Ontwikkelingen rondom kunstgrasvelden

Gemeente Groningen volgt het oordeel van het RIVM en de GGD over de effecten van rubbergranulaat op kunstgrasvelden.

In het televisieprogramma Zembla werd woensdagavond 15 februari opnieuw aandacht besteed aan de mogelijke gezondheidsrisico’s van rubberkorrels op kunstgrasvelden.

De Vrije Universiteit heeft onderzoek gedaan naar de effecten van rubbergranulaat op embryo’s van zebravissen. Ook in andere media verschenen berichten hierover.

Bij spelers, ouders, elftalleiders en bestuurders van voetbalclubs is deze berichtgeving wellicht aanleiding voor vragen, zorgen en twijfel. Het RIVM stelt in een reactie onomwonden dat het huidige onderzoek van de VU geen aanvullende inzichten biedt voor wat betreft de risicoschatting voor de mens. Het RIVM staat nog voor honderd procent achter de conclusie uit december dat de risico’s verwaarloosbaar klein zijn en dat sporten op kunstgras veilig is.

Net als twee maanden geleden heeft de gemeente de GGD gevraagd om een reactie. De GGD deelt ook nu de conclusie van het RIVM. De gemeente volgt bij milieu en gezondheidsinschattingen altijd de oordelen van het RIVM en de GGD.

Hoewel er in dit geval veel begrip is voor vragen en zorgen over de wetenschappelijke discussie, ziet de gemeente nu feitelijk dan ook geen aanleiding om het beleid ten aanzien van sporten op kunstgrasvelden bij te stellen. Dit beleid is beschreven in een brief die het college van B&W vorige week aan de gemeenteraad heeft gestuurd.