Sportrecreade Ten Boer is sfeervol, sportief én sociaal

De speaker ratelt al constant door en de klokken luiden. Op de balkons van woonzorgcentrum De Bloemhof kijken de ouderen goedkeurend naar het rumoer op straat. Eerst starten de senioren met hun mini-marathon, even later volgt een bonte stoet kinderen in felgekleurde hesjes. “Altijd een gezellige sfeervolle entourage met veel reuring”, blikt Jannes Nijboer (bovenste foto) vooruit op dit tafereel dat weer valt te zien op maandag 2 september in Ten Boer. Hij is secretaris van de Sportrecreade. Een evenement dat de nieuwe gemeente Groningen ondersteunt omdat het mensen aanzet tot bewegen en de jeugd laat kennismaken met sport.

De Sportrecreade is de verzamelnaam voor een reeks sportactiviteiten in Ten Boer en omgeving. De 49e editie begint op 13 augustus met jeu de boules en eindigt op 13 september met een clinic hiphopdans voor kinderen. Dat laatste is één van de weinige veranderingen in vergelijking met het programma van vorig jaar dat in totaal 903 deelnemers telde. “Streetdance is hiphop geworden, dat leeft meer onder de jeugd”, weet medeorganisator Nijboer. “Het skeeleren moesten we helaas schrappen vanwege het aanpassen van de baan. Judo en freeruning gaan niet door vanwege het ontbreken van de trainer. En voor tafeltennis bestaat te weinig belangstelling in Ten Boer. Maar we houden nog volop over.”

Programma

Voor volwassenen betekent dat badminton, dammen, fietsen, jeu de boules, klaverjassen, hardlopen en wandelen. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen naast hiphop proeven aan basketbal, handbal, hockey, kickboksen, tennis, volleybal, schaken en vissen. Jannes hoopt vooral op meer deelnemers aan de wandel- en fietstochten. “Vorig jaar hadden we bij de wandeltocht last van de regen en waren er maar 65 deelnemers, 100 zou leuk zijn.” Wandelaars in alle soorten en maten zijn welkom. “Ik zag de vorige keer iemand die de tocht in looppas deed met een hond. De keuze is 15, 25 of 35 kilometer. Daar draaien echte wandelaars hun hand niet voor om.” Bij de fietstocht zet hij in op een ruime verdubbeling van 40 naar 100 deelnemers. “Ze hebben de keuze uit 40 of 70 kilometer door mooie natuurgebieden.”

Iedereen welkom

“Iedereen die het leuk vindt, is welkom bij de activiteiten van de Sportrecreade. Ook mensen van buiten de voormalige gemeente Ten Boer. De 150 deelnemers aan de kwarttriatlon komen zelfs uit de brede regio, Friesland en Drenthe. Dat moet ook wel, want we hebben geen 150 triatleten in Ten Boer”, lacht de secretaris. “De clinics zijn bedoeld voor basisschoolleerlingen van groep 4 tot en met 8. We blijven ons daarbij richten op de scholen in de voormalige gemeente Ten Boer. Het moet wel overzichtelijk en behapbaar blijven. Maar we houden kinderen uit Groningen die mee willen doen niet tegen.” Kids uit Ten Boer en omgeving krijgen in de eerste week ná de vakantie de kans zich aan te melden op hun school.

Vrijwilligers

Nijboer ademt Sportrecreade, hij behoorde in 1971 tot de initiatiefnemers. “Het is een bekend verschijnsel geworden. Waarbij we over een enthousiaste groep vrijwilligers beschikken die helpen bij de inschrijving of als verkeersregelaar.” Samen met zes anderen steekt de secretaris veel tijd in het organiseren. “In de loop der jaren heb ik ervaren dat het belangrijk is om tot een goede taakverdeling te komen.” Zo stort Jannes zichzelf op de organisatie van de mini-marathon. Van het uitzetten van het parcours tot het inrichten van de zaal waar lopers zich omkleden. En van het regelen van de chips voor de tijdwaarneming tot de dranghekken.

Drukker

“Het komt nu dichterbij, we krijgen het al drukker en zijn bezig met het afronden van het programmaboekje dat we vanaf volgende week huis-aan-huis in alle dorpen van de voormalige gemeente Ten Boer verspreiden. Eigenlijk begint aan het eind van het jaar alweer de voorbereiding met het maken van een globale planning.” Hoeveel uren dat allemaal kost? “Dat kun je niet in tijd uitdrukken. Maar als het weer is geweest en je alleen positieve geluiden hoort, geeft dat veel bevrediging.”

Gezonde leefstijl

De nieuwe gemeente Groningen maakt het evenement mede mogelijk met een subsidie van 2.500 euro. Daarover zegt beleidsadviseur Peter Mulder: “Vanuit het sportbeleid ondersteunen we de Sportrecreade omdat het inwoners in staat stelt om op een laagdrempelige manier aan allerlei sporten mee te doen. Wij vinden het belangrijk omdat dit bijdraagt aan een gezonde actieve leefstijl. Bovendien ligt de focus voor een groot deel op de jeugd die zo op een mooie manier kan kennismaken met verschillende sporten.”

Vandalisme

Daar sluit de zelf nog steeds zwemmende oud-voetballer en oud-hardloper Nijboer zich bij aan. “Het is een uitdaging om basisschoolleerlingen in beweging te krijgen. We vinden het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd de kans krijgen te sporten en te ontdekken wat bij hen past. Als ze blijven sporten, vervallen ze ook niet zo snel in ledigheid en vandalisme op straat.”

Sociale contacten

Maar hoe zit het dan met sporten bij de Sportrecreade waarbij je weinig calorieën verbrandt? “Dammen is een geestelijke inspanning die bijvoorbeeld dementie voorkomt. En klaverjassen is een sociale activiteit. Goed voor de sociale contacten, gezellig kletsen hoort er ook bij. Dat merk ik nu zelf weer bij fitness”, aldus Nijboer.

Meer informatie over de Sportrecreade: sportrecreadetenboer.nl