U bent hier

Vernieuwd Zernikeplein: een plek om elkaar te ontmoeten

Zernikeplein augustus 2020

De afgelopen maanden is het plein flink aangepakt.

Het Zernikeplein is het kloppend hart van de Zernike Campus: hier komen veel mensen samen. Met de bus, auto, fiets of wandelend. De afgelopen maanden is het plein flink aangepakt door aannemer Koninklijke Oosterhof Holman. De rijbaan en het fiets-/voetpad zijn vernieuwd, maar de rest van het plein wacht nog op de ontwikkeling van enkele innovaties. In de zomer van 2021 is het plein gereed.

Op dit moment is er een tijdelijke verkeerssituatie waarbij de fietsers samenvoegen met het autoverkeer op de rijbaan. In de nieuwe situatie komt er meer plein bij en komt er een betere aansluiting op de fietspaden. De fietsers rijden dan achter de bushaltes langs, waarmee de verkeersstromen meer gescheiden worden.

Functionele bloembakken  

Er komen grote bloembakken op het plein die zorgen voor een natuurlijke geleiding van de fietsers en een duidelijke oversteekplaats voor de voetgangers. Er komt geen zebrapad, omdat de maximum snelheid 30 km/u is. Deze bloembakken fungeren tegelijkertijd als bankjes. Hierdoor is het Zernikeplein straks ook een fijne plek om te verblijven. In de afgelopen twee weken zijn er ruim honderd bomen geplant langs de Zernikelaan. Dit draagt bij aan de verblijfskwaliteit waarmee de sfeer en uitstraling van de Zernike Campus een boost krijgen.

Tribune Willem Alexander Sportcomplex

Aan de buitenzijde van het restaurant in het Willem Alexander Sportcomplex wordt een tribune gerealiseerd waar bezoekers van de campus straks fijn buiten kunnen verblijven. Ervoor komt een veld waarop in de buitenlucht gesport kan worden. Dit veld is voor iedereen vrij toegankelijk. Ontwerpbureau West8 maakte een basisidee voor de tribune wat in samenwerking met Hanzehogeschool en FARSK architecten verder is uitgewerkt.

Wereldkampioenschap traplopen

Els Bijlholt, adviseur Zernike Campus van de Hanzehogeschool, vertelt: “De tribune is voor iedereen, of je nu wel of niet van sport houdt. Het is een fijne uitbereiding van het restaurant om buiten je koffie te drinken en broodje te eten. En als je wilt, kun je er wereldkampioenschap traplopen doen!“