U bent hier

“We zijn nu eigenlijk echte buitenkinderen geworden”

Vanwege de corona-uitbraak zijn alle activiteiten van het WIJ-jongerenwerk sinds halverwege maart geschrapt. In het gebied Ten Boer zijn daarmee de maandelijkse uitjes van de ‘Jongerenclub Garmerwolde’ van de baan, evenals die van ‘Het Treffertje’ uit Thesinge. Geen ‘Blister’ meer voor de 16-plussers, geen activiteiten meer in het Dorpshuis Ten Boer en geen uitje naar de Huttenheugte met ‘To Be Jong’.

Jongerenwerkers Nikki en Kim van WIJ zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. Ze zijn sindsdien juist veel op straat te vinden. Dit om contact te houden met hun doelgroep, op de hoogte te blijven van hoe het met de jeugd gaat, eventuele vragen te beantwoorden en - indien nodig - ondersteuning bij het één of ander te regelen.

Speeltuin

Eén van de plekken die Nikki en Kim regelmatig bezoeken tijdens hun straatrondes, is de speeltuin aan het Wobbe Alkemapad, in de wijk Dijkshorn in Ten Boer. Daar zijn vaak veel kinderen en jongeren uit de buurt te vinden, zoals Megan (15), Ninthe (12), Leonie (15), Kayla (7), Tim (16) en Dylan (13).

Verveling

Ninthe vertelt dat ze zich soms wel verveelt in deze gekke tijd. “Vooral als er niemand buiten is.” De meeste ouders zijn gescheiden. En de ene week zijn er veel meer vrienden in de wijk dan de andere week, als het grootste deel bij de andere ouder is.

Buitenkinderen

Tim verveelt zich helemaal niet gauw. Hij gamet graag en heeft al flink wat extra levels van Fortnite behaald. Hun vriendengroep bestond al in het pre-coronatijdperk. Maar is hechter geworden. “Omdat we nu veel meer tijd buiten met elkaar spenderen”, licht Dylan toe. Zo gaan ze graag samen naar het bos - verstoppertje spelen - of naar de skeelerbaan. Spelen op één van de schoolpleinen of ze komen hier samen in de speeltuin, waar ze allemaal vlakbij wonen. “We zijn nu eigenlijk echte buitenkinderen geworden”, zegt Megan.

Reistijd

Normaal gesproken besteden ze veel meer tijd aan school. Nu gemiddeld nog maar twee tot drie uur per dag. Daarnaast was er voorheen de reistijd van en naar school, het huiswerk en sport. Zo doen de leden van deze groep in verenigingsverband aan dans, handbal, volleybal, paardrijden en tennis. Maar ook dat lag allemaal stil de afgelopen periode. “Voor de coronacrisis was er dus gewoon minder tijd vrij om elkaar te zien,” legt Leonie uit.

Knuffel

Op de vraag of er nog andere voordelen aan corona zitten roept Tim meteen: “Minder uitlaatgassen!” Over wat ze het allermeest missen, zeggen ze direct unaniem: “De vrienden van school.” Bang om zelf corona te krijgen, zijn deze jongeren niet. Maar wel dat opa en oma besmet raken. Opa en oma geen knuffel kunnen geven, mist Dylans zusje Kayla bovendien ook erg.