Pilot inclusief reizen van start

Vanaf 1 april is de pilot inclusief reizen van start gegaan in de gemeente Groningen. Ongeveer 800 inwoners van de gemeente Groningen zijn benaderd om 6 maanden lang gratis met het Openbaar Vervoer (OV) binnen Groningen en Drenthe te reizen.

Uiteindelijk hebben zo’n 350 inwoners zich hiervoor aangemeld. Deze groep krijgt voor de duur van 6 maanden een gratis OV-kaart aangeboden waarmee ze ook gratis een medereiziger/begeleider kunnen meenemen. Deze OV-kaart heet de Voor Elkaar Pas en is een product van Arriva. Met de Voor Elkaar Pas kan zowel met de bus als met de trein worden gereisd binnen Groningen en Drenthe. Deze proef is onder andere een samenwerking tussen de gemeente Groningen, Het OV-bureau Groningen Drenthe, Publiek Vervoer Groningen Drenthe en Arriva.

Wmo-vervoer
De inwoners voor deze proef zijn geselecteerd omdat ze gebruik maken van het Wmo-vervoer. Met de Voor Elkaar Pas willen wij deze reizigers (beter) kennis laten maken met het OV en worden ze ondersteund in het gebruik daarvan. Hiermee hopen wij bestaande drempels weg te nemen. Bijvoorbeeld dat het OV als ingewikkeld wordt ervaren of dat het onvoldoende toegankelijk is. In de afgelopen jaren zijn veel bussen en bushaltes aangepast. Zo is een lage instap vanaf de halte naar de bus of de trein bijvoorbeeld mogelijk gemaakt.

Toegankelijkheid
Ook zijn er voor de mindervalide reizigers in de bus goed bereikbare zitplaatsen beschikbaar. Deze zitplaatsen zijn duidelijk herkenbaar. Tot slot zijn de bussen voorzien van een rolstoelbeveiligingssysteem. Door deze ontwikkelingen is het OV voor iedereen toegankelijk en zijn veel bestemmingen inmiddels goed bereikbaar met de bus of de trein. De proef loopt tot en met 30 september.