Steunpunt Huren Groningen gaat huurders en verhuurders helpen

Steunpunt huren

Livegang website eerste stap bij opzetten steunpunt.

Zowel huurders als verhuurders met vragen kunnen binnenkort terecht bij het onafhankelijke Steunpunt Huren Groningen. De livegang van de website https://steunpunthurengroningen.nl/ is de eerste stap bij het opzetten van het steunpunt. De volgende stap is de realisering van de Stichting en een fysieke locatie.

Het Steunpunt krijgt als taak om kosteloos juridisch advies te geven, ondersteuning te bieden en aan bemiddeling te doen bij kwesties tussen huurders en verhuurders. Iedere inwoner van de gemeente met een huurprobleem is welkom bij het Steunpunt.

Centraal punt

Wethouder Roeland van der Schaaf: “Het is heel mooi dat wij een steunpunt hebben. Er is nu een centraal punt in de gemeente waar alle huurders en verhuurders terecht kunnen voor informatie, advies en bemiddeling.”

Mijlpaal

Ook Marinus Jongman, voorzitter van de Groninger Studentenbond, ziet de oprichting als een mijlpaal. “Het is goed dat Groningen een professioneel steunpunt voor huren krijgt. Uit eigen ervaring en uit andere steden weten we dat dit werkt, zeker nu we dit groot aanpakken.” Jongman denkt dat ook studenten erg gebaat zijn bij het steunpunt. “Zeker studenten kunnen alle hulp gebruiken en verdienen het om fijn te wonen. Het Steunpunt Huren Groningen gaat daar enorm belangrijk voor zijn.”

Samen sterker

Het Steunpunt Huren Groningen is ontstaan vanuit een initiatiefvoorstel van PvdA-raadslid Maarten van der Laan. Hij denkt ook dat het steunpunt een verschil kan maken. “Samen staan huurders sterker. Het steunpunt kan huurders ondersteunen bij geschillen met verhuurders en kan ook de stem van huurders ophalen om inspraak te leveren bij bijvoorbeeld wijkvernieuwing.”

Huurvragen

Via de website van Steunpunt Huren kunnen nu al huurvragen worden gesteld. Huurders en verhuurders kunnen allerlei informatie over huren vinden op deze website. Bijvoorbeeld over te hoge huurprijzen, onduidelijke all-in huurprijzen, problemen met onderhoud, te hoge servicekosten of onjuiste bemiddelingskosten.

Onafhankelijke stichting

Het steunpunt wordt vooral gerund door vrijwilligers, studenten van de Rug en de Hanzehogeschool, die goed bekend zijn in het huurrecht. Zodra de stichting is opgericht en ingeschreven en een fysieke ruimte is vastgelegd, wordt overgegaan tot het werven van een of twee parttime medewerkers die het Steunpunt gaan leiden. De stichting is onafhankelijk en wordt gesubsidieerd door de gemeente Groningen.

Foto: Steunpunt Huren