U bent hier

Papiermolen: weinig last van corona, wel van wisselvallige zomer

In een zomer die niet op gang wil komen, gooien de lage temperaturen wat roet in het eten bij De Papiermolen. Dit jaar passeerden tot nu toe op één dag niet meer dan 1.400 bezoekers de poortjes bij de kassa’s. Dat mogen er dagelijks maximaal 2.000 zijn door de coronamaatregelen. Welke regels resteren er nog en wat merkt het openluchtzwembad van corona?

Als vanouds staan elke ochtend om 7.00 uur al tientallen bezoekers in de startblokken bij De Papiermolen. Na deze ochtendgolf verandert het zwembad in een vakantieachtige oase van rust waar de ringweg en corona ver weg lijken. Coördinator Harry Huininga: “Stapje bij beetje kon er steeds meer. Eerst konden er 40 bezoekers per uur komen die maximaal een uur mochten blijven. Dat is verhoogd naar 200 per uur zonder eindtijd. Dan kom je in de praktijk uit op maximaal 2.000 reserveringen per dag. In andere jaren zonder corona kon dat oplopen tot meer dan 4.000 bezoekers, ons dagrecord in 2019 bedroeg 4.800. Dat is wel weersafhankelijk, het valt deze zomer tegen met het weer qua topdagen. Vorig jaar hadden we toch dagen dat het echt vol zat, dan draai je een aardige zomer. Van het slechte weer in mei hadden we niet veel last omdat de binnenbaden toen eerst nog dicht waren.”

Coronaregels

Welke coronaregels zijn verder nog steeds van kracht? “Sinds 1 juli hoef je in het water geen anderhalve meter afstand meer te houden, daarbuiten wel. Er zijn ook mensen die het daar niet mee eens zijn. We proberen er zoveel mogelijk op te sturen en te handhaven. Dat doe je door mensen aan te spreken, bij de één is dat makkelijker dan bij de ander.” De meeste mensen hechten juist wél belang aan de regels. “Dat leidde hier en daar wel tot wat klachten over onvoldoende afstand houden of teveel mensen in de kleedkamer.” Daar mogen maximaal vier mensen tegelijk hun kleding verwisselen, in de douchruimtes geldt een limiet van twee. “Ik ga ervan uit dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid pakt. En zich gaat omkleden in een hokje als de kleedkamer te vol is”, aldus Harry.

Inhalen

“Het is telkens een beetje wennen, de regels veranderen elke keer en dan passen we ze ook hier aan.” Banenzwemmers konden al op 1 april terecht in De Papiermolen, een maand eerder dan gebruikelijk. “Dat deden we omdat de binnenbaden eerst nog niet open mochten en de buitenbaden wel. De eerste maand was koud maar druk, alles was volgeboekt.” Toen moest iedereen ook in het water afstand bewaren. “Dat was lastig. Het was de bedoeling dat je in een rondje zwom.” De ene baan heen, de andere baan terug. “Daarbij mocht je elkaar niet inhalen. In de praktijk gebeurde dat wel. Maar de meeste mensen liggen toch met hun hoofd in het water, dan kan er relatief weinig gebeuren.” De Papiermolen maakte banen voor snelle, gemiddelde en langzame zwemmers zodat de snelheid in elke baan ongeveer gelijk was. De lijnen op de bodem van het 50 meter-bad zijn daarvan nog de stille getuigen. In de loop van mei konden ook kinderen en recreanten weer een frisse duik nemen in het zwembad.

Besmettingspiek

Eind juni liep het aantal besmettingen in Groningen fors op. Harry: “We merkten niet dat mensen toen voorzichtiger werden in het zwembad. De piek zat vooral bij studenten en die komen hier relatief weinig. We spraken er als medewerkers onderling wel over, maar dat had geen gevolgen voor hoe wij ons werk doen. We zijn buiten, dat scheelt enorm. Je hebt veel vierkante meters en mensen verspreiden zich snel.”

Personeel

Hoofd Kardinge en Papiermolen Marcel Dieterman vult aan: “Er is geen enkele besmetting geweest die terug te leiden is naar De Papiermolen. We werken op reservering zodat de GGD bron- en contactonderzoek kan doen. Maar daar is niet één keer gebruik van gemaakt. We zien in Kardinge wel dat ook gevaccineerde collega’s toch corona krijgen en in quarantaine moeten. Er zijn ook medewerkers met klachten die hun test afwachten. En collega’s die in contact zijn geweest met besmette mensen. Dat heeft zijn weerslag op de planning. Ook al omdat het gros van ons personeel nu met vakantie is. Als je in één keer vijf mensen moet missen, is dat toch een aanslag op je personeelsbestand. Gelukkig zijn onze medewerkers flexibel en kunnen we schuiven met diensten.”

Mist

Hij weet niet hoe lang de coronamaatregelen nog van kracht blijven in de zwembaden. “We rijden nog steeds in de mist. De wens is de vader van de gedachte, we gaan het liefst zo snel mogelijk terug naar normaal. Je ziet dat de cijfers weer de goede kant opgaan, maar die nemen in het griepseizoen misschien weer toe. Ik hoop dat De Papiermolen in elk geval tot het einde van het seizoen verschoond blijft van verzwaringen.” Dat is tot en met 5 september.

Petitie

Eerder dit jaar tekenden ruim 300 mensen een petitie om De Papiermolen het héle jaar open te houden. Dat ziet Marcel er niet van komen. “Technisch is het op dit moment niet mogelijk om in een winterse vorstperiode ons 50 meter-bad op 24 graden te krijgen. Laat staan te houden. De technische installaties zijn gebouwd op de zomermaanden. Als je in de winter wel open wil, vraagt dat om een enorme investering in de warmtevoorziening.” En De Papiermolen onderging in 2018 al een grootscheepse renovatie.

Onderhoud

Harry: “Toen de binnenbaden in juni open gingen, zag je het in De Papiermolen al teruglopen met banenzwemmers. De vraag is dus voor hoeveel mensen je open zou zijn in de winter. Daar komt bij dat hier helemaal geen verlichting is. De drukke uren zijn juist vóór en na het werk en dan is het ‘s winters donker.” Marcel: “Een buitenbad heeft ook onderhoud nodig. Wanneer ga je dat onderhoud plegen als het bad het hele jaar open zou zijn?” Volgens Marcel bleef ook het veelgeprezen Mirandabad in Amsterdam afgelopen winter voor het eerst en bij uitzondering open in de winter.

Deze maand dus nog toch nog maar even genieten van de zon op je huid in de oksel van het Julianaplein.

Tweede foto: Marcel Dieterman (links) en Harry Huininga