Vreugde krijgt gezicht bij uitslagenavond gemeenteraadsverkiezing

GroenLinks grote winnaar.

Vreugde krijgt een gezicht tijdens de uitslagenavond in het Groninger Forum. Het is klokslag middernacht wanneer burgemeester Peter den Oudsten het podium beklimt en de uitslag van de gemeenteraadsverkiezing van Groningen bekendmaakt. Het elftal van GroenLinks dat in de nieuwe gemeenteraad komt springt collectief een meter de lucht in en valt elkaar juichend in de armen. Het ongeloof valt van de gezichten af te lezen.

Uitslagenavond-Winnaar

Historische uitslag

“Tsjonge jonge, wat een historische uitslag!”, kraait Jasper Been. De nummer vijf op de lijst stelde woensdagmiddag 21 november juist zijn verwachtingen voor de zekerheid bij naar acht zetels. “Groningen heeft echt voor verandering gekozen. Zó ontzettend bedankt! We gaan van Groningen de duurzaamste en eerlijke stad van Nederland maken.” Lijstduwer Afke Bodewits ziet loon naar werken: “We hebben in de campagne 10.000 persoonlijke gesprekjes gevoerd aan de deuren.”

Kookpunt

De euforie van de grootste partij vormt het kookpunt van een avond waarop honderden belangstellenden vanaf 21.00 uur de uitslagen afwachten tegen een decor van veelkleurige verkiezingsaffiches. Na tienen is er bijna geen doorkomen meer aan in de volle en warme zaal waar veel gespannen koppies naar adem beginnen te happen. Zo niet, inwoner Pim Wiegman die relaxed naar de partijtijgers om zich heen kijkt. “Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar de uitslagen en heb het gevoel dat je hier meekrijgt wat er speelt.”

Uitslagenavond-Tussenstand

Noaberschap

Even verderop staat Arno de Vries die met Goede Buurt bewoners in de Korrewegwijk en De Hoogte stimuleert om actief te worden in hun eigen omgeving. “Wij kunnen in Groningen veel leren van de dorpen in Haren en Ten Boer over hoe ze daar noaberschap hebben ingericht. Ik vond de Week van de Democratie die aan de verkiezingen voorafging een goede move. Zo ontstaat toch een goede opbouw en heb je het erover met elkaar.”

Herman de Schermman

Hij wordt overstemd door spreekstalmeester Bram Douwes die gekscherend in de microfoon roept: “Staakt uw drankgelag.” “Ik ga à la Herman de Schermman van de NOS steeds uitslagen van stembureaus en tussentijdse tellingen laten zien.” De medewerkers van de afdeling Informatie, Onderzoek & Statistiek toveren de staafdiagrammen telkens op het scherm. In afwachting van het echte nieuws vermaakt Douwes iedereen met leuke weetjes over de nieuwe gemeente. De zaal veert op als hij memoreert dat de nieuwe gemeente 1 hunebed telt. En: “De meest voorkomende leeftijd in Groningen is 22 jaar. In Haren is dat 71 jaar en in Ten Boer 51.”

Uitslagenavond-Onderzoek en statistiek

Burgemeesters

Het blijken precies de leeftijden van de presentator, de Harense burgemeester Pieter van Veen en burgervader Frank de Vries van Ten Boer. Douwes wil weten hoe dat nou voelt, zo’n laatste dag. De Vries herinnert hem er fijntjes aan dat Ten Boer nog zelfstandig doordraait tot 1 januari. En daarna? “Wij hebben een nuchtere bevolking die de voordelen van samengaan ziet én binding blijft houden met het eigen dorp.” Van Veen is wat terughoudender: “Niet alle inwoners zijn al gewend aan het idee, het is een beetje een dubbel gevoel.”

Manier van kijken

Als het aan Laura van de Grissen van het CDA ligt, hoeft hij zich geen zorgen te maken. “Het samengaan met Haren en Ten Boer vraagt om een nieuwe manier van kijken naar wat er speelt, de dorpen zijn net zo belangrijk.” René Staijen van Stad en Ommeland weet zich nog geen raad met de tussenstanden. Terugblikkend: “Ik vond de campagne leuk en koud, vooral de laatste dagen. Je komt op veel meer plekken”, blikt de voormalige lijsttrekker van Algemeen Belang in Ten Boer terug. “De verkiezingen leefden weinig, al had ik een nog dramatischer opkomst verwacht.”

Uitslagenavond-Scherm

Samenvoeging

Ook volgens hem is door de samenvoeging van Groningen met Haren en Ten Boer een omschakeling van denken nodig. “Er komt een enorm buitengebied in de nieuwe gemeente. Daar moet de raad rekening mee houden. En als anderen dat niet doen, doen wij dat wel.” Wethouder Mattias Gijbertsen glundert als de uitslagen van stembureaus zoals Dorkwerd, ’t Vinkhuys en de Mikkelhorst ondertussen voorbij komen en zegt over de herindeling: “Er komen vraagstukken bij die we niet gewend zijn en waarbij wij van Haren en Ten Boer moeten leren hoe we die aanpakken.”

Speculaties

Het opgewonden rumoer in de zaal zwelt als de einduitslag nog even op zich laat wachten. Velen bestuderen de tussenstanden op hun telefoon en slaan aan het rekenen. Bij de PvdA speculeren ze welke colleges allemaal denkbaar zijn. Erik Jan Bennema van de VVD houdt even zijn hart vast en mompelt “Kom maar door” als Douwes de uitslag in Haren inleidt. “Toch nog!”, lacht Bennema als hij zijn partij daar ziet winnen. “We hebben het eerlijke verhaal verteld.”

Uitslagenavond-Burgemeester

Versplintering

“Ik vind de totale uitslag moeilijk te duiden door de landelijke invloed. Wel zie ik het beeld van fragmentatie en versplintering”, aldus Bennema. Dat blijkt even later als de burgemeester voorleest dat 12 partijen met 1 of meer zetels de raad gaan bevolken. Teleurgestelde CDA’ers druipen meteen sipjes kijkend af naar huis, bij D66 is het stil. De grote groep GroenLinksers staat al een paar uur vooraan bij het podium en kan zijn geluk niet op. “Ongelooflijk”, stamelt Gijsbertsen. Hij streeft naar “een zo progressief mogelijk college.” “Eerst gaan we het vannacht vieren en morgen staan we weer vroeg op om de uitslag te duiden”, besluit Jasper Been.

Uitslagenavond-GroenLinks