U bent hier

Studenten WIJS helpen gratis met belastingaangifte

Studenten WIJS

Hebt u hulp nodig bij het invullen van de belastingen? Of wilt u voor de zekerheid een check? Studenten van de Hanzehogeschool helpen u gratis en voor niets. Ze zitten tot eind april in bibliotheken in de stad, of in het WIJS pand in Paddepoel. WIJS betekent: Wijk Inzet Jongeren en Studenten.

Armando Brandsma en Liese-lotte van der Maas zijn twee van die studenten. Ze zitten allebei in hun laatste jaar bedrijfseconomie aan de Hanzehogeschool. Samen met medestudenten zijn ze 2 week geleden begonnen om inwoners van de stad te helpen met hun belastingaangifte. 

Verkeerd knopje

“Soms zijn mensen onzeker en vinden ze het fijn dat er iemand meekijkt”, zegt Liese-lotte. Armando vult aan: “Dan zijn ze bang op een verkeerd knopje te drukken en willen ze zeker weten dat alles goed zit. Maar soms kan het ook écht ingewikkeld zijn. Dan is het fijn om hulp te krijgen. Iedereen kan bij ons aankloppen.”

Verantwoordelijk

De studenten worden begeleid vanuit de Hanzehogeschool en de gemeente. Ze werken in tweetallen, zodat er altijd een ‘dubbelcheck’ is. Liese-Lotte: “En via onze begeleiders hebben we een goede en korte lijn met de belastingdienst. Ik voel me er in ieder geval heel verantwoordelijk voor dat we het goed doen. Als we het niet weten dan zeggen we dat eerlijk. Mensen vertrouwen je toch hun dingen toe.”

Ondernemingsplan

Armando en Liese-Lotte helpen overigens niet alleen met belastingaangifte. Samen met andere studenten geven ze ook advies to go. Bewoners kunnen met élke vraag binnenlopen. “Dat kan heel verschillend zijn”, meent Armando. “Laatst kwam er een vrouw die haar energiecontract wilde opzeggen voordat de termijn van 2 weken was verlopen. Maar ze kreeg geen contact met de energieleverancier. Wij gaan dan voor haar aan de slag. Maar we helpen ook ondernemers met hun ondernemingsplan.” Liese-Lotte: “En we hebben een speciaal juridisch spreekuur.”

Praktijkervaring

De studenten ontvangen studiepunten voor hun werk. Dat is mooi, evenals het feit dat ze praktijkervaring opdoen. Maar Armando en Liese-lotte vinden het ook fijn om mensen te helpen. “Mensen zijn vaak heel dankbaar. Het is heel fijn om te ervaren dat we ze zo goed kunnen helpen. Daarnaast is WIJS een leuke plek om te werken. Hier heerst gelijkwaardigheid en collegialiteit.”

Wilt u weten waar u de studenten van WIJS kunt vinden? Kijk op https://www.groningerforum.nl/nl/belastingspreekuur of bel 06-15090987