Ontwikkellink: Gratis cursus voor iedereen die vrijwillig actief is

Iedereen die vrijwillig actief is in Groningen, krijgt al tien jaar lang als cadeau en als stimulans van de gemeente gratis trainingen en workshops. Link050 koppelt mensen aan vrijwilligerswerk of participatiebanen. Zij zorgen dat vrijwilligers op Ontwikkellink een geschikte cursus kunnen vinden. Tot vorige maand heette het nog Kennisplein.

Marja Wolthuizen van Link050 zorgt voor het aanbod van cursussen op Ontwikkellink. Ze zit in het kantoor van Link050 samen aan tafel met Gea Gunnink. Gea werkt als vrijwilliger bij Buurtbemiddeling, als coördinator en als bemiddelaar bij burenruzies. Zij heeft al vaak gebruik gemaakt van het cursusaanbod van Ontwikkellink: “Vorig seizoen heb ik familieopstelling gedaan, meer zelfvertrouwen door stem en expressie, oplossingsgericht coachen. Wat nog meer?” Marja: “Heb je wel eens EHBO gedaan? Is ook populair.” “Nee, wel de carrousel van korte workshops bij het feestje…”

Feest

Het feestje was vorige maand, toen het Kennisplein 10 jaar bestond en de nieuwe naam kreeg. Met de nieuwe naam is ook de site verbeterd: “Je kan je makkelijker opgeven voor cursussen of cursussen aanbieden. We willen het aanbod doorlopend verversen. Eerder gebeurde dat drie keer per jaar.” Marja koopt cursussen in voor de vrijwilligers, maar het kan ook dat organisaties een cursus hebben en plekken over hebben. Dat kunnen ze dan aanbieden via de site.  Daarvoor aanmelden kan via aanbodontwikkellink@link050.nl

700

Jaarlijks volgen vrijwilligers 700 keer een van de cursussen. “Maar dat kan nog veel meer,” zegt Marja. “Veel mensen denken dat ze er geen recht op hebben, maar iedereen in Groningen die vrijwillig actief is, mag meedoen. Het is een cadeautje van de gemeente.” Ze pakt haar telefoon erbij en laat zien wat er nu aan cursusaanbod is. “Vorig jaar hadden we 82 trainingen en workshops. Dit jaar willen we meer. Kijk, hier zie je wat er te doen is. Je kan nu ook zien hoeveel plekken er zijn en of er een wachtlijst is.” “Anders kijken door collages, dat lijkt me een leuke workshop,” zegt Gea.

Bosje bloemen

Als dank voor vrijwilligerswerk zou je ook een bosje bloemen kunnen geven, maar de cursussen hebben ook een ander doel. Gea kiest bewust cursussen die nut hebben voor haar: “Zo kon ik de cursus oplossingsgericht coachen goed gebruiken in mijn werk als buurtbemiddelaar.” “Het maakt het vrijwilligerswerk interessanter en geeft meer diepgang,” voegt Marja toe.

Nieuwe baan

Het is ook belangrijk voor mensen die op zoek zijn naar werk of een andere draai aan hun carrière willen geven. “Ze kunnen kijken of een bepaalde richting interessant is. We hebben veel ondersteunende cursussen als leren solliciteren, weerbaarheidstraining, ondernemen met lege handen en zakelijk telefoneren. Bij de cursussen kom je een hele diverse doelgroep tegen. Jong, oud, miljonair, gepensioneerd of student. Je ontmoet nieuwe mensen. Je maakt een nieuw netwerk.”

Cursus op maat
Soms zijn er groepen vrijwilligers die behoefte hebben aan specifieke cursussen en kan Ontwikkellink die bij de organisatie zelf geven. Bijvoorbeeld Vrouwkracht, die een eigen keuken hebben, waar vrouwen met verschillende culturele achtergronden samen koken. “Die hadden een hygiënediploma nodig en een aantal van de deelnemers is niet zo goed in taal. Ze hadden zelf al iemand gevonden die een cursus kon geven.”

Bagage

Voor sommigen is de eerste stap spannend. “Als ze eenmaal die stap hebben gezet, dan komen ze vaker,” zegt Marja. Gea: “Een training of cursus sla je op in je bagage en haal je er weer uit als het nodig is.”

Kijk voor het cursusaanbod hier.