U bent hier

Warme dekens en knoflook kunnen kastanjes mogelijk helpen

De gemeente inspecteert vier keer per jaar alle kastanjebomen op kastanjeziekte. Bij de laatste ronde bleken 9 bomen dood, en eentje ernstig aangetast. “We halen ze weg, anders kan er een tak afbreken, of zelfs de hele boom scheuren”, zegt Wieteke de Boer, beleidsmedewerker bij Stadsbeheer. “We willen geen risico op ongelukken, veiligheid staat voorop.”

De kastanjebloedingziekte, of gewoon ‘kastanjeziekte’, is sinds 2002 in ons land. Praktisch alle gemeenten hebben ermee te kampen. Je herkent een zieke boom aan bruine vlekjes op de stam, vertelt Henk Jan Hofman (foto), bomenspecialist bij de gemeente.  “Het is een bacterie die een boom ernstig kan aantasten, en als er zwam bijkomt, wordt hij breukgevoelig. Gevolg is dat zware takken kunnen afbreken, zelfs bij windstil weer.”

Knoflookextract

De gemeente telt 1717 kastanjebomen. Iets meer dan de helft daarvan heeft, in meer of mindere mate, de kastanjeziekte. Helaas is er nog geen medicijn. “Samen met de universiteit Wageningen doen we er alles aan om te voorkomen dat het slechter gaat”, zegt Henk Jan. “Laatst hebben we een proef met warmtebehandeling gedaan. We hebben bomen in dekens gewikkeld, omdat bij warmte de bacterie dood zou gaan. We doen nu ook een proef waarbij we onder lage druk knoflookextract in de sapstroom brengen. We weten nog niet wat de uitkomsten zijn, maar we zetten alles op alles om de bomen te behouden.”

Vleermuizen

Het ‘pamperen’ van bomen heeft helaas niet kunnen voorkomen dat er 10 zijn doodgegaan. Zij worden om veiligheidsredenen na de herfstvakantie verwijderd. Maar eerst voert de gemeente nog een ecoscan uit. Wieteke: “We kijken of er dieren afhankelijk zijn van de boom, zoals vleermuizen of vogels met nesten. Als dat zo is dan brengen we die eerst in veiligheid."

Biodiversiteit

De dode bomen staan verspreid door de stad, van de Vismarkt tot de Oosterparkwijk. Vlak voordat ze verwijderd worden, krijgen ze een lint waarop staat waarom ze weg moeten. Daarna plant de gemeente  weer 10 bomen terug. “Zolang er geen oplossing is voor deze ziekte planten we geen kastanjes meer, hoe prachtig ze ook zijn”, zegt Wieteke. “We kiezen nu voor verschillende soorten door elkaar. Dat is  minder kwetsbaar, mocht een boom een ziekte krijgen. En het is ook beter voor de biodiversiteit.”