Orchideeën en bevertjes door ecologisch maaibeleid

In mei en juni begint de gemeente met het maaien van bermen. Misschien zijn de maaistroken langs de weg je al opgevallen, met van dat hoge gras ernaast. De gemeente beheert bijna alle bermen in de gemeente ecologisch. Het team Techniek van Stadsbeheer maait ze op verschillende manieren.

Het doel van ecologisch maaibeleid is om de biodiversiteit te bevorderen, vertelt Hemmo Jager van Team Techniek. “Hiermee bedoelen we de variatie in plant- en diersoorten. Dit is nodig omdat het aantal insecten- en vlindersoorten aan het afnemen is. Met ecologisch maaibeleid willen we dit voorkomen.”

Klepelzuigen

Voordat een berm gemaaid wordt, brengt een medewerker in kaart welke plantensoorten er staan. “In een ecoscan houden we bij wat we tegenkomen. Op basis hiervan bepalen we hoe we maaien. We gebruiken klepelzuigmachine en de cyclomaaier. De eerste gebruiken we alleen op hele smalle bermen, die zuigt het gras gelijk weg, maar dus ook de insecten. Met de cyclomaaier maaien we gefaseerd, dat betekent dat we een strook wel maaien en een strook niet. Gras dat met de cyclomaaier gesneden is, laten we even liggen om te drogen. Zo kunnen insecten uit het maaisel ontsnappen. Dit is veel beter voor het insectenleven.”

Pareltjes

Nagenoeg alle bermen in de gemeente worden ecologisch gemaaid. Maar er zijn in en rond Groningen ook een aantal ecologische ‘pareltjes’, zoals bij Eelderbaan, Oostersluis, Reitdiep, Vestijklaan, Euvelgunneweg en Boterdiep. “Hier maait een ecologische hovenier handmatige banen met een vingerbalk. Het voordeel van handmatig maaien is dat je goed ziet wat je tegenkomt. We laten het gemaaide een tijdje liggen om te drogen voordat we het afvoeren. De bodem verschraalt en zo ontstaan open plekken waar zaadjes kunnen ontkiemen en het insectenleven beter behouden blijft.”

Meer variatie

“Op deze stukken zien we meer variatie”, zegt Hemmo. “We zien orchideeën en streepzaad, ratelaar, knoopkruid en bevertjesgras. Het glanshaver is 80 cm hoog, dat bloeit al heel erg mooi. We zien rupsen en vlinders als koevinkje, landkaartjes en vuurvlinders. Ook zien we egels en verschillende typen muizen, met nestjes boven de grond. Dat trekt dan weer roofvogels aan. Zoiets zie je toch minder in de omliggende gemeenten.”

Wil je meer informatie over het groenbeleid van de gemeente? Kijk op www.gemeente.groningen.nl/groenplan

Fotobijschrift: Berm in Euvelgunne (Foto: Henk Tammens)