U bent hier

Pepergasthuis blijft behouden voor de sociale huur

Pepergasthuis

Lefier en de gemeente Groningen maken nieuwe afspraken.

Het Pepergasthuis uit 1405, een van de oudste gasthuizen in de binnenstad van Groningen, blijft behouden voor de sociale woningmarkt. De verkoop van het Pepergasthuis in eigendom van woningcorporatie Lefier gaat niet door. 
De gemeente Groningen, Lefier en de koper hebben hierover een akkoord bereikt. Hiermee blijft het Pepergasthuis in handen van Lefier en blijven de woningen geheel behouden voor de sociale sector.

Met dit akkoord komt een einde aan een intensief traject van overleg. Voor Lefier houdt dit in dat de bestaande verkoopovereenkomst ontbonden wordt en eigenaar blijft van het monumentale complex. De gemeente trekt de juridische bezwaarprocedure in en daarbij zijn er afspraken gemaakt tussen Lefier en de gemeente over de bouw van nieuwe sociale huurwoningen in Groningen. De beoogd koper ziet af van de transactie en in ruil voor zijn medewerking heeft de koper ander vastgoed in de stad te koop aangeboden gekregen.

Blij en opgelucht

Wethouder Roeland van der Schaaf: “Ik ben ontzetten blij en opgelucht dat het Pepergasthuis blijft behouden voor de bewoners. En daarbij behoudt het monumentale pand zijn historische sociale- en maatschappelijke functie voor de stad Groningen’. Dankzij de samenwerking en de bereidwilligheid van alle partijen is er nu een oplossing.”