Spiritueel festival groeit uit tot veelzijdig buurtevenement

Wat ooit begon als een spiritueel festival om de buurt meer bij de Nieuwe Kerk te betrekken, groeide uit tot een veelzijdig laagdrempelig evenement met informatie, ontmoetingen tussen bewoners én vermaak. Van donderdag 12 september tot en met zondag 15 september organiseren bewonersorganisatie HortusEbbinge en de Nieuwe Kerk weer het Festival van de Geest. Niemand minder dan burgemeester Peter den Oudsten opent het programma dat uitwaaiert van sprekers tot een buurtmaaltijd. En van een modeshow tot een theaterkerkdienst.

Medeorganisator Julia Swierstra van de bewonersorganisatie HortusEbbinge geeft naar eigen zeggen “alle credits” aan dominee Evert Jan Veldman die aan de wieg stond van het festival. “Hij vond dat de Nieuwe Kerk geen besloten instituut moest blijven en gooide de deuren en ramen open. Veldman betrok de buurt bij wat eerst vooral een festival met een spirituele en filosofische uitstraling was met meditatieve momenten voor bewoners die thuis van hun werk kwamen. Nu is het programma actiever en pragmatischer geworden.”

Groen Doen

Toch willen de organisatoren mensen nog steeds aan het denken zetten. Dat gebeurt dit jaar met het thema ‘Groen Doen’. “We kiezen altijd een actueel thema dat aan de orde is en wat buurtbewoners aanspreekt. We kennen in de buurt ook het bewonersinitiatief HortusEnergiek dat in werkgroepen bekijkt hoe we de buurt energiezuiniger maken. Het thema lag dus voor de hand. Tijdens het festival bieden we een leuk programma om meer te weten te komen over hoe de toekomst eruitziet door klimaatverandering. We willen mensen ervan bewust maken hoe ze hun eigen buurt kunnen vergroenen.”

Geveltuintjes

Daarvoor trekt de organisatie alles uit de kast. “Op donderdagavond vertellen mensen van de gemeentelijke Operatie Steenbreek met beelden over ‘Groen Doen’ in de wijk. Overal in de buurt zie je met subsidie al geveltuintjes ontstaan. Tegels eruit, planten erin. Daarna geeft landschapsarchitect Tamara Ekampy van de gemeente Groningen uitleg wat de stad wil doen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Bijvoorbeeld hoe je hitte-eilanden aanpakt.” Bovendien vertelt buurtbewoner Niels Knelis Meijer hoe hij bloemzaad inzaait waar bijen op afkomen.

Markt

Na een vrijdagavondprogramma vol verhalen, gedichten en muziek stallen op zaterdag diverse marktkramen hun waren uit op de stenen rondom de Nieuwe Kerk. “Ook dat heeft te maken met ‘Groen Doen’.” Zo zijn er tweedehands boeken, cd’s en kleding te koop. “En er staan veel ‘groene’ organisaties en bewoners die moestuintjes hebben tussen de Violenstraat en het Nieuwe Kerkhof.” Omlijst met muzikale optredens, kinderworkshops, een orgeldemonstratie én de kans om de toren te beklimmen. Iets dat slechts één keer per jaar kan op Open Monumentendag.

Buurtmaaltijd

De zaterdag eindigt met een buurtmaaltijd voor bewoners. “Daar geven gemiddeld 80 tot 100 mensen zich voor op, we zitten nu al op 60 aanmeldingen en er kunnen nog mensen bij. Buurtbewoners vinden het leuk om elkaar daar even te spreken, de maaltijd staat ook open voor andere stadjers. We vragen elk jaar een ander restaurant uit de buurt om te koken, dit jaar doet ‘Het Paleis’ dat.” Stadjerspashouders, kinderen en studenten betalen slechts 5 euro voor dit culinaire staaltje. Ondanks de schitterende weersvooruitzichten vindt de maaltijd binnen in de kerk plaats. “Want we zijn een keer overvallen door de regen.”

Gratis

Op zondag volgen nog natuur- en kunstwandelingen voorafgegaan door een theaterkerkdienst. “Daar ben ik zelf het meest nieuwsgierig naar”, lacht Julia. Behalve deze wandelingen en de buurtmaaltijd is het festival gratis te bezoeken. “Ik verwacht een boeiend programma met leuke contacten tussen buurtbewoners. Het is mooi dat we in een kleine buurt toch zulke grootse dingen organiseren. De Hortusbuurt is een gemêleerde buurt met veel betrokken bewoners.”

Zorg Samen

Ze wijst bijvoorbeeld op het buurtinitiatief ‘Zorg Samen’. “Daarbij kunnen buurtbewoners hulp krijgen van andere bewoners bij bijvoorbeeld computerproblemen, het doen van boodschappen of het afvoeren van grofvuil.” Trots merkt ze op dat de Hortusbuurt al 400 jaar bestaat. “Het kost nog wel moeite om het Ebbingekwartier bij de activiteiten te betrekken. Daar wonen veel jonge gezinnen. Helemaal niet erg, we doen graag moeite ook hen te bereiken.”

Diepgang

Het Festival van de Geest biedt in elk geval dé gelegenheid om elkaar te leren kennen. Misschien is het wel die gezelligheid waar Julia het meest naar uitkijkt. “Maar we geven ook nog steeds diepgang aan het festival. Als je zo bij elkaar zit in de kerk, krijgt het programma vanzelf een diepere betekenis. Die ruimte werkt op je in.”

Het volledige programma staat op: https://www.hortusebbinge.nl/festival-van-de-geest