Afdeling Evenementen: “We kijken graag naar wat wél mogelijk is”

Het kabinet kondigde aan de komende maanden de teugels iets meer te laten vieren. De afdeling evenementen denkt hierin graag mee.

"Het had de drukste periode van het jaar moeten zijn”, zegt Jolanda Egberts, hoofd van de afdeling evenementen. Gelaten dreunt ze een aantal grote afgelaste evenementen op: “Bloemetjesmarkt, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Stadspark Live en de kermis.”

Het mocht niet zo zijn

"Het is zo zuur dat deze evenementen niet doorgaan", zegt accountmanager Evenementen Gea Meerholz. Het prachtige weer maakt het extra wrang. Buiten schijnt de warme lentezon, de regen laat zich nog sporadisch zien. "Op Koningsdag hebben we in jaren niet zulk mooi weer gehad." Helaas mocht het niet zo zijn. Door het coronavirus zag het kabinet zich genoodzaakt een dikke streep door het evenementenseizoen te zetten.

Evenementen verbod

Op 12 maart werden alle evenementen voor meer dan honderd personen verboden tot 31 maart. “Aanvankelijk bestond er nog hoop dat Koningsdag door kon gaan”, zegt Egberts. “De voorbereidingen gingen dus ook gewoon door” voegt Meerholz toe. ”Dit gold overigens voor alle aanvragen na de gestelde datums. Toen op 23 maart het verbod naar 1 juni verschoof kon je al wel aanvoelen dat het veel langer ging duren.” Het gevoel bleek juist. Op 21 april werd het verbod op evenementen verlengd tot 1 september.

Onzekerheid

Voor liefhebbers van grote evenementen is 2020 teleurstellend. Voor iedereen die werkzaam is in de evenementenbranche zijn de gevolgen mogelijk desastreus. “Het zijn moeilijke tijden voor zowel de organisatoren als voor de leveranciers, geluidsmensen, technici, podiumbouwers en alle andere zzp’ers”, onderschrijft wethouder Glimina Chakor. Zij heeft evenementen in haar portefeuille. “Voor de grote evenementen blijft deze onzekerheid de komende tijd bestaan, maar we hopen dat we dit volgend jaar dubbel en dwars goedmaken en onze ambitie als evenementenstad kunnen waarmaken.”

Mogelijkheden

Volgend jaar is nog ver weg. Tot die tijd lijkt het coronavirus ook de evenementenbranche in een ijzeren greep te houden. “Het is een onzekere toekomst, maar niet uitzichtloos,” laat Chakor weten. De wethouder ziet mogelijkheden na de persconferentie van 6 mei waarin een versoepeling van de geldende maatregelen werd aangekondigd. “Per 1 juli wordt het aantal bezoekers van onder andere culturele instellingen verhoogd naar honderd personen. Deze maatregel biedt mogelijk ook perspectief voor activiteiten in de openlucht."

Persconferentie

“We kijken uit naar de persconferentie van 20 mei”, zegt Meerholz, “we hopen dat er dan meer duidelijkheid komt over wat er buiten qua activiteiten wel georganiseerd kan worden.” We blijven immers afhankelijk van de richtlijnen van het kabinet en de regels van de noodverordening van de Veiligheidsregio. “Dat er nu meer mag dan een paar weken geleden is wel duidelijk, ziet ook wethouder Chakor: “Voor deze zomerperiode gaan we kijken wat er wél georganiseerd kan worden in de gemeente Groningen, binnen de richtlijnen van het RIVM.”

Sparringspartner

Egberts en Meerholz laten weten dat als er iets mogelijk is, de afdeling evenementen van de gemeente Groningen hier heel hard aan mee wil werken. “We omarmen alle initiatieven die binnenkomen”, zegt Meerholz. “Wij merken ook dat iedereen behoefte heeft aan wat reuring en langzaam weer wat meer vrijheid terug wil. Hoe dit in de praktijk gebracht zal worden zal de nabije toekomst uitwijzen. Veel organisaties nemen nu in een eerder stadium contact met ons op”, vertelt Meerholz, “Zij willen graag weten wat wel mag en hoe dat eventueel geregeld kan worden.” De afdeling evenementen omarmt deze taak van sparringpartner. “Wij willen liever kijken naar wat wel kan dan telkens afwijzen wat niet kan. Wij helpen de organisatoren om na te denken over hoe zij die regels kunnen implementeren in hun evenementen.” Handen wassen en anderhalve meter afstand blijft het adagium.

Speerpunten

De richtlijnen zullen volgens Meerholz de speerpunten zijn in iedere aanvraag voor een vergunning. “Hoe gaan organisatoren, groot en klein, hiermee om? Mensen moeten nu ook gelegenheid krijgen om hun handen te kunnen wassen tijdens het evenement. Bij een straatfeest kan je tegen de bewoners zeggen dat iedereen thuis zijn handen moeten wassen. Bij een pleinfeest is dat al lastiger. Hier moet de organisatie uitwerken hoe de aanwezigen hun handen kunnen wassen terwijl er anderhalve meter afstand gehouden wordt.”

Stad

Op 6 mei is bekend geworden dat de horeca vanaf 1 juni weer langzaam open mag. De gemeente onderzoekt momenteel wat dit betekent voor bijvoorbeeld terrassen in de binnenstad. De kans is groot dat het erg druk wordt zodra men weer het terras op mag. “Maar”, zegt Meerholz, “voor evenementen geeft dat juist de mogelijkheid om die binnenstad wat te ontlasten. Je kan in het stadspark of een ander gebied buiten de binnenstad bijvoorbeeld wat pop-up horeca neerzetten. Aan dit soort ideeën werken we uiteraard graag mee,” besluit Meerholz.

Foto’s: Gea Meerholz en archieffoto’s van de KEI-week en Noorderzon.