Wat kun je doen met vergeten gangen en stegen in binnenstad?

Die vraag kregen de, vaak toevallige, deelnemers van Let’s Golf op 31 oktober, 1 november en 2 november.

Wie nietsvermoedend de Donkersgang of Achter de Muur inliep, stuitte daar op de vervreemdende aanblik van een mini-golfbaan. Stof tot nadenken over een ander gebruik van de openbare ruimte.

Nicole Sardlishvili kijkt haar ogen uit. “Ik ben met mijn twee kleine zusjes de stad in en trof een golfbaan aan op de Grote Markt. Dat zag er gezellig uit en als spontane actie doen we nu mee.” Op het uitgereikte plattegrondje gaat ze op zoek naar de Donkersgang, een stil steegje tussen Gelkingestraat en Oosterstraat. “Je zou hier een geheim marktje kunnen neerzetten”, lacht Nicole terwijl de met golfclubs uitgeruste kinderen ongeduldig op hun beurt wachten.

Herontdekken

Even daarvoor legt wethouder Roeland van der Schaaf bij de opening op de Grote Markt de bedoeling uit achter deze activiteit van Bureau Buitendienst bij het toekomst- en inspiratiefestival Let’s Gro. “We vinden het belangrijk dat mensen bijzondere plekken herontdekken. Bovendien willen we de openbare ruimte op een andere manier gebruiken. Zeker voor mensen met kinderen is er in de binnenstad niet altijd wat te doen.” Over de steegjes: “Typisch plekken die verrommelen als je er niks mee doet. Dit is een goed initiatief om ze een nieuw gezicht te geven. Misschien met terrasjes of als rustplek, als het maar iets blijvends is waar je graag naar toe gaat.”

Kabouterbaan

Op de kabouterbaan met paddenstoelen, kunstplanten en dromerige speelgoedeendjes staren de puntmutsen hem olijk aan. “Over de top is altijd het beste”, meent ruimtelijk vormgever Caroline van der Meent die de banen ontwierp. “Ik ben er niet goed in”, zegt de wethouder voordat hij de eerste slag mag slaan. “Drie jaar geleden speelde ik voor het laatst mini-golf met mijn kinderen.” Zijn eerste poging belandt via de hellingbaan beneden in de denkbeeldige vijver. Daar zit gelukkig geen echt water in, na zes slagen weet de wethouder de bal in het putje bij de molen te werken.

Nog nooit geweest

Bij de tweede etappe van het golfcircuit aan de Donkersgang moedigen trainees van de gemeente elkaar aan. “Helemaal te gek”, zegt eigenaar Sander Drent van Verroest, een bedrijfje in Vintage Design, over de golfbanen voor zijn zaak. Grappend: “Ik vind het zelf ook leuk om een balletje te slaan, nu hoef ik er niet voor op vakantie.” Hij vindt Let’s Golf  “een leuk initiatief om de stegen op de kaart te zetten. Toeristen weten mijn winkel wel te vinden, zij komen heel gericht. Het zijn juist de echtte Groningers die zeggen: ik ben hier nog nooit geweest. Zij komen hier alleen per ongeluk terecht.”

Groezelige plekken

“Het zijn achteraf gelegen groezelige, sleetse en slecht onderhouden plekken. Overdag is het er prima om te zijn, maar ik zou er in mijn eentje ook niet ’s avonds gaan lopen”, beaamt programmamanager Leefkwaliteit Ingrid Bolhuis van de gemeente. “Toch zie je in de stegen de Middeleeuwse stad nog doorschemeren, je zou er méer mee kunnen doen in de schaarse openbare ruimte. Dan denk ik aan een beweegplek of aan vergroening zodat het plekken worden waar je even rustig kunt zitten als het warm is.”

Sprookjesachtig

Na enig spoorzoeken belanden Nicole en de kinderen aan de achterkant van het Pepergasthuis. Ze blauwbekken van de kou, de volgende banen gaan ze niet meer halen. Dat zijn de verlichte golfcourses aan het Gedempte Kattendiep die de Ierse bar O’Caellaigh bij de invallende duisternis een sprookjesachtige gloed geven en de banen in de Burchtstraat achter C&A. Nu zijn ze Achter de Muur waar ze op de steil oplopende baan verwoed proberen om de bal in de vulkaankrater te krijgen.

Openluchtspa

Op een muur plakt het drietal hun ideeën voor deze plek in de luwte. “Een openluchttheater met een café”, schrijft Nicole op. Op de andere briefjes prijken suggesties voor een dansplein, knikkerparadijs, miniparkje, fontein, kartbaan met terras, groene muur met planten en een openluchtspa. In de Donkersgang is Sander Drent wat gereserveerder over een idee zoals tafeltennistafels. “Dat zou overlast geven voor de bewoners.”

Plan

“De plekken hoeven ook niet druk te worden”, meent Ingrid Bolhuis. “Wel willen we zorgen dat ze meer bij de binnenstad gaan horen. Ik hoop dat de ingediende ideeën inspiratie opleveren. Het zou aanleiding kunnen zijn om er een plan voor te maken.” Voor de Donkersgang bestaat al een werkgroepje. Misschien hoef je voor nauwe pittoreske straatjes straks inderdaad niet meer naar Lissabon.