U bent hier

Tweede MAKING-CITY Demohuis aardgasvrij

Met een warmtepompsysteem wordt aan de Neptunusstraat in Paddepoel een woning aardgasvrij gemaakt. Het warmtepompsysteem bootst een warmtenet na. De benodigde stroom wordt opgewekt met 26 zonnepanelen.

Dit is de tweede duurzame demowoning van het EU-project MAKING-CITY, nadat eerder al de woning aan de Zuiderkruislaan deze titel kreeg. Er volgen later dit jaar nog een of twee duurzame woningen in dit project.

Met bewoners in de praktijk

Wethouder Energietransitie Philip Broeksma bij de ingebruikname: “Hier werken we samen met bewoners in de praktijk aan de beste duurzame oplossingen op huis- en wijkniveau. In dit deel van Paddepoel is een warmtenet voorzien. Daarmee kunnen mensen zonder ingrijpende verbouwingen overstappen op gasloze warmte. We laten met dit huis zien hoe dat werkt. Technisch is veel mogelijk, maar de investeringen voor individuele eigenaren zijn fors. Daarom zijn we groot voorstander van betaalbare en collectieve oplossingen zoals een warmtenet. Met daarnaast financieel maatwerk voor huiseigenaren. Zo maken we de energietransitie betaalbaar voor iedereen.”

Afscheid van het gasfornuis

In en op de garage is een tweeledig warmtepompsysteem geplaatst. De combinatie van een lucht/water warmtepomp en een water/waterwarmtepomp garandeert comfortabele warmte in de twee-onder-een-kap woning uit 1971. Dit systeem kan net zoals bij een ‘gewoon’ warmtenet worden aangesloten op de bestaande radiatoren. De bewoners zagen vooral op tegen de overstap naar elektrisch koken. De aanvankelijke aarzeling heeft plaatsgemaakt voor enthousiasme. “Koken op inductie is ideaal, hadden we eerder moeten doen.”

MAKING-CITY Partners

De demohuizen zijn een onderdeel van MAKING-CITY, waarin Groningen samen met het Finse Oulu als voorbeeldstad fungeert voor diverse Europese steden. Gemeente Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, New Energy Coalition, Nijestee, TNO, CGI, Waarborg Vastgoed, WarmteStad, Sustainable Buildings en Grunneger Power werken samen in dit Europese project.