U bent hier

Stadsbeiaardier Auke de Boer met pensioen

Stadsbeiaardier Auke de Boer is afgelopen voorjaar met pensioen gegaan. Zijn afscheid wordt gevierd op donderdag 9 september met een concert vanaf de Martinitoren. Tussen 19.30 en 20.30 uur is het zogenaamde in- en uitluiden van de oude en nieuwe beiaardiers, waarbij Auke de Boer en de nieuwe beiaardiers, Maurits Bunt en Bob van der Linde, diverse nummers van uiteenlopende genres zullen spelen.

Auke de Boer is 31 jaar stadbeiaardier in Groningen geweest. Koningsdag 2021 was zijn laatste werkdag. Veel Stadjers hebben in de afgelopen jaren – bewust of onbewust – van het werk van Auke de Boer kunnen genieten. Hij bespeelde iedere zaterdagochtend, dinsdag tussen de middag en op feestdagen live het carillon (de beiaard) van de Martinitoren. En daarnaast zorgde hij ervoor dat de speeltrommel van de beiaard regelmatig van nieuwe liedjes werd voorzien.

Niet zomaar een stadsbeaardier

Auke de Boer was niet zomaar een stadbeiaardier die ‘zijn ding’ deed op het carillon van de Martinitoren. Integendeel: hij wist met zijn bijzondere instrument bijzondere dingen voor de stad te doen. Hij was altijd op zoek naar nieuwe liedjes die hij om kon zetten naar de beiaard om zo weer nieuw publiek te bereiken. Hij vond het leuk om in te spelen op de actualiteit en qua muziekkeuze aan te haken bij evenementen die in Groningen waren. Veel Stadjers zullen zich herinneren dat, toen de Rolling Stones in 1999 in het Stadspark speelden, de dagen ervoor liedjes als Lady Jane, Angie en Ruby Tuesday van de Martinitoren klonken. En toen het Nederlands Elftal in 2010 in de finale van het wereldkampioenschap voetbal stond, zullen veel mensen opgemerkt hebben dat Auke de Boer Wij houden van Oranje op de speeltrommel had gezet.

Verzoeknummers

Auke de Boer speelde met enige regelmaat verzoeknummers van Stadjers op de beiaard. Hij vond dat inwoners van Groningen mede mochten bepalen wat er op het instrument gespeeld werd. En hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de promotie van de beiaard en de carillonmuziek bij kinderen en jongeren door allerlei samenwerkingsprojecten met scholen in en om de stad aan te gaan, waaronder de organisatie van luisterwedstrijden.

Mick Jagger

Voor Auke de Boer zelf was een hoogtepunt in zijn carrière wat er gebeurde nadat hij eind 2020 bij de opening van de tentoonstelling Unzipped in het Groninger Museum een medley van Rolling Stones-nummers speelde. Het filmpje dat Mick Jagger hierover op Instagram deelde - Paint it black op de klanken van het carillon - ging de hele wereld over. Een ander hoogtepunt was die keer dat hij op de toren verrast werd door een bezoekje van Lou Reed nadat hij Perfect Day op het carillon ten gehore had gebracht. Reed was in de stad voor een concert en hoorde tot zijn verrassing zijn eigen nummer van de toren komen. Hij is de hele middag bij Auke de Boer in de toren blijven hangen. Zo leuk vond hij het!

Concert vanaf carillon

Het afscheid van Auke de Boer wordt op 9 september gevierd met een concert vanaf het carillon op de Martinitoren. Tussen 19.30 en 20.30 uur brengen Auke de Boer en de nieuwe beiaardiers - Maurits Bunt en Bob van der Linde - een aantal nummers ten gehore, waaronder Sonata a Cimbalo Solo (Sijbrandus van Noordt), Lady Jane (Rolling Stones), La Clemenzo di Tito (Wolfgang Amadeus Mozart) en Menuet en Trio (Staf Nees). Het concert wordt afgesloten met Multiplicity (Jacques Maassen), een spektakelstuk voor 2 beiaardiers en 12 luidklokken. Van dit zogenaamde in- en uitluiden van de oude en nieuwe beiaardiers kunnen alle Stadjers mee genieten.