Schaken in het Noorderplantsoen als in Washington Square Park

Het Noorderplantsoen is twee schaaktafels rijker. Initiator is Marco de Jong, die hoopte dat de gemeente een plekje wilde maken voor deze steeds populairdere sport. Dit gebeurde, en niemand minder dan schaakkampioen Jorden van Foreest deed op 29 maart de officiële opening. “De openingszet? Volgens mij Italiaans of Spaans, dat weet ik niet meer, in ieder geval E4.”

Marco de Jong ruilde twee jaar geleden zijn woonplaats Borger in voor Groningen. Nu woont hij dichtbij het Noorderplantsoen. Hij kwam in contact met Breschess, de schaakclub met rond de 20 leden die vaste gast is in café De Bres. “Een illuster gezelschap met lange historie vanaf de jaren tachtig”, vertelt hij. “Een echte gezelligheidsclub, met goede schakers en een enkele matige schaker zoals ikzelf.”

Bedrijfskantine

Maar sinds corona wordt er amper gespeeld. Marco: “We improviseren wat, we hebben bij iemand in de tuin gespeeld of in een bedrijfskantine. Maar dat is toch minder gezellig. En we zijn extra terughoudend vanwege de oudere mensen in het gezelschap.”

Queens Gambit

Tijdens één van zijn wandelingen met de honden, in het Noorderplantsoen, bedacht hij: waarom niet búiten schaken? “Net als in Washington Square Park, een levendige en bekende plek in New York, waar intensief wordt geschaakt. Zo’n plek waar talenten ontstaan. Dat is echt mijn inspiratiebron. Groningen heeft historisch een sterke schaakgemeenschap dus dat past erg goed.” In het heden ziet Marco ook toenemende belangstelling voor schaken, met name onder kinderen."Op internet is er sprake van een ware rage. De online platforms zijn enorm gegroeid en er zijn schakende youtubers. Corona en de Netflix-serie Queens Gambit hebben daar sterk aan bij gedragen.”

Grote held

Marco klopte aan bij Gebiedsteam Centrum en een half jaar later zijn de schaaktafels een feit, schuin tegenover restaurant Zondag. “Het gebiedsteam heeft het fantastisch opgepakt. Nu kunnen we lekker buiten schaken. Er zit een extra rij omheen, zodat je óók kan dammen.” Groot was de vreugde toen het gebiedsteam naast wethouder Inge Jongman Tata Steel Chesswinnaar Jorden van Foreest bereid vond de tafels in te wijden, samen met het jeugdige talent Jort (9). “De hele familie Van Foreest bestaat uit topschakers. Het was heel fijn om hem te ontmoeten, Jorden is mijn grote held. En nu hopen dat ook andere bezoekers de tafels enthousiast oppakken.”

(foto: Marco de Jong, wethouder Inge Jongman, Jorden van Foreest en zijn moeder in gesprek).

Ook een goed idee voor je wijk? Kijk op gemeente.groningen.nl/wijken