Proef met bodycams voor BOA's en toezichthouders

De gemeente Groningen is 27 september een proef van drie maanden begonnen met bodycams voor tien Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA’s) en toezichthouders.

Uit ervaringen bij andere uniformberoepen blijkt dat het dragen van camera’s zorgt voor minder geweld tegen de dragers. Als de proef een succes is, zullen alle BOA’s en toezichthouders in de openbare ruimte zo’n camera krijgen.

Knop

“Kijk, zo gaat ie aan,” zegt BOA Lars Franken, terwijl hij op de grote ronde knop voorop het cameraatje op zijn borst drukt. Door een reeks piepjes is duidelijk te horen dat er vanaf nu gefilmd wordt. En dat is een voordeel: “In principe melden we altijd dat we de camera aanzetten, maar het kan zijn dat er een situatie is waarbij daar geen tijd voor is, dan hoort iedereen meteen dat ie aanstaat.”

Proef
Frank Jansen is als beleidsadviseur betrokken bij het project, hij legt uit waar het idee voor deze proef vandaan komt: “Onze BOA’s en toezichthouders hebben, zeker de afgelopen periode, een hoop meegemaakt. We merken dat de samenleving verruwt.” Lars en zijn collega Maarten Bos knikken bevestigend. Frank gaat verder: “We zijn steeds op zoek naar manieren om onze collega’s het werk zo veilig mogelijk te laten doen. We hebben gevraagd wat hun ervaringen zijn op straat en of ze genoeg hulpmiddelen hebben. Ze zeiden dat ze wel wat extra’s konden gebruiken. De ervaringen met de bodycam in de rest van het land zijn positief.”

De-escalerend

Maarten somt op: “Politie, marechaussee, in de trein, andere BOA’s en toezichthouders gebruiken het apparaat al. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het over het algemeen de-escalerend werkt. Maar het kan er ook door escaleren.” De pilot moet uitwijzen wat het effect van de bodycam is in de gemeente Groningen. De gebruikers van de camera krijgen eerst een training van een dag zodat ze precies weten hoe ze het apparaat het beste kunnen inzetten.

Buffer

Meestal zal de camera tijdens het werk uitstaan. Maar in de standby-modus neemt hij standaard een minuut op als buffer. Dus zodra je knop indrukt slaat hij de minuut ervoor ook op. Lars: “We zetten de camera pas aan op basis van een gevoel van onveiligheid, door die minuut extra kun je achteraf ook de aanleiding goed zien.”

Beelden

De BOA of toezichthouder, die de camera bij zich draagt, kan niet zelf bij de beelden. Op het moment dat de camera wordt ingezet, moet er altijd een verslag van komen. De beelden worden altijd met twee personen bekeken: de bodycam-coördinator en de drager zelf. Beelden kunnen achteraf gebruikt worden voor trainingsdoeleinden (personen op de video worden dan geblurred) of als er een strafbaar feit is opgenomen, dan kan het ruwe materiaal als bewijs gebruikt worden in de rechtbank.

Volgend jaar

Als de camera’s bevallen dan willen we in de loop van volgend jaar zorgen dat elke BOA en toezichthouder van de gemeente Groningen een bodycam op zijn of haar borst krijgt.