Waarom Groningers droge voeten houden bij stevige regen

Extreem weer komt steeds vaker voor door de opwarming van de aarde. Denk aan stevige regenbuien en hitte. Om ervoor te zorgen dat onze voeten droog blijven in Groningen zet de gemeente Wadi’s in. Deze verlaagde groenstroken zorgen ervoor dat het water wordt opgeslagen en vervolgens langzaam in de grond verdwijnt.

Zo wordt het riool niet overbelast. Daarnaast zorgen deze ‘droge voetenhouders’ ervoor dat studenten van de Hanzehogeschool meer praktijkervaring opdoen en leren over het veranderende klimaat.

Wadi’s werken in droge én natte tijden

Richard Walters, adviseur Riolering en Stedelijk water van de gemeente Groningen vertelt: “Een Wadi , een Arabisch woord dat in Nederland de afkorting is van Water Afvoer Drainage en Infiltratie, vangt heel veel regenwater op en laat dit geleidelijk in de grond weglopen. De voordelen hiervan zijn dat het water gezuiverd wordt, de grond minder snel uitdroogt, én het riool raakt niet overbelast waardoor straten niet overstromen. In dichtbebouwde wijken en in de stad, eigenlijk overal waar veel steen is en het water minder goed weg kan, zijn Wadi’s onmisbaar.

Studenten bootsen met giertank vol water fikse plensbui na

De 20 Wadi’s in Groningen zijn te vinden in verschillende wijken in de gemeente Groningen. Studenten checken eens in de 4 jaar of de Wadi’s niet zijn dichtgeslibd. Dit keer was het de beurt aan de wijk Harener Holt en OBS de Wissel in Haren. Ook Wadi Helpermaar en Paddepoel kregen een onderhoudsbeurt. Met een giertank vol water bootsten de studenten een fikse plensbui na. Daarna houden ze bij hoeveel tijd de Wadi nodig heeft om 10 cm water in de grond te laten zakken. Richard is tevreden over de uitkomsten: ‘De wadi’s zijn er na 15 jaar nauwelijks op achteruit gegaan.’

Tip voor thuis: minder tegels, meer groen

Op de werkzaamheden kwamen ook nieuwsgierige bewoners af. Studenten gaven graag informatie over de Wadi’s en tips over wat zij zelf kunnen doen om droge voeten te houden: minder tegels en meer groen!  Richard vult aan: ‘Hoe meer mensen hun tuin vergroenen, hoe beter het water weg kan en hoe langer we onze voeten droog houden.’ Wil jij advies in hoe je je tuin kunt vergroenen? Ga dan naar Groningen Klimaatbestendig.