U bent hier

Schaapskudde graast weer in Harense wijken

De schaapskudde met Drentse heideschapen en Schoonebeekers van herder Nico Buitenkamp is weer terug in Haren.

Het inzetten van de schaapskudde is een ecologische manier van groenbeheer en heeft verschillende voordelen: schapen komen op plekken waar machines niet bij kunnen. Door schapen in te zetten verbetert de structuur van de bodem. Hierdoor kunnen nieuwe zaden kiemen en wordt de beplanting gevarieerder. De schapen dragen zaden mee in hun vacht en verspreiden zo allerlei planten- en bloemensoorten. Dit is goed voor de bijen. Een ander voordeel is dat de schapen exoten eten. Zoals de bereklauw, die voor extreme huiduitslag kan zorgen en Japans knoopkruid, een plant die sterk woekert. Daarbij komt dat veel inwoners het leuk vinden de kudde in hun wijk te zien grazen.

Kuddes

“De kudde, van ongeveer 150 schapen en lammeren, is verdeeld in drie kleinere kuddes. Zo kan er op meerdere plekken tegelijk gegraasd worden”, vertelt Nico. “Samen met m’n honden verplaats ik de schapen van de ene naar de andere plek. Hiermee hebben we altijd veel bekijks!”

Netten

“Ik heb drie Border Collies, waarvan één pup. Over een jaar ga ik die trainen. Dus die mag nu nog lekker kijken.” Staat de kudde op de juiste plek? Dan zet Nico er flexnetten omheen, om te voorkomen dat de schapen de weg op lopen. Deze netten staan onder een lage stroom.

Educatief

“Sinds begin mei zijn we weer in Haren en aan belangstelling geen gebrek. Veel ouders met kinderen. Die konden natuurlijk lange tijd niet naar school”, zegt Nico. “Ik vertel de kinderen van alles over de schapen, waarom we hier grazen. Dus de schaapskudde heeft ook nog een educatieve functie.”