Rondkijken op begraafplaats Selwerderhof

rondleiding selwerderhof

Hoog boven begraafplaats Selwerderhof laat een buizerd horen dat hij op jacht is. Harko Braam en Fedde Dijk, medewerkers van het team Begraafplaatsen, leiden op zaterdagmiddag 11 mei een tweede groep deelnemers rond over de uitgestrekte begraafplaats.

Ieder jaar organiseren de mensen van dit team op de zaterdag voor moederdag twee rondleidingen op Selwerderhof. Ze vertellen dan over de bijzondere flora en fauna op de begraafplaats, over de verschillende soorten graven en over achtergrond van de gebouwen die er staan.

IJsvogel

Gids Fedde Dijk zegt dat hij die middag tijdens de eerste rondleiding zelfs een ijsvogel kon aanwijzen. "Maar dat gebeurt vast niet nóg een keer’ is zijn inschatting. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en begint aan de laan met aan weerszijden een impostante rij kastanjebomen. ‘Door het dichte bladerdak wandelen bezoekers van de begraafplaats in de zomer door het donker naar het licht’ wijst Fedde aan. ‘Zo heeft de ontwerper van de begraafplaats dat destijds laten aanleggen."

Grafmonumenten

De gidsen wandelen met twaalf belangstellenden langs de verschillende grafvelden. Ook staan ze stil bij het monument voor de overledenen zonder nabestaanden. Deze overledenen worden op kosten van de gemeente begraven of gecremeerd. Harko vertelt dat de collega’s van het loket bij overledenen zonder nabestaanden altijd zoeken naar een wilsbeschikking. "Als zij een document vinden waaruit blijkt dat de overledene begraven wilde worden dan gebeurt dat. Is dat niet te vinden, dan worden deze overledenen gecremeerd."

Vrije veld

Via het urnenveld wandelt het gezelschap naar het vrije veld. "Op dit deel van de begraafplaats kunnen nabestaanden zelf bepalen of en wat voor grafmonument ze bij een graf willen plaatsen", zegt Fedde. Met foto’s, grafmonumenten van versteend hout of met een eenvoudige steen en planten en bloemen houden nabestaanden de herinnering aan hun dierbaren levend. En net als op alle andere plekken op Selwerderhof lopen op dit veld ’s ochtend en ’s avonds reeën rond. "We waarschuwen mensen altijd dat bloemen op een graf de volgende ochtend zijn opgeknabbeld", vertelt Fedde. "Meestal vinden mensen juist een mooi idee, dat reeën hier vaste bezoekers zijn."

Herdenkingsobject

Bij een kleurig herdenkingsobject met huisjes van glas in lood wijst Fedde op de vele linten met teksten die in het kunstwerk hangen. ‘We merkten dat nabestaanden behoefte hadden om hun geliefden op een tastbare manier te herdenken’ vertelt hij. ‘Dit kunstwerk is om die reden tot stand gekomen. De gedenklinten die mensen achterlaten nemen we eens in de zoveel tijd weg en plaatsen we in een speciaal daarvoor bedoelde kelder naast het werk.’

Theehuis

De tocht eindigt in het theehuis waar vrijwilligers van stichting Accolade koffie en appeltaart serveren. ‘Ik had me geen mooiere invulling van de zaterdagmiddag kunnen voorstellen’ zegt Annie Borgerink, een van de deelnemers aan de rondleiding. "Een prachtige begraafplaats, zorgvuldig onderhouden, heel mooi om te zien." Twee andere deelnemers aan de rondleiding vertellen dat ze vaak op de begraafplaats komen om de graven van familie te bezoeken. ‘We wilden wel eens meer horen over de achtergrond van deze plek. En juist in deze tijd van het jaar is het hier prachtig, met het verse groen en alles in bloei."

Ook een keer meedoen aan een rondleiding? Deze worden jaarlijks georganiseer op de zaterdag voor moederdag. Opgeven kan in de weken daarvoor, via begraven@groningen.nl of telefonisch (050) 367 46 00. Op Allerzielen, zaterdag 2 november, is de begraafplaats ook ’s avonds geopend voor hen die in stilte overleden geliefden willen herdenken.
gemeente.groningen.nl/begraafplaatsen