Wat gebeurt er na de feestdagen met jouw kerstboom?

De ballen veilig opbergen. Lampjes eruit. De start van het nieuwe jaar betekent voor veel mensen ook dat de kerstboom weer de deur uitgaat. Begin januari halen medewerkers van Stadsbeheer de afgedankte bomen in de gemeente Groningen op. Maar wat gebeurt er met jouw kerstboom na zijn moment of shine?

“Van maandag 4 januari tot en met vrijdag 15 januari zamelen we kerstbomen in. Op de Afvalwijzer staat wanneer jouw boom wordt opgehaald. Deze mag je – zonder versiering, aarde en pot – aan de straat zetten op een plek waar de vuilnisauto bij kan”, zegt Miriam Hall. Ze is programmamanager Afval bij de gemeente Groningen. Heb je de inzameling bij jou in de buurt gemist? Lever de kerstboom dan gratis in bij een afvalbrengstation.

Duurzame energie

“Stadsbeheer brengt de bomen vervolgens naar afvalverwerker Stainkoeln. Daar worden ze geshredderd. Dat betekent dat ze in hele kleine stukjes worden gehakt. En daar wekken ze weer nieuwe, duurzame energie van op”, vertelt ze.

Compost

“De fijne takjes en naalden worden gecomposteerd”, vult Sjoerd Boutsema aan. Sjoerd is Afdelingshoofd Stadsonderhoud bij de gemeente Groningen. "Die compost wordt later gebruikt als bodemverbeteraar. Het houtgedeelte van de boom wordt in biomassacentrales verbrand, om stroom mee op te wekken. Dus we hergebruiken de hele boom en zetten ‘m in als duurzame grondstof.”

Kardinge

In het verleden werd het zwembad van Kardinge met deze stroom verwarmd. Nu niet meer. “In kerstbomen zit veel hars”, weet Miriam. “Dat was natuurlijk een heel charmant verhaal; warm zwembadwater door je oude kerstboom. Maar de hars was te plakkerig en dat ging niet goed samen met de biomassacentrale in Kardinge.“ Wat er nu met die stroom gebeurt? “Het wordt nu regionaal ingezet als groene stroom.”

Hoeveelheid

“Dat moeten we gokken”, zegt Sjoerd lachend op de vraag hoeveel kerstbomen Stadsbeheer per dag ophaalt. “Stel dat we in de gemeente rond de 130.000 huizen hebben. Laat de helft van deze mensen een kerstboom hebben. Zo’n 65.000 dus. Dat delen door 14, dan heb je het aantal per dag.” Voor de snelle rekenaars: zo’n 4.643 kerstbomen ;-)