U bent hier

Publiekscampagne tegen kindermishandeling

Met de première van de videoclip en het muzieknummer “Zonnestralen” ging vanmiddag de nieuwe publiekscampagne tegen kindermishandeling van start. De campagne richt zich op omstanders. Het thema is “Wat jij kan doen”. De campagne laat zien wat omstanders kunnen doen bij een vermoeden dat het bij iemand thuis niet veilig is.

Wethouder Zorg en Veiligheid Isabelle Diks: “Het signaleren en aanpakken van kindermishandeling is niet alleen iets waar professionals een rol in spelen. We hebben daar ook de hulp van de omgeving bij nodig. De boodschap is dat je als omstander het verschil kunt maken. Dat zit hem in kleine dingen zoals even de tijd nemen voor iemand en vragen hoe het met hem of haar gaat. Aandacht voor het verhaal van een ander is vaak de eerste stap naar het in gang zetten van hulp of het bieden van steun.”

Campagne “wat jij kan doen”
Van 15 tot en met 21 november is de landelijke Week tegen Kindermishandeling. De week daarna is het de Week tegen geweld. WIJ Groningen, Veilig Thuis Groningen en de gemeente Groningen hebben een campagne opgezet om het thema onder de aandacht te brengen. Hierbij maken we dit jaar naast social media, posters, flyers en een website ook gebruik van het muzieknummer Zonnestralen. De Small Town Bandits, Bert Hadders en Danytha hebben hieraan hun medewerking verleend.  Via de actie “wie bedank jij?” kunnen inwoners iemand bedanken die voor hun belangrijk is en waar ze mee kunnen praten als ze een probleem hebben of als het thuis niet fijn of veilig is. Inwoners kunnen deze lokale helden aanmelden via watjijkandoen.nl. 

Activiteiten
WIJ Groningen geeft gastlessen op diverse scholen waarbij ze leerlingen uitleggen wat huiselijk geweld is en welke rechten kinderen hebben. Veilig Thuis organiseert de bijeenkomst “praten met kinderen”. Deze bijeenkomst is voor iedereen die werkt met kinderen vanaf 4 jaar. Hierbij wordt toegelicht hoe je kan praten met kinderen over huiselijk geweld en kindermishandeling.Tijdens het congres “Geweld hoort nergens thuis” in Martiniplaza presenteren alle deelnemende organisaties uit Groningen, Friesland en Drenthe de opbrengsten van het project “Geweld hoort nergens thuis”. Ook is er aandacht voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties. De Buitenexpositie ‘WIJ….doorbreken de cirkel van geweld’ is nog tot en met 15 november te bezoeken in en rondom het Groninger Forum. De expositie laat met behulp van 30 indringende portretten en verhalen zien wat jij kunt doen om de cirkel van geweld te doorbreken. 

Kijk voor meer informatie over de campagne en de activiteiten op watjijkandoen.nl en op weektegenkindermishandeling.nl.