Opa kan trots zijn op grote opknapbeurt Boeremapark

Zijn grootvader zorgde 40 jaar lang voor het Boeremapark. Als kind ging Cor Harms wel eens mee, de herten voeren. Nu woont hij al jaren zélf naast het park. Als voorzitter van Stichting Boeremapark is hij blij met het grootscheepse herstelplan dat de gemeente komend jaar uitvoert. “Het is rigoureus, maar het is nodig.”

Cor loopt dagelijks met hond Mickey door het park en geniet dan van de prachtige rododendrons. Hij wijst: “Kijk eens naar die Canadese ganzen.” Twee bruine Canadese ganzen waggelen tussen een zestal witte Boerenganzen. “Zij werden als ei in een nest met witte ganzen uitgebroed. En de Canadese ganzen broedden een paar jaar geleden twee witte uit. Hoe dat precies gekomen is weet niemand.”

Verborgen rijkdom

Het Burgemeester Boeremapark ligt al meer dan 85 jaar als een geheim sieraad tussen de Jachtlaan, de Lokveenweg en de Middelhorsterweg. Aangelegd als werkverschaffingproject tijdens de crisis kreeg het de naam van de man die de aanleg mogelijk maakte: Burgemeester Boerema. “Het park is verborgen rijkdom”, vindt Cor. “En met de Coronapandemie zie je hoe belangrijk het is. De waardering voor het park blijkt ook uit het grote aantal vrijwilligers die komen helpen klussen tijden de jaarlijkse NL Doet en de Natuurwerkdag. We organiseren hier ook al twee jaar Tai Chi tijdens de zomer, daar komt heel wat op af. En veel mensen halen er dagelijks een frisse neus.”

Verval

Door de jaren heen raakte het park in verval. Er was geen geld voor herstel. Cor: “Ik zag het steeds meer achteruitgaan. De oevers kalfden af, de rododendrons raakten overwoekerd. Bij heftige regen stroomde het riool in het park en vervuilde het water.” Ook jeugd wist het park te vinden, liet bierblikjes en pizzadozen achter en zorgde voor overlast. Het plan voor een jeugdhonk, in 2010, stuitte op verzet van de bewoners. “Dat was de aanleiding voor omwonenden om een stichting op te richten, met als doel het park in oude glorie te herstellen. Veel mensen ergerden zich in die tijd aan de staat van het park.”

Grootscheepse opknapbeurt

Ondanks een bruikbare inventarisatie en herstelplan van studenten uit Wageningen liet de uitvoering nog even op zich wachten. Cor: “Na herindeling kwam alles in een stroomversnelling. De gemeente pakt het in goede samenwerking op en neemt de wensen van de stichting mee in de werkzaamheden.” Zo wordt het komende jaar de vijver gebaggerd, de beschoeiing vervangen, een stukje natuurlijke oever aangelegd en wordt het hertenkamp gedraineerd en opgehoogd.  Het regenwater van de Lokveenweg wordt naar het park afgevoerd voor een betere doorstroming, de brug wordt opgeknapt en de Boeremabank gerestaureerd. “Daarnaast wordt er flink gesnoeid, maar ook veel geplant. Zoals drie walnootbomen, waarvan de Inner Wheel Groningen Zuid er ééntje sponsort.”

Trots

Zijn opa, Piet Wolters, kan trots zijn. “Hij zou verdrietig zijn geweest als hij de staat van het park had gezien. Het is Engelse landschapsstijl en het hoort er netjes bij te liggen. Het moet nu even rigoureus gebeuren. Maar uiteindelijk komt het allemaal weer goed.”