opent bijenhotel

Gemeente zet in op versterken biodiversiteit.

Wethouder Inge Jongman heeft woensdagmiddag met een aantal buurtkinderen een bijenhotel onthuld bij de speelplaats Brinkhof in Haren. Hiermee gaf zij het startsein voor het in gebruik nemen van een Buurtwildernis. Een Buurtwildernis is een minibosje met dicht op elkaar geplante bomen en struiken, waardoor er binnen 10 jaar een soort mini-oerbos ontstaat. Door het gebruik van inheemse soorten draagt het bij aan de biodiversiteit.

Buurtwildernis

De afgelopen periode zijn er nieuwe speeltoestellen geplaatst achter de Brinkhof. Een aantal bewoners nam vervolgens het initiatief voor vergroening van de speelplaats. De gemeente heeft samen met de bewoners een ontwerp gemaakt voor meer groen door een Buurtwildernis aan te leggen met zoveel mogelijk eetbaar groen. Deze vorm past goed bij de wensen van de buurt. Het ontwerp is gemaakt door Froukje Walstra van Earth garDeN.

Inge Jongman bij de speelplek Buurtwildernis Brinkhof in Haren

Fantastisch

Wethouder Inge Jongman: "Ik vind het fantastisch om te zien dat kinderen en buurtbewoners samen oog voor het groen hebben in hun wijk. Spelen, ontdekken, het ontstaan van biodiversiteit en de natuur ervaren, alles komt samen in de buurtwildernis.’ En dit dankzij de samenwerking met alle betrokkenen hier bij de Brinkhof, een mooi initiatief."

Bomen en struiken

Naast het plaatsen van het bijenhotel, is er begonnen met de aanleg van de eerste bomen en struiken. Ook wordt er gewerkt aan de wilgentunnel van kunstenaar Merijn Vrij samen met de buurtbewoners en het planten van een kersenboom midden op het veld. Volgend voorjaar worden er kruiden rond het bosje en de kersenboom ingezaaid. Het onderhoud gebeurt deels door de gemeente en deels door bewoners, die hier een bijdrage aan willen leveren.