U bent hier

Vraag een boom aan voor je tuin en draag bij aan een groenere gemeente!

De gemeente Groningen start op 8 oktober 2020 met de actie ‘Nieuwe dag, Nieuwe boom!’.

Hierbij kunnen inwoners een gratis boom aanvragen voor in hun voor- of achtertuin. Belangrijkste doel van de actie: zorgen voor een klimaatbestendige en aantrekkelijke woonomgeving. 

365 bomen

De gemeente Groningen stelt bij deze actie 365 bomen per jaar beschikbaar. Inwoners kunnen via een online bomenkiezer een keuze maken uit 17 verschillende bomen. Er is een ruime variatie aan bomen beschikbaar. Zo zijn er bomen voor grote en kleine tuinen, bomen die meer vogels, vlinders of bijen aantrekken, maar bijvoorbeeld ook bomen waar eetbare vruchten aan groeien. Er is valt dus wat te kiezen.

Online bestellen

Op de site kunnen, zolang de voorraad strekt, inwoners van de gemeente Groningen zelf een boom uitzoeken. Met behulp van de online ‘boomkiezer’ kun je aangeven welke kenmerken van de boom je belangrijk vindt, zodat de boom goed past bij je eigen voor- of achtertuin. Bomen die vóór 1 november zijn aangevraagd komen in aanmerking voor levering dit najaar. Ze worden aan huis geleverd, maar het planten moet je zelf doen. Daarvoor worden heldere instructies meegeleverd.

Aanpassen aan klimaatontwikkeling

Met de huidige klimaatontwikkelingen wordt de waarde van bomen steeds duidelijker. “Om onze leefomgeving klimaatbestendig en leefbaar te houden zijn bomen ontzettend belangrijk. Ze zorgen voor verkoeling op hete dagen, houden regenwater vast en zijn aantrekkelijk voor insecten en dieren. Als gemeente Groningen nemen we graag het voortouw om samen met onze inwoners voor meer groen te zorgen. Deze actie zien we als een stap in de goede richting.” aldus wethouder Glimina Chakor.

Groenplan Vitamine G

De actie draagt bij aan de opgaven uit het onlangs verschenen Groenplan ‘Vitamine G’. Dit plan is op 9 september jl. door de gemeenteraad vastgesteld. ‘Nieuwe dag, Nieuwe boom’ is een van de vele projecten en maatregelen die moeten bijdragen aan meer, beter en goed bereikbaar groen in de gemeente.