U bent hier

Veilig klimmen en klauteren in de speeltuinen

In een nieuw gedicht schijft stadsdichter Myron Hamming over de speeltuin als metafoor voor de wereld. “Waar je als mens klautert en klimt. Waar je hebt gelachen, gehuild en bent gevallen en altijd weer bent opgestaan.” De vergelijking is treffend omdat in juist speeltuinen deze eerste ervaringen liggen. De gemeente Groningen beheert de speeltuinen in de openbare ruimte. Hoe dragen medewerkers van de gemeente bij aan deze eerste ervaringen van de kinderen?

Marcel Harms van de afdeling Speelvoorzieningen parkeert zijn rode bestelwagen vol gereedschap vlakbij de speeltuin in het Stadspark. Het is een zonnige dag en een aantal ouders maken met hun kroost gretig gebruik van de schommels, klimrekken, glijbanen en wipwappen. “Wat heb ik toch een mooie baan”, zegt Marcel terwijl hij de speeltuin binnenloopt. 

Graafmachine

Met gepaste trots wijst hij een aantal nieuwe speeltoestellen en andere attributen aan. “De twee houten kanonnen bij het klimkasteel stonden op de nominatie om weggegooid te worden. Henk, een van onze mensen, heeft dit voorkomen door de kanonnen eigenhandig te restaureren.” Nu blinken ze zwartgelakt in de felle lentezon. Marcel heeft over veel van de speeltoestellen in de gemeente wel een verhaal. “Als ik een week de tijd krijg, heb ik waarschijnlijk nog niet alles verteld,” grapt hij. 

3500 speelattributen

In de grap schuilt echter een behoorlijke dosis waarheid. Samen met zes collega’s en drie inspecteurs beheert het team van Marcel de bijna 3500 speelattributen, banken en picknicktafels van de gemeente Groningen. Het is een enorm gebied dat zich uitstrekt van Noordlaren tot het uiterste puntje van de voormalige gemeente Ten Boer. Marcel ziet de het aantal speeltoestellen onder zijn beheer de komende jaren alleen maar toenemen. “Zolang de gemeente bouwt komen er namelijk nieuwe speelplekken bij”, zegt hij, op weg naar een relatief nieuwe speeltuin in een recent gebouwde wijk in Haren. 

Vandalisme

In de nieuwe speeltuin wijst Marcel al snel op een aantal kleine onvolkomenheden. Een inwoner heeft gaten gemaakt in een van de speeltorens. “Dit wordt gedaan zodat de kleine kinderen een betere grip hebben”, legt hij Marcel uit. “Maar als kinderen een betere grip nodig hebben, zijn ze nog gewoon te jong voor een toestel. Nu is de toren eigenlijk vernield. Het is een vorm van vandalisme en helaas hebben wij daar heel veel mee te maken. Het komt geregeld voor dat wij vernielde speeltoestellen moeten repareren of vervangen.”

Vaste regels

“Wat ook veel gebeurt is dat bewoners uit de omgeving van een speeltuin zelf attributen plaatsen. Dit is absoluut niet toegestaan”, benadrukt hij. “De speeltuinen zijn volgens vaste regels ingericht. Er moet voldoende ruimte zijn tussen de verschillende speeltoestellen om te lopen maar ook om ‘veilig’ te vallen. Omdat zelfgeplaatste speeltoestellen, bijvoorbeeld trampolines, niet volgens deze regels geplaatst worden ontstaan er onveilige situaties voor de kinderen. Ondanks de goede bedoelingen van ouders raden wij het af om zelf attributen te plaatsen.” 

Inspecteurs

Het belangrijkste onderdeel van het team is namelijk het zorgen voor een veilige speeltuin voor de kinderen. “Drie inspecteurs doen per jaar drie grote rondes om alle speeltoestellen te controleren. Zij controleren op status van de toestellen maar vooral op de veiligheid”, vertelt Marcel. “Iedere inspecteur heeft een eigen gebied en ze werken naar elkaar toe. Ze letten op heel veel verschillende zaken. Ziet het speeltoestel er nog goed uit? Steekt er niets gevaarlijks uit? En zijn de aansluitingen van de schommels nog veilig?”

Magazijn 

Als de inspecteurs constateren dat er een onderdeel vervangen moet worden of dat het speeltoestel er niet goed meer uitziet, komt het team van Marcel in actie. Het magazijn en de werkplaats bevinden zich aan de Duinkerkerstraat. Hier ligt alles wat ze nodig hebben om de toestellen te repareren,” vertelt Marcel. “Maar we maken hier ook nieuwe attributen of onderdelen. In de ruime werkplaats staan grote freesmachines, schuurmachines en werkbanken. Zodra we een nieuw onderdeel voor bijvoorbeeld een wip of een schommel hebben gemaakt en geverfd komt het boven in het magazijn te liggen. Hier liggen dan ook tientallen figuren van olifantjes, paartjes, bloemen en andere kenmerkende vormen die in de speeltuinen van de gemeente terugkomen. Als we een onderdeel niet kunnen repareren halen we hier een nieuw onderdeel zodat de kinderen er weer met veel plezier kunnen spelen.” Of, om met Myron te spreken, zijn stappen zetten en sprongen wagen.