U bent hier

Noorderplantsoenbuurt heeft eerste wijkenergieplan in Groningen

Het eerste plan voor een aardgasvrije buurt in de gemeente Groningen is klaar. Het gaat om het wijkenergieplan voor de Noorderplantsoenbuurt. Buurtcoöperatie Groenste Buurt heeft dit op woensdag 6 november in de eigen wijk overhandigd aan wethouder Philip Broeksma. 

Een aantal bewoners van de Noorderplantsoenbuurt, verenigd in de coöperatie Groenste Buurt, heeft samen met de gemeente een wijkenergieplan opgesteld. Hiervoor is geïnventariseerd welke type woningen en bewoners er in de Noorderplantsoenbuurt zijn en welke oplossingen haalbaar zijn. Doel is uiteindelijk een aardgasvrije buurt. De eerste focus is het isoleren van woningen, collectieve zonnepanelen en bewoners en eigenaren aansporen tot duurzaam gedrag.

Samen

Wethouder Philip Broeksma noemt het wijkenergieplan ‘een prachtig resultaat van de samenwerking met bewoners in de Noorderplantsoenbuurt’. ”Een aardgasvrije gemeente krijgen we alleen voor elkaar als bewoners, ondernemers, woningcorporaties en gemeente samen optrekken om in de praktijk te ontdekken hoe we onze gebouwen zonder aardgas ook in koude winters warm kunnen houden. Met dit plan kan de Noorderplantsoenbuurt aan de slag om één van de eerste aardgasvrije buurten in onze gemeente te worden.”

Oude buurt

De Noorderplantsoenbuurt is een relatief oude buurt. Zo’n negentig procent van de huizen is voor de oorlog gebouwd, slecht geïsoleerd en dicht op elkaar geplaatst. Woningen in deze wijk zullen in de toekomst ook (groen) gas nodig hebben, in combinatie met hybride warmtepompen.

CO2-neutraal in 2035

De gemeente Groningen wil in 2035 CO2-neutraal zijn. Eén van de sporen is het aardgasvrij maken van alle buurten, wijken en dorpen. De gemeente wil bewoners en bedrijven stimuleren dat ze samen of alleen aan de slag gaan met het verduurzamen en aardgasvrij maken van panden. Met dit wijkenergieplan kan de Noorderplantsoenbuurt daarmee aan de slag. Daarmee is de buurt een voorbeeld voor andere buurten in Groningen, aldus wethouder Broeksma. “Dit wijkenergieplan is niet alleen een belangrijke stap voor de Noorderplantsoenbuurt, maar vooral een grote stap naar een aardgasvrije gemeente.”

Heb je ook een goed plan of initiatief voor je wijk of dorp? Kijk op https://gemeente.groningen.nl/goed-idee-voor-uw-buurt-wijk-of-dorp-indienen

Op de foto: Secretaris Groenste Buurt Niels Tempel overhandigt het wijkenergieplan in ‘geïsoleerd huisje’ aan wethouder Philip Broeksma